NIEUWSMcIntosh

McIntosh MC 257: zevenkanaals eindversterker

Het Amerkaanse audiobedrijf McIntosh heeft de MC257 uitgebracht, een zevenkanaals eindversterker die 200 Watt per kanaal kan leveren, alle kanalen tegelijk aangedreven, ongeacht of de luidsprekerimpedantie acht, vier of twee Ohm bedraagt. De MC257 is natuurlijk helemaal opgetrokken in de kenmerkende stijl van McIntosh, dus met blauwe VU-meters. De MC257 vervangt de huidige MC207, die van zijn pensioen mag gaan genieten. Naar verwachting al de nieuwe MC257 in de loop van deze maand in de VS op de markt komen. De rest van de wereld zal snel volgen.

McIntosh MC257: zevenkanaals krachtpatser

De nieuwe MC257 is voorzien van wat McIntosh noemt een TripleView Power Output Meter die de hoogte van het actuele opgewekte vermogen van de drie frontkanalen aangeeft. De TripleView meter is 15 inch (38 centimeter) breed en is naar eigen zeggen een vervanging van de drie individuele meters van de MC207, het vorige model dat met het uitkomen van de MC257 met pensioen wordt gestuurd. De achtergrondverlichting van de VU-meters kan uitgeschakeld worden. Dat is handig in een verduisterde kamer waarin mensen naar een film zitten te kijken.

Afgezien van de nieuwe VU-meters heft McIntosh nog meer verbeterd aan de MC257. Als alleen de drie frontkanalen worden gebruikt, kan de MC257 25% meer per kanaal leveren, dus 250 Watt per kanaal. Het vorige model ging tot 200 Watt per kanaal. Als zeven kanalen tegelijk zouden worden, kan de MC257 200 Watt per kanaal leveren. Dankzij de zelfontwikkelde Dynamic Power Manager technologie (DPM) is het volle vermogen beschikbaar ongeacht of de luidsprekerimpedantie acht, vier of twee Ohm bedraagt. De afvlakcapiteit is verhoogd met 20%, waarmee de dynamische headroom is verhoogd van 1,7 dB naar 3,3 dB. Ook de weergave van lage tonen is verbeterd.

De Monogrammed Heatsinks, koellichamen die McIntosh zelf heeft ontwikkeld zijn ook bij de bouw van de MC257 gebruikt, vijf stuks om precies te zijn. Het hele apparaat is zo gebouwd dat bewegende delen, zoals zoemende ventilators, niet gebruikt hoeven te worden. De ringkerntransformator is gewikkeld om brom tot een minimum te beperken. De luidsprekeraansluitingen zijn verguld en zwaar uitgevoerd. De MC257 is voorzien van Power Management. Na een tijd geen ingangsignaal te hebben gedetecteerd, zal de MC257 vanzelf uitschakelen. De gebruiker kan kiezen uit XLR- of cinch-ingangen.

Wat zit er nog meer op? De MC257 heeft Power Guard techniek aan boord die de aangesloten luidspreker tegen de vernietigende kracht van blokgolven beschermt. Sentry Monitor beschermt in geval van kortsluiting van een eindtrap. Ten slotte, de gloeilampjes achter het frontpaneel zijn de laatste jaren vervangen door LED-lampjes, zo ook bij de MC257.

De MC257 is flexibel inzetbaar, bijvoorbeeld in een zevenkanaals configuratie. Als een vijfkanaals configuratie gebruikt zou worden, blijven twee kanalen over voor een tweede zone. Door toevoeging van de achtkanaals MI128 of de vierkanaals MI254 kan ook een ruimer configuratie dan zeven kanalen worden opgezet.

McIntosh MC257: prijs en leveringsinformatie

De MC257 komt in de loop van deze maand op de markt in de VS. We weten nog niet wanneer de MC257 in Nederland leverbaar zal zijn, maar volgens McIntosh zal de rest van de wereld snel volgen. De Nederlandse adviesprijs is 11.990 euro.

MERK

EDITORS' CHOICE