NIEUWSPanasonic

Panasonic verlegt grenzen van TV kijken op IFA 2019

Op de IFA beurs in Berlijn heeft het Japanse Panasonic twee uitzonderlijke prototypes van beeldschermen gepresenteerd die laten zien hoe het bedrijf de grenzen van televisietechniek verlegt. Het eerste product is een LCD-monitor met een uitzonderlijke contrastwaarde en lichtsterkte. Het tweede model is een transparant OLED-scherm. Het gaat om prototypes, niet om verkoopbare exemplaren.

Panasonic MegaCon, een Dual Panel LCD monitor prototype

Het prototype van het MegaCon (codenaam) Dual Panel LCD-scherm werd intern ontwikkeld op basis van een door Panasonic geproduceerde module en bouwt voort op de meer dan een halve eeuw aan expertise van Panasonic met betrekking tot de bouw van televisies.

Het bestaat uit een hoogwaardig 4K-buitenpaneel met een zwart-wit binnenpaneel om de directe LED-achtergrondverlichting te moduleren. Hierdoor kan er op pixelniveau worden gedimd en wordt een contrastverhouding van 1.000.000:1 mogelijk, ongekend voor LCD-schermen. Qua helderheid kan het een maximale lichtsterkte van 1000 nits oneindig lang vasthouden. Ook dekt het 99% van de DCI-P3kleurenstandaard. Na uitgebreid te zijn getest door Hollywood studio’s en postproductiebedrijven is de kleurweergave net zo nauwkeurig als die van een masteringmonitor.

Daarnaast heeft het, in tegenstelling tot vergelijkbare dual panel LCD-schermen, op basis van feedback uit Hollywood een zeer brede kijkhoek zonder dat dit een negatieve impact heeft op de kleurweergave. Bovendien is een unieke Panasonic-technologie toegepast die een parallax-effect tussen de twee panelen voorkomt.

Panasonic transparante OLED

Panasonic toonde ook een transparant OLED-scherm, dat eerder dit jaar voor het eerst te zien was op de Salone del Mobile, de grootste en meest prestigieuze meubel- en lifestylebeurs ter wereld in Milaan. Het transparante OLED-scherm, dat lijkt op een glazen kast, bestaat uit een frame met een houten afwerking met daarin iets wat lijkt op een glasplaat. Hierdoor harmonieert het op natuurlijke wijze met elke hedendaagse leefruimte. Zodra het apparaat wordt aangezet, verandert het echter in een levendig OLED-scherm.

De transparante OLED is het resultaat van een conceptueel onderzoeksproject van Panasonic en Vitra. Tijdens een aantal workshops deelde Vitra expertise over meubel- en ruimteontwerp. Dit werd gecombineerd met de aandacht die Panasonic heeft voor het verbeteren van levens door toepassing van geavanceerde technologieën. Met als resultaat dat een aantal ideeën werd ontwikkeld over hoe nieuwe technologieën kunnen worden ingezet om audiovisuele apparaten naadloos te integreren in onze leefruimtes. Het transparante OLEDscherm is het eerste van deze ideeën dat werd gerealiseerd. Het transparante OLED-scherm verandert van een passief object in een levendig en dynamisch element, van iets wat bedoeld is om gezien te worden in iets dat bedoeld is om naar te kijken.

Het OLED-scherm werd ontworpen door de Scandinavische ontwerper Daniel Rybakken en Panasonic Design Kyoto en is gemaakt van materialen als hout, metaal en glas. De technologische componenten zijn op slimme wijze verborgen in het houten frame, dat ook dienst doet als standaard voor het apparaat. Het frame bevat ook een verlichtingselement dat de kijkervaring en sfeerbeleving verbetert.

Beide prototypes zijn tot en met 11 september te zien in de stand van Panasonic op de IFA in Berlijn. We hebben nog geen informatie wanneer deze prototypes tot verkoopbare producten zullen evolueren en voor welke prijzen deze producten dan van eigenaar zullen wisselen.


EDITORS' CHOICE