NIEUWSPolk Audio

Polk Audio Legend: de meest geavanceerde luidsprekers van Polk

De Amerikaanse luidsprekerbouwer Polk Audio heeft een nieuwe vlaggenschiplijn van luidsprekers geïntroduceerd die naar eigen zeggen de “meest geavanceerde en intensief ontworpen luidsprekers” zijn die het bedrijf ooit heeft geproduceerd. De nieuwe Legend-productlijn bestaat uit twee vloerstaanders, twee monitorluidsprekers, een centermodel en een Atmos-model, allemaal verkrijgbaar in twee echt houten afwerkingen. Naar verwachting zijn de luidsprekers leverbaar vanaf oktober, met uitzondering van de L800 SDA die vanaf november leverbaar zal zijn.

Polk Audio Legend: nieuwe productlijn van luidsprekers

Het Amerikaanse Polk Audio bouwt relatief betaalbare luidsprekers. Wat is relatief betaalbaar? We hebben nog geen prijsinformatie voor Nederland, maar – louter ter indicatie – het topmodel van de Legend serie, een vloerstaander genaamd L800 SDA kost in de VS 3.000 dollar per stuk. Het kleinste model in deze nieuwe productlijn, een monitormodel genaamd L100, kost in de VS 600 dollar per stuk. Verder is er nog de L200, een monitormodel dat 900 dollar per stuk kost, de L400, een centerluidspreker die 1.800 dollar kost, de L600, een vloerstaander van 2.000 dollar per stuk en de L900, een Elevation/Atmos module van 300 dollar per stuk. De koper kan kiezen uit twee verschillende echt houten afwerkingen.

Het topmodel, de vloerstaande L800 SDA, heeft een nieuw gepatenteerde volgende generatie versie van Polk’s kenmerkende Stereo Dimensional Array (SDA-PRO) technologie, uitgevonden door oprichter Matthew Polk in de vroege jaren tachtig van de vorige eeuw. SDA probeert een vorm van natuurlijke vervorming te minimaliseren die bekend staat als interaurale overspraak die optreedt wanneer het geluid van het linker- en rechterkanaal kruist voordat het de luisteraar bereikt. In het nieuwe SDA-PRO-ontwerp is het schot van de L800 enigszins gebogen en wordt een “head shadow” -filter gebruikt om de stereokanalen akoestisch te isoleren en de overspraak met grotere precisie te annuleren dan in eerdere ontwerpen, hetgeen resulteert in wat Polk Audio een “echte stereo” luisterervaring noemt  Polk kreeg een nieuw patent voor het ontwerp met schuine schotten, waarvan wordt gezegd dat ze de drivers preciezer positioneren om de hoogfrequente uitbreiding te behouden zonder de luidsprekers te hoeven indraaien.

Polk zegt dat het bijna elk aspect van zijn nieuwe vlaggenschiptoren heeft verbeterd, te beginnen met een nieuwe gepatenteerde één inch grote Pinnacle ring-radiator tweeter die een fijn afgestelde golfgeleider gebruikt die hoogfrequente dispersie verbetert om een brede sweet spot te garanderen. De achterste kamer van de tweeter is ook kritisch gedempt om ongewenste resonanties te minimaliseren.

Een nieuwe schuimkernturbineconus werd ontwikkeld voor de middentoners van de L800 SDA om de details in het kritische midden frequentiebereik te verbeteren, en Polk verfijnde het al lang bestaande Power Port-ontwerp om ruis te verminderen en de basrespons te versterken. Ten slotte werd de kast van de L800 herzien en ontworpen met de nodige versteviging om trillingen te beheersen en hoorbare vervorming te elimineren.

“De Legend-serie is het resultaat van tientallen jaren akoestische engineering en luidsprekerontwikkeling,” stelt Michael Greco, senior directeur van wereldwijd merkbeheer bij Polk Audio. “Of het nu in een traditionele tweekanaals opstelling is of in een thuisbioscoopsysteem, de nieuwe vlaggenschipreeks biedt ongelooflijke beeldvorming, perfect uitgebalanceerde middentonen en diepe dieptepunten. We zijn ervan overtuigd dat dit de sprekers zijn die Polkies en enthousiastelingen eraan zullen herinneren waarom ze van Polk Audio houden.”

Zoals reeds opgemerkt, de Amerikaanse prijzen zijn louter ter indicatie. Prijsinformatie voor Nederland hebben wij nog niet, maar een belangstellende moet rekening houden met wisselkoersschommelingen, transportkosten, invoerheffingen en het lokale BTW-tarief. De luidsprekers zullen in Europa vermoedelijk wat duurder uitvallen dan in de VS.

MERK

EDITORS' CHOICE