NIEUWSSchiit

Schiit Sol: draaitafel van gegoten aluminium met koolstof arm


Sinan Kökbugur | 05 september 2019 | Fotografie Fabrikant | Schiit

Het Amerikaanse audiobedrijf Schiit Audio heeft zijn eerste draaitafel uitgebracht genaamd Sol. De basis van de Sol is gemaakt van gegoten aluminium en Schiit heeft een arm gemaakt van koolstof gemonteerd. De gebruiker moet alleen nog een element kopen en monteren. Afgezien van de riem heeft de Sol vijf jaar garantie.

Schiit Sol: draaitafel met koolstof arm

“Ja, dat weten we. Sol lijkt niet op enige andere betaalbare platenspeler in de wereld. Dat is omdat de Sol is ontworpen om de meest verbazingwekkende prestaties mogelijk te maken voor het geld, ongeacht hoe het eruit zou moeten zien. Als u een normaal ogende platenspeler wilt, zijn er tal van keuzes. Als u de beste prestaties voor uw investering wilt, is er maar één keuze: Sol,” aldus de wervende tekst van Schiit Audio.

De Sol is het resultaat van zes jaar onderzoek en ontwikkeling bij Schiit Audio. De fabrikant had naar eigen zeggen geen haast en het duurde dus even voordat de definitieve vorm van de Sol was bereikt. Volgens Schiit is met de Sol iets unieks bereikt: een echt onbeperkte unipivot ontwerp op basis van aluminium spuitgieten, zonder mdf of acryl in zicht. De VTA is on-the-fly verstelbaar.

De motor van de Sol is volledig gescheiden van de plint en het draaiplateau (dat 33 1/3 of 45 rondjes per minuut kan draaien), gehuisvest in een afzonderlijke, sorbothane geïsoleerde pod die deze volledig loskoppelt van de rest van de draaitafel. Een Poron-schuimmat maakt de isolatie tegen omgevingsvibraties compleet. Overigens is de motor alleen geschikt voor gebruik in de VS vanwege de netfrequentie van 60 Hz. Een 50 Hz-motor voor gebruik in Europa laat volgens Schiit nog even op zich wachten.

De Sol heeft een koolstofvezel toonarm die met een lengte van 11 inch volgens de fabrikant langer is dan bij de concurrenten in zijn prijsklasse. Een langere arm kan nauwkeuriger de groef volgen, “veel beter dan de “babyarmen” van andere betaalbare draaitafels,” aldus de fabrikant. Niet alleen dat, de Sol-toonarm kan in seconden worden verwisseld, zodat de gebruiker meerdere elementen op meerdere toonarmen kan plaatsen en instellen voor wisselende behoeften.

De Sol is ook ontworpen om de maximale prestaties uit elk element te halen. Letterlijk alles is verstelbaar. Van on-the-fly VTA, elementhoek, dwarskrachtcompensatie (anti-skate), en zelfs toonarm pivot hoogte en de hoogte van het draaiplateau en de motorkatrol.

“Als u al een goedkope draaitafel bezit, maar op zoek bent naar maximale prestaties (zonder een tweede hypotheek), is Sol perfect voor u. Kies Sol, kies uw ideale cartridge (Sol wordt niet geleverd met een cartridge), stel deze in met behulp van onze video's, en u bent ver, ver vooruit in analoge prestaties, zonder een fortuin uit te geven,” aldus de aanprijzing van Schiit Audio. De Sol is ontworpen is de VS en wordt geassembleerd in de VS.

Sol wordt ook gedekt door een beperkte garantie van vijf jaar die onderdelen en arbeid dekt (met een enkele uitzondering: riemen.). Wat als de Sol niet bevalt na aankoop? Retourzending kan binnen 15 dagen na ontvangst. De koper krijgt zijn aankoopbedrag terug, minus 5% restocking fee.

Schiit Audio Sol: prijs en leveringsinformatie

De Sol staat te koop op de website van Schiit Audio voor een bedrag van 799 dollar. Een Nederlandse belangstellende moet rekening houden met wisselkoersschommelingen, transportkosten, invoerheffingen en het lokale BTW-tarief.

Vooralsnog is de draaitafel alleen geschikt voor gebruik bij een netfrequentie van 60 Hz, zoals in de VS. In Nederland is de netfrequentie 50 Hz. Een uitvoering die geschikt is voor gebruik in Nederland laat nog even op zich wachten. 

EDITORS' CHOICE