NIEUWS

Emotiva XMC-2: 16-kanaals AV-processor met XLR-uitgangen


Sinan Kökbugur | 26 augustus 2019 | Fotografie Fabrikant

Het Amerikaanse audiobedrijf Emotiva heeft de XMC-2 gelanceerd. De XMC-2 is een 16-kanaals AV-processor die begin dit jaar al op de CES is aangekondigd. Het apparaat zou vanaf nu leverbaar moeten zijn. Het apparaat heeft uitsluitend XLR-uitgangen en dat heeft als voordeel dat lange kabels gebruikt kunnen worden.

Emotiva XMC-2

We hebben de XMC-2 ontworpen om de uitstekende audio- en videoprestaties van ons model RMC-1 te leveren met enkele functies en extra’s minder en dat alles tegen een aanzienlijke kostenreductie. Hiermee brengt de XMC-2 geavanceerde audio- en videoprestaties binnen het bereik van veel meer van onze klanten,” aldus audiobedrijf Emotiva.

De XMC-2 is naar eigen zeggen een state-of-the-art surround sound-processor vanaf het begin ontworpen om te dienen als zenuwcentrum van een modern home theater en surround sound-muzieksysteem. Bit-perfecte video-omschakeling zorgt voor de best mogelijke beeldkwaliteit van de nieuwste HDR- en Dolby Vision 4k UHD-bronnen. De geavanceerde audio-decodeerengine en de eigen hardware voor audioverwerking garanderen een echte audiofiele geluidskwaliteit en prestaties. De XMC-2 combineert ondersteuning voor de nieuwste Dolby Atmos en DTS: X objectgeoriënteerde surround sound-formaten met een geluidskwaliteit die overeenkomt met die van echte audiofiele stereocomponenten. Een assortiment van echt geavanceerde functies, waardoor het net zo thuis is in zowel thuisbioscoop als geluidssystemen van audiofiele kwaliteit.

De XMC-2 is gebaseerd op hetzelfde geavanceerde hardwareplatform dat is ontwikkeld voor referentiemodel RMC-1, die krachtige nieuwe geavanceerde DSP-technologie combineert met zorgvuldig analoog circuitontwerp om de best mogelijke audioprestaties te leveren. Het eigen besturingssysteem draait op dit hardwareplatform en bestuurt het menusysteem en alle geavanceerde besturingslogica. De XMC-2 beschikt over dezelfde geavanceerde 4K HDR en Dolby Vision UHD video-schakelmogelijkheden als de RMC-1, dezelfde ondersteuning voor het decoderen en verwerken van volledige zestien kanalen van uitstekende kwaliteit Dolby Atmos en DTS: X surround sound audio, en dezelfde krachtig en toch eenvoudig te gebruiken menusysteem.

De XMC-2 gebruikt dezelfde AKM AK4490 32-bit DAC's van audiofiele kwaliteit als vlaggenschip RMC-1 en biedt dezelfde zestien kanalen met volledig gebalanceerde audio-uitvoer. De AK4490, die al een uitstekende volledig differentiële stereo DAC's is, biedt ook een modus van superhoge kwaliteit, de monomodus. Op de RMC-1 gebruikt elk van de zestien uitgangskanalen de DAC-chip in deze speciale modus voor de ultieme ultieme geluidskwaliteit. Op de XMC-2 worden de drie voorste kanalen en de belangrijkste LFE-uitgangen in deze modus gebruikt, terwijl de overige kanalen de AK4490 in zijn normale - en uitstekend klinkende - stereodifferentie-modus gebruiken. De XMC-2 gebruikt een enkel grafisch OLED-display van hoge kwaliteit en wordt bediend door een meer traditionele navigatie-interface.

Emotiva XMC-2: prijs en leveringsinformatie

We weten niet of de Emotiva ook daadwerkelijk naar Nederland zal komen en voor welke prijs. De website van Emotiva staat een prijs van net geen 3.000 dollar. Een belangstellende in Nederland moet rekening houden met wisselkoersschommelingen, transportkosten, douaneheffingen en het lokale BTW-tarief.

EDITORS' CHOICE