NIEUWSNaim Audio

Naim Mu-so Qb 2 - tweede generatie draadloze speaker

Rob Nijman | 09 augustus 2019 | Fotografie Fabrikant | Naim Audio

Naim Audio presenteert vandaag de tweede generatie van haar succesvolle en meervoudig award winnende Mu-so Qb draadloze luidspreker. Uitgebreide verbeteringen aan zowel hardware als software moeten ervoor zorgen dat de prestaties van de compacte speaker, medio september op de markt, op een nog hoger niveau liggen dan de originele Mu-so Qb, gelanceerd in 2016.

In het verlengde van de Naim Mu-so 2, die we kort na de introductie al uitgebreid aan de tand voelden, krijgt ook kleine broer Qb een nieuwe uitvoering in 2019: de Naim Mu-so Qb 2nd Generation.

Naim Mu-so Qb 2nd Generation

Het hart van de tweede generatie Mu-so Qb is Naim’s music- streaming platform, in de afgelopen drie jaar ontwikkeld door de eigen engineers. Het krachtige platform kun je ook terugvinden in onze andere streaming producten zoals de top-of-the-line ND 555 netwerkspeler.

De nieuwe Mu-so Qb heeft 300 Watt vermogen dat via geheel nieuw ontwikkelde drivers wordt ontsloten. Naim heeft de expertise van concerngenoot Focal gebruikt voor de ontwikkeling van de drivers. De verbeterde weergave van geluidskwaliteit komt verder voort uit de tienmaal krachtigere processor en een verbeterd ontwerp van de interne behuizing.

Het ontwerp van de Mu-so Qb 2nd Generation is verder voorzien van een aantal mooie nieuwe details. De ring rond het volumewiel is nu geheel verlicht en heeft een ingebouwde nabijheidssensor die je verwelkomt als je hand nadert. Het touch display op het volumewiel geeft je meer informatie dan voorheen en heeft direct links naar favoriete afspeellijsten, radiostations, Spotify resume and multiroom. Daarnaast wordt -in tegenstelling tot de eerste generatie Mu-so Qb- een afstandsbediening in de doos meegeleverd.

Het uiterlijk is voorzien van een donkergrijze aluminium afwerking en komt standaard met een grijze grille nieuw zijn de kleuren Terracotta, Olijf en Peacock. De led verlichting heeft een warmere tint dan zijn voorganger.

Muziek stream je in hoogwaardige kwaliteit (tot 32bit/384kHz) via UPnPTM, of kies uit de bibliotheken van Apple Music (via Airplay 2), Spotify Connect, TIDAL, Chromecast built- in en Internet Radio. De verbeterde Wi-Fi connectiviteit moet zorgen voor een stabielere streaming ervaring, maar de Mu-so Qb kan ook via ethernet worden aangesloten. Het apparaat is tevens voorzien van Bluetooth en een usb-ingang om muziek vanaf drives af te spelen. Daarnaast is de compacte luidspreker voorzien van een analoge en digitale ingang om eventueel anders bronnen aan te sluiten.

Naim Mu-so Qb 2: multiroom

Dankzij de compacte afmetingen is de Qb prima geschikt om te worden geplaatst in een keuken of slaapkamer, een plek waar een normale Mu-so vaak te veel plek in neemt. Via de Naim-app kun je het apparaat gemakkelijk aan je multiroom setup toevoegen wanneer je al andere streaming producten van het merk in huis hebt, de eerste generatie Mu-so en Mu-so Qb incluis.

Het is ook mogelijk een multiroom groep op te zetten met AirPlay 2 luidsprekers via de Apple Home app of met andere Chromecast luidsprekers via de Google Home app.

De verbeterde Naim-app is verkrijgbaar voor iOS en Android besturing. Met de app kun je zoeken op artiest, genre, album en geeft je complete informatie inclusief artwork en uitgebreide informatie over je artiest of band. Daarnaast is de Mu-so Qb 2nd Generation volledig Roon Ready. Met de nieuwe Mu-so Qb 2nd Generation brengen we de Naim-geluidskwaliteit naar meer mensen en meer kamers dan ooit tevoren. Met zijn enorme kracht en prestaties kan hij prima stand-alone gebruikt worden, maar als deel van een multiroom systeem is hij ideaal te gebruiken voor kleinere ruimtes, zo kun je overal optimaal genieten je muziek, aldus Naim Audio MD, Charlie Henderson

De Mu-so Qb 2nd Generation is vanaf begin september verkrijgbaar via Naim-dealers en geauthoriseerde online verkooppunten. De adviesverkoopprijs is 849 euro.

Naim Mu-so Qb 2: specificaties

 • Nieuwe intelligente bediening: de nieuwe interface heeft 15 drukgevoelige knoppen en een verlichte volumeknop. Een nabijheidssensor zorgt ervoor dat de verlichtingsring aan gaat bij toenadering.

 • Multiroom made easy: 3 manieren om multiroom te spelen, via Naim, Apple of Google Apps.

 • Meer kracht: nieuwe multicore Digital Signal Processor (DSP) zorgt voor hogere prestaties en levert 2000 MIPS (Million Instructions Per Second) in vergelijking tot Mu-so 1’s single-core, 150MIPS DSP. 13x meer kracht.

 • Verbeterde speaker drivers, voortgekomen uit een samenwerking tussen de R&D afdelingen van NAIM en FOCAL. De nieuwe drivers zorgen voor een verbeterde weergave.

 • Naim’s nieuwe streamingplatform is krachtig en klaar voor nieuwe technologie. Dit platform is terug te vinden in de Mu-so 2nd Generation, UNITI reeks en de high-end netwerkspelers van het merk.

 • Nieuwe afwerking en kleuren voor het front. Mu-so Qb 2nd Generation is voorzien van een hoogwaardige stoffen afwerking in donkergrijs. Optioneel kun je kiezen voor Olijf, Terracotta en Peacock.

 • Chromecast built-in: Google’s streaming service zorgt voor verbinding met een groot aantal apps, inclusief Deezer, Qobuz, Plex, TuneIn, SoundCloud en Pandora.

 • AirPlay 2: Stream muziek direct van je iOS bron of Apple Music and take en maak gebruik van Apple’s nieuwe multiroom ervaring.

 • Spotify Connec: directe integratie met Spotify Connect, zonder gebruik te maken van de Naim-app maak je direct contact met de Spotify-app als afstandsbediening.

 • TIDA: de lossless muziekservice is volledig geintegreerd, en bij elke Mu-so Qb 2nd Generation ontvang je 90 dagen gratis uitproberen.

 • Bluetooth: koppel je bluetooth device en speel direct muziek af.

 • Internet Radio: toegang tot duizenden radiostation en bewaar je favoriete zenders als preset voor directe toegang.

 • UPnPTM Streaming: stream muziek direct vanuit je PC, MAC of NAS in hoogwaardige kwaliteit. Mu-so 2 ondersteunt high-resolution WAV, FLAC and DSD files en resoluties tot 32bit/384kHz.

 • Roon Ready zorgt voor verbeterde en complete muziekervaring met Roon, de betaalde abonnementsdienst.

 • Kamercompensatie: kies uit drie verschillende modi zodat de muziekweergave kan worden aangepast aan de kamer akoestiek.

 • Extra connectiviteit: Mu-so Qb 2nd Generation is voorzien van een USB ingang, optische toslink ingang en een 3,5mm jack ingang.

 • De nieuwe afstandsbediening reflecteert de look and feel van de Mu-so Qb 2nd Generation.

 • Alarm/Klok: de Mu-so Qb 2nd Generation is voorzien van een wekkerradio functie die je via de Naim-app kan instellen.

MERK

EDITORS' CHOICE