NIEUWSNaim Audio

Naim Mu-so 2 draadloze luidspreker: tweede generatie

Naim Audio zal op High End de tweede generatie van de Mu-so presenteren. De 2019-variant van de bekende draadloze luidspreker van het merk luistert naar de naam Mu-so 2 en neemt de bekende styling van zijn voorganger mee, maar met de nodige aanpassingen onder zijn aluminium huid. "Of je nu hoge-resolutie bestanden, multiroom of tv-geluid afspeelt, je hebt het nog nooit zo goed gehoord als via deze draadloze luidspreker", aldus de fabrikant - die afgelopen najaar in de aanloop naar deze onthulling de originele Mu-so en Mu-so Qb in prijs verlaagde.

Naim Mu-so 2

Het hart van de Mu-so 2 is Naim's eigen music-streaming platform, waarmee je de eigen digitale muziekcollectie kunt benaderen, internetradio af kunt spelen of muziek kan streamen via diensten als TIDAL of Spotify. Het Naim-eigen platform kennen we inmiddels van andere streamingproducten van het merk, zoals topmodel netwerkspeler ND 555. Je leest er dan ook meer over in het uitgebreide achtergrondstuk van René van Es.

De nieuwe Mu-so 2 heeft 450 Watt vermogen, dat via geheel nieuw ontwikkelde drivers wordt weergegeven. De expertise van concerngenoot Focal is aangesproken voor de ontwikkeling van die drivers. De verbeterde geluidskwaliteit dankt het apparaat aan een tien maal krachtigere processor en een verbeterd ontwerp van de interne behuizing. Streamen doe je in hoogwaardige kwaliteit (tot 32bit/384kHz) via UPnP, via Apple Music (dankzij AirPlay 2), Spotify Connect, TIDAL, Chromecast built-in en Internet Radio. De verbeterde Wi-Fi connectiviteit zorgt voor een stabielere streaming ervaring, maar ook de nieuwe Mu-so kan via ethernet worden aangesloten. Tevens voorzien van Bluetooth en een USB-ingang om muziek vanaf USB-drives af te spelen.

Nieuw: HDMI ARC

Een interessante aanvulling in deze tweede generatie Mu-so is de HDMI ARC-ingang om het apparaat op je tv aan te sluiten. "Geen soundbar met dure losse subwoofer", zegt Naim, want "de Mu-so 2 is full-range en geeft je daarmee een complete geluidservaring."

Het ontwerp van Mu-so is voorzien van een aantal nieuwe details. De ring rond het volumewiel is bijvoorbeeld geheel verlicht en heeft een ingebouwde nabijheidssensor die je verwelkomt als je hand nadert. Het touch-display op het volumewiel geeft je meer informatie dan voorheen en heeft direct links naar favoriete afspeellijsten, radiostations, Spotify resume and multiroom.

Multiroom en app 

De Mu-so 2 kan uiteraard autonoom functioneren, maar ook deel uitmaken van een multiroom groep. Dia kan op drie manieren: combineren met andere Naim-producten met streamingfunctionaliteit via de app, met andere AirPlay2 draadloze luidsprekers via de Apple Home-app of met andere Chromecast luidsprekers via Google Home.

De eigen Naim-app is verkrijgbaar voor iOS en Android. De laatste versie van de app laat je zoeken op artiest, album en meer, met artwork en uitgebreide muziekinformatie. Daarnaast kun je het volumeniveau, verlichtingintensiteit, kamermodes en afspeellijsten aansturen. Tot slot is de Mu-so 2 ook Roon Ready.

Het uiterlijk is voorzien van een donkergrijze aluminium afwerking en komt standaard met een grijze grille. Nieuw zijn de kleuren Terracotta, Olijf en Peacock. Het led-licht heeft tot slot 'een warmere tint' dan zijn voorganger.

De Naim Mu-so 2 is vanaf eind mei verkrijgbaar. Adviesprijs: 1.499 euro.

Naim Mu-so 2 in detail:

 • De nieuwe interface heeft 15 drukgevoelige knoppen en een verlichte volumeknop. Een nabijheidssensor zorgt ervoor dat de verlichtingsring aan gaat bij toenadering.
 • Multiroom made easy: 3 manieren om multiroom te spelen, via Naim, Apple of Google Apps.
 • Nieuwe multicore Digital Signal Processor (DSP) zorgt voor hogere prestaties en levert 2000 MIPS (Million Instructions Per Second) in vergelijking tot Mu-so 1’s single-core, 150MIPS DSP.
 • Verbeterde speaker drivers voortgekomen uit een samenwerking tussen de R&D afdelingen van Naim en concernpartner Focal. De nieuwe drivers moeten zorgen voor een verbeterde weergave.
 • Naim’s nieuwe streamingplatform is krachtig en klaar voor nieuwe technologie. Het platform is ook terug te vinden in de Uniti-reeks en de high-end netwerkspelers zoals de ND 555.
 • De HDMI ARC ingang zorgt ervoor dat het tv geluid via de Mu-so 2 te beluisteren is op de beste manier mogelijk, daarnaast kun je met de tv afstandsbediening het volume regelen. Naast de HDMI ARC ingang is de Mu-so 2 voorzien van een USB ingang, optische toslink ingang en een 3,5mm jack ingang.
 • Mu-so 2 is voorzien van een hoogwaardige stoffen afwerking in donkergrijs. Optioneel kun je kiezen voor Olijf, Terracotta en Peacock – De nieuwe kleuren zijn backwards compatibel met Mu-so 1.
 • Kamercompensatie: kies uit drie verschillende modi zodat de muziekweergave kan worden aangepast aan de kamer akoestiek.
 • Chromecast built-in: Google’s streaming service zorgt voor verbinding met een groot aantal apps, inclusief Deezer, Qobuz, Plex, TuneIn, SoundCloud en Pandora.
 • AirPlay 2: Stream muziek direct van je iOS bron of Apple Music and take en maak gebruik van Apple’s nieuwe multiroom ervaring.
 • Plus: Spotify Connect, Tidal, Bluetooth, Internet Radio, UPnP streaming, Roon Ready.

MERK

EDITORS' CHOICE