REVIEWZappiti

Review: Zappiti Pro 4K HDR

Michael Hamers | 03 september 2019 | Fotografie Fabrikant | Zappiti

SAMENVATTING

De Zappiti Pro 4K HDR heeft terecht het ‘pro’ label meegekregen. Je vindt net die extra zaken die goedkopere mediaspelers niet hebben. Heb je veel mediabestanden op je thuisnetwerk ondergebracht en wil je net dat beetje extra uit je bestanden persen, dan is een hoogwaardige allrounder als deze Zappiti Pro 4K HDR zeker aan te bevelen. Het zou een nog beter apparaat zijn als Zappiti de eigen software weet te integreren met Android TV in plaats van een Android-variant die eigenlijk voor tablets is bedoeld.

PLUSPUNTEN

  • Mooi gebouwd
  • Speelt echt alles af
  • Zappiti’s eigen software voor je filmbibliotheek
  • Beeld en geluidskwaliteit over HDMI

MINPUNTEN

  • Geluidskwaliteit over analoge output
  • Android-variant eigenlijk voor tablets met daarbij horende tekortkomingen

De Zappiti Pro 4K HDR ligt voor ons op de testbank. De Pro 4K is sinds afgelopen voorjaar op de markt en biedt een high end-mediaspeler in een knappe behuizing met hoogwaardige onderdelen en dito afwerking. Presteert de Zappiti Pro 4K ook zoals hij eruitziet? Je leest het in deze review.

Een beauty én beast

De Zappiti Pro 4K HDR oogt en voelt hetzelfde als een hoogwaardige hifi-component. De geborsteld aluminium behuizing, de zware R-core voeding, de vergulde aansluitingen, de dimensies, de pootjes, de 6,3mm hoofdtelefoon-uitgang. Het ziet eruit als een high end Blu-ray Discspeler. Maar dat is het dus niet, want een optische drive voor je schijfjes ontbreekt. Wel kun je achter het neer te klappen frontpaneel twee 3,5” harde schijven kwijt en is er ondersteuning tot wel 32TB aan opslagruimte. Dat is een hele bak ruimte waarop je je content kwijt kunt. Ook positief is dat Zappiti de afstandsbediening flink heeft aangepakt die nu ook veel beter aanvoelt dan bij eerdere modellen in de 4K HDR-lijn van het Franse merk. Kortgezegd is de Zappiti Pro 4K HDR de Zappiti Duo 4K HDR op steroïden.

Aan de binnenkant herken je een zeer goed gebouwd apparaat. Met een ringkern-voeding en hoogwaardige componenten. De rekenkracht wordt verzorgd door de Realtek RTD1295 chipset die meer dan voldoende power heeft om 4K beelden weer te geven zonder enige vertraging of gestotter. Andere fijne handigheid; de dubbele HDMI-output. Eentje (versie 2.0a) voor beeld én geluid en eentje (versie 1.4) voor alléén geluid. Sluit je beide aan, dan wordt het geluid over de primaire HDMI 2.0a-output uitgeschakeld zodat dit de beeldkwaliteit niet negatief kan beïnvloeden. De HDMI 1.4-output is ook echt geoptimaliseerd voor audioweergave, met een hoogwaardige HDMI-clock die timingproblemen voorkomt. En iets wat je ook niet vaak tegenkomt; een nul-signaal transport. Sluit deze RCA-uitgang aan op een ongebruikte RCA-ingang van je receiver en massa lus effecten, zoals gebrom, worden effectief tegengegaan.

Het geheel draait op een aangepaste versie van het al wat oudere Android 6. Je kunt reguliere Android apps installeren op de Zappiti Pro 4K HDR middels de vooraf geïnstalleerde Google Play Store of met de eveneens al aanwezige Apptoid store.

Dit zijn geen voor de TV geoptimaliseerde apps overigens. Zo kun je bijvoorbeeld Netflix wel installeren, maar meer dan stereogeluid ga je er niet uit krijgen. Het is feitelijk gewoon de mobiele app voor tablets die je voor je kiezen krijgt. Wel kun je Kodi installeren en daar weer een Netflix-plugin voor installeren om zo zelfs van Dolby Atmos te kunnen genieten. Er zijn dus wel manieren om e.e.a. voor elkaar te krijgen, maar het werkt niet zo vanzelfsprekend zoals bij bijvoorbeeld de Nvidia Shield TV of smart TV’s met Android TV als besturingssysteem.

Alleseter pur sang

Het is eigenlijk gewoon het handigst om te stellen dat de Zappiti Pro 4K HDR gewoonweg elk bestandsformaat, wat we maar kunnen bedenken en/of testen, kan afspelen.

Als je de speler koppelt aan een NAS is het een kwestie van de software naar de goede mappen laten wijzen en vervolgens wordt de inhoud geïndexeerd, worden er filmposters en informatie bij gezocht en wordt alles in een prettige grafische interface weergegeven. Daarna is het a là Netflix een filmpje aanklikken en genieten maar. Voor audio is het vergelijkbaar, behalve dat er geen hoesjes worden binnengehaald of wat dan ook. Het werkt allemaal behoorlijk intuïtief en redelijk vlot. Voor degenen die Kodi kennen, de Zappiti Movies applicatie doet iets vergelijkbaars dus, maar is alleen te gebruiken op de Zappiti spelers en op de PC. En meer dan dit valt er dus feitelijk niets te zeggen over wat ie kan. Je haalt gewoon een hoogwaardige alleseter in huis met de Zappiti Pro 4K HDR.

Topkwaliteit, zowel beeld als geluid

De beeldkwaliteit via HDMI is gewoonweg perfect te noemen. Het beeld is rustig en biedt veel detaillering zonder kunstgrepen. Alle softwarematige optimalisaties op zowel de Zappiti als de gekoppelde en gekalibreerde OLED-televisie staan uit. De beeldverwerking is op hetzelfde niveau als de gebruikte referentiespeler; de OPPO UDP-203. De verwerking van beweging in het beeld is ook erg goed. Er is geen judder te bespeuren en het kijkt gewoonweg heel prettig met mooie diepe kleuren en zwart wat ook echt zwart is. En alles is natuurlijk wel afhankelijk van de bron, maar volledige 4K UHD-rips zijn werkelijk om van te smullen, net als Netflix via de Kodi app overigens.

De geluidskwaliteit via de afzonderlijke HDMI-uitgang is ook niks op aan te merken en in directe vergelijking met de OPPO UDP-203 is geen verschil te ontdekken. Niet in positieve en niet in negatieve zin. De Zappiti pikt daarbij nog een stuk sneller een Dolby Atmos soundtrack op dan dat de OPPO dat doet.

Ook de analoge uitgang presteert in de test naar behoren, maar de DAC in de referentie A/V-receiver presteert wat beter dan die in de Zappiti zit met meer rust in de weergave en met een breden geluidsbeeld. Na uren speuren op internet is er overigens geen informatie gevonden over de gebruikte DAC in de Zappiti Pro 4K HDR.

Gratis tip

Wel is het nog het vermelden waard dat de Zappiti standaard hi-res audiobestanden uitstuurt op 44.1kHz of 48kHz. Alles hoger dan 48kHz wordt geconverteerd. Uiteraard wil je dit niet en daarvoor moet je in Android naar het developer menu gaan en daar de optie aanvinken om de originele sample rate uit te sturen. Op die manier kun je tot 32-bit/192kHz uitsturen naar een externe DAC of geïntegreerde versterker. Hoger dan dat gaat helaas niet lukken. Beetje jammer dat dit niet standaard aan staat.

Conclusie

De Zappiti Pro 4K HDR heeft terecht het ‘pro’ label meegekregen van de fabrikant. Je vindt net die extra zaken die goedkopere mediaspelers niet hebben. Ook niet de goedkopere spelers van hetzelfde merk. Heb je veel mediabestanden op je thuisnetwerk ondergebracht en wil je net dat beetje extra uit je bestanden persen, dan is een hoogwaardige allrounder als deze Zappiti Pro 4K HDR zeker aan te bevelen. Het zou een nog beter apparaat zijn als Zappiti hun eigen software weet te integreren met Android TV in plaats van een Android variant die eigenlijk voor tablets is bedoeld. Geen idee of Google dat allemaal zomaar toelaat, maar dat zou het helemaal af maken.

Zappiti Pro 4K HDR
799 euro/stuk | www.oppostore.nl/zappiti/
Beoordeling 4 op 5

MERK

EDITORS' CHOICE