NIEUWSiFi

iFi PowerStation: stekkerblok met active noise cancellation

Rob Nijman | 01 augustus 2019 | Fotografie Fabrikant | iFi

iFi Audio introduceert het PowerStation als nieuwste toevoeging aan het gamma van prestatieverhogende 'audio essentials' van het merk. Het 6- of 8-weg stekkerblokker moet ervoor zorgen dat ieder audio- of A/V-systeem van schone stroom voorzien wordt om het volledige potentieel te kunnen ontsluiten.

Als je bovenstaande foto ziet, zou je kunnen denken dat LEGO zijn eerste stappen heeft gezet in de wereld van high-end audio, maar het gaat hier toch om een ander soort blok; een PowerStation-netblok dat gebruik maakt van Active Noise Cancellation (Actieve ruisonderdrukking) om schone stroom te leveren aan high-performance A/V-systemen. Ieder audiosysteem kan namelijk worden aangetast door een slechte kwaliteit van het lichtnet. Kwaliteit die nog verder wordt beïnvloed door de overvloed aan goedkope schakelende voedingen in typische huishoudelijke apparaten en de zee van RFI/EMI waar we voortdurend in baden.

iFi Audio Active Noise Cancellation II

iFi produceert daarom een aantal producten die 'ruis' (vervorming) in inkomende elektrische energie verminderen - zowel rechtstreeks van het elektriciteitsnet als via USB-poorten. Het PowerStation is de eerste die de eigen actieve ruisonderdrukking van het bedrijf aanbiedt in een volledige systeem, met een netoplossing van zes of acht uitgangen. Die actieve ruisonderdrukking, Active Noise Cancellation II, is de nieuwste versie van iFi's eigen 'noisebusting' technologie. De meeste 'conditioneringsproducten' voor stroomvoorziening hebben een passieve ruisonderdrukking door middel van een selectie van filters en regelaars. Hoewel dat effectief kan zijn, heeft het inherente nadelen in vergelijking met het actieve systeem van iFi, dat gebruik maakt van omgekeerde ruisstroom om de ruis in het netsignaal uit te schakelen op een manier die overeenkomt met de technologie van een ruisonderdrukkende hoofdtelefoon.

Ruis in de netvoeding treedt, afhankelijk van de oorzaak, op bij verschillende frequenties. Passieve ruisonderdrukkingssystemen zijn effectief aan de bovenkant van het frequentiespectrum, maar zijn meestal minder effectief bij lagere frequenties, stelt de fabrikant. "Bovendien hebben passieve systemen grote condensatoren nodig om echt effectief te zijn, wat de beste producten van dit type log en duur maakt."

"iFi's Active Noise Cancellation II is effectief in het verminderen van ruis over het gehele spectrum, met ongeveer -40dB. Dat wordt gekoppeld aan extra passieve filtering op elke uitgang om ruis op de allerhoogste frequenties uit te bannen, meestal veroorzaakt door draadloze transmissiesystemen. Het resultaat is een betaalbare oplossing die een zeer effectieve reductie levert van zowel differentiële ruis (veroorzaakt door bijvoorbeeld conventionele schakelende voedingen) als common ruis (inclusief interferentie veroorzaakt door Wi-Fi en Bluetooth). 

iFi PowerStation diagnosesysteem

Het slimme diagnosesysteem van het PowerStation helpt potentiële problemen te voorkomen door en de juiste polariteit aan te geven en te duiden of het systeem geaard is. Het ontbreken van een effectieve aarding kan namelijk een geluidssignaal of brom via de luidsprekers veroorzaken, als gevolg van een versterkt, laag geluidsniveau van het lichtnet. "Dat kan worden verholpen door een optionele aardkabel in het stopcontact van het PowerStation aan te sluiten." iFi noemt dat circuit Intelligent Ground omdat het geen aardlus (een veelvoorkomende oorzaak van brom of brom) creëert, zelfs als het systeem al geaard is.

"Het PowerStation verbetert niet alleen de prestaties van elke aangesloten audio/AV-component, maar beschermt de aangesloten apparatuur ook tegen pieken en pieken in de netvoeding. De onmiddellijke bescherming zorgt ervoor dat er geen schade ontstaat als gevolg van stroomschommelingen. Als het beveiligingscircuit wordt geactiveerd, start het PowerStation pas opnieuw op als het absoluut veilig is om dit te doen."

De behuizing van het PowerStation is stevig geconstrueerd uit donker geanodiseerd aluminium, zoals het past bij een hoogwaardig audio/AV-component. Binnenin is elk van de zes of acht stopcontacten afzonderlijk geïsoleerd om kruisbesmetting in de differentiële modus te voorkomen, met toevoeging van strategisch geplaatste EVA (Ethyleenvinylacetaat) om trillingen te dempen. PurCopper - een vorm van 99,9999 procent zuiver OFHC (zuurstofvrij hooggeleidend) continu gegoten koper - wordt gebruikt omwille zijn superieure geleidbaarheid. Denk aan zware interne bedrading met meerlaagse polymeerisolatie, vaste PurCopper-bussen en de geleidende elementen van de AC-uitgangen zelf.

"De sonische verbeteringen die door het PowerStation worden geleverd zijn onder meer een grotere helderheid en definitie, plus verbeterde dynamische en ruimtelijke kwaliteiten, waardoor de schijnbare verzachting van de voorranden, timing en dynamiek die kan optreden met mindere netfiltratieproducten wordt vermeden.

Het iFi PowerStation is per direct beschikbaar bij de dealer, de adviesprijs is 549 euro. 

MERK

EDITORS' CHOICE