NIEUWS

Vinnie Rossi L2i en L2i SE: hybride geïntegreerde versterkers

Het Amerikaanse audiobedrijf Vinnie Rossi heeft de L2i en de L2i Signature Edition gelanceerd, twee geïntegreerde versterker die de techniek van buizen en halfgeleiders combineren. De nieuwe versterkers zullen voor het eerst aan het publiek worden getoond tijdens het Rocky Mountain Audio Fest in de VS. Naar verwachting zijn ze leverbaar vanaf september 2019 in de kleuren zwart en zilver.

Vinnie Rossi L2i en L2i SE: geïntegreerde versterkers

Vinnie Rossi lijkt een Italiaans merk maar is in werkelijkheid een Amerikaans audiobedrijf dat voornamelijk versterkers bouwt. De versterkers van Vinnie Rossi maken vaak gebruik van een combinatie van de techniek van buizen en halfgeleiders. Het bedrijf is bijna klaar om de nieuwe geïntegreerde versterker L2i Signature Edition en de nieuwe iets eenvoudiger geïntegreerde L2i te onthullen.

Vinnie Rossi L2i Signature Edition

De L2i SE is het resultaat van een samenvoeging van de L2 Signature Preamplifier en L2 Signature Monoblocks in één chassis. De nieuwe geïntegreerde L2i SE is een hybride ontwerp en neemt het enkele paar vierpins direct verwarmde big power triodes van de L2 Signature-voorversterker over.

Die DHT (direct heated triodes) worden uitgevoerd in een dual-mono, klasse A, geaarde rastertopologie met nulfeedback. Op zijn beurt voedt dat een dual-mono klasse AB MOSFET-uitgangstrap die een vermogen levert van 100 Watt aan acht Ohm. Het moederbord speelt ook gastheer voor de optionele L2 DAC- en phono-trap van de L2 Signature-voorversterker.

Vinnie Rossi beweert dat dit alles de L2i SE tot een DHT hybride geïntegreerde versterker maakt en waarschijnlijk de enige in zijn soort ter wereld.

De L2i-SE belooft het gebruik van de buizen ook gemakkelijker te maken dankzij het feit dat de gebruiker kan kiezen uit een aantal typen buizen en de autobias van de buizen. Oh, en niet te vergeten de volledig functionele L2 afstandsbediening.

Vinnie Rossi L2i

Als de gebruiker de kosten van grote, exotische direct verwarmde triodes zoals de 300B of 2A3 wil vermijden, geeft de L2i volgens de makers “dezelfde flexibiliteit, verbluffende bouwkwaliteit en uitstraling, inclusief een groot percentage van het Vinnie Rossi Signature Edition-geluid”.

De L2i bevat een enkel paar 6SN7 kleine triodes, die zijn gekozen vanwege de typische plaatstructuur en omdat ze tonaal veel geavanceerder zijn dan het 12AX7 / 6922 alternatief, aldus de fabrikant. De gebruiker krijgt een dual-mono, klasse A, geaard rastercircuit met nulfeedback dat een echte dual-mono klasse AB MOSFET uitgangstrap met hoge bandbreedte voedt. Net als de L2i SE, kan de L2i 100 Watt per kanaal aan acht Ohm leveren.

Vinnie Rossi L2i en L2i SE: prijzen en leveringsinformatie

Naar verwachting zijn beide versterkers leverbaar vanaf september 2019. We hebben geen Nederlandse prijsinformatie, maar – ter indicatie – in de VS zal de L2i SE net geen 19.000 dollar kosten. De L2i zal in de VS voor net geen 13.000 dollar over de toonbank gaan. De optionele L2 Dac- en L2 Phonostage-modules kunnen aan elke versterker worden toegevoegd voor nog eens 3.500 dollar. Door wisselkoersschommelingen, transportkosten, invoerrechten en het lokale BTW-tarief zullen de prijzen in Nederland vermoedelijk nog iets hoger komen te liggen.

EDITORS' CHOICE