NIEUWS

Hifime S2 DAC: kleine DA-converter met usb en optische ingang

Op zoek naar een kleine DA-converter voor onderweg? Er is veel keus maar de meeste kleine DA-converters hebben alleen een usb-aansluiting. De Hifime S2 heeft naast een usb-aansluiting ook een optische aansluiting. Aan boord bevindt zich een Sabre ES9038Q2M dac-chip en de Hifime S2 kost ongeveer 80 euro, zonder kabeltjes.

Hifime S2 DAC: DA-converter zo groot als een lucifersdoosje

Het geluid van een smartphone of tablet of computer kan stevig worden verbeterd met een externe DA-converter. Wie ook onderweg muziek wil luisteren zal een klein model willen hebben die liefst geen losse voeding of batterij nodig heeft. De muziekliefhebber heeft een ruime keus want het aanbod van kleine DA-converters is groot. Kleine DA-converters kunnen prima klinken, zeker het formaat in aanmerking genomen, maar zijn wel beperkter in het aanbod van aansluitingen vergeleken met grotere modellen. Een usb-aansluiting is meestal wel aanwezig, maar de Hifime S2 viel ons op omdat de Hifime S2 ook is voorzien van een optische ingang. Desondanks is het apparaat ongeveer net zo groot als een luciferdoosje. Als de optische ingang wordt gebruikt zal de (micro) usb-poort ook moeten worden aangesloten om voedingspanning te leveren aan de Hifime S2.

De stroomafname van de usb-poort valt tussen 30 mA en 50 mA en dat is ver onder de limiet van 100 mA die Apple op zijn iOS-apparaten heeft opgelegd. “We hebben de instellingen van deze versie aangepast, zodat de iPhone niet (ten onrechte) denkt dat de DA-converter te veel stroom vereist,” aldus de makers.

Net als de thans gangbare concurrerende modellen werkt de usb-ingang van de S2 met elk besturingssysteem zonder tussenkomst van een driver. De ondersteunde resolutie is via usb maximaal 24bit/96kHz. De optische aansluiting gaat tot 32-bit/192 kHz. Ondersteuning van MQA? Nee. DSD dan misschien? Nee, ook niet. Zouden veel gebruikers MQA-bestanden of DSD-bestanden op hun smartphone zetten? Wij vermoeden van niet, dus 24-bit / 96 kHz lijkt ons ruim voldoende voor een kleine DA-converter die is bedoeld voor mobiel gebruik.

In de S2 wordt de DA-conversie uitgevoerd door een ESS 9038Q2M-chip. De usb-receiver  is van het type ESS SA9023. De hoofdtelefoon wordt aangedreven door een ESS SABRE9602, waarbij de laatste 49mW kan leveren bij een impedantie van 32 Ohm, een veel voorkomende impedantie van smartphone-vriendelijke hoofdtelefoons. De Hifime S2 heeft een uitgangsspanning van 2 Volt (6,7 mW bij 600 Ohm) en kan dus ook op een gewone versterker worden aangesloten. Het apparaatje is 5,5 x 3,5 x 1,8 centimeter groot en weegt 20 gram.

De Hifime S, die ongeveer 80 euro kost, wordt geleverd zonder kabels. Dat lijkt niet handig, maar aan de andere kant, wat moet een iOS gebruiker met een Android-kabel, en andersom? Een belangstellende moet de voor hem relevante kabel(s) kiezen een meebestellen.

De S/R-verhouding van de Hifime S2 is 114 dB. De totale harmonische vervorming bedraagt volgens de fabrikant 0,001 procent. We weten niet hoe de Hifime S2 klinkt, maar de prijs van ongeveer 80 euro (excl. kabeltjes) is voor een belangstellende wellicht een gokje waard.

Meer weten? Kijk dan op de website van Hifime.


EDITORS' CHOICE