In het verre verleden heb ik jarenlang een antistatische doek gebruikt voor het reinigen van mijn geliefde vinyl. Daarna zijn er meerdere platenborstels gevolgd, al dan niet in combinatie met antistatische doek of een apart armpje met daaraan een borsteltje en een rolletje dat voor het element uit lopend de groef stofvrij veegde. Achteraf bezien is het maar goed dat ik mij in al die jaren nooit gewaagd heb aan het ‘nat’ spelen. Maar natuurlijk droomde ik wel eens van de enige ware natte manier van reinigen door middel van de inzet van een echte platenwasser. De aanschafprijs weerhield mij echter steeds opnieuw om deze droom werkelijkheid te laten worden. Een flinke stap voorwaarts boekte ik met de inzet van de oude vertrouwde en ook door collega René van Es geteste Disco Antistat van Knosti. Hoewel dit in prijs/kwaliteit verhouding uitblinkende apparaat jarenlang het ergste vuil verwijderde en bovendien mijn platen antistatisch maakte, bleven de ‘echte’ platenwasmachines voor mij hun aantrekkingskracht behouden. Toen met de opkomst van de cd steeds meer mensen hun lp collectie van de hand gingen doen resulteerde dit in een groot aanbod aan tweedehands vinyl waarmee het idee om zo’n professionele reinigingsmachine aan te schaffen steeds aantrekkelijker werd. Daarmee was er een reden om me wat beter te orienteren op het aanbod. Als het summum gold in die tijd het ontwerp van Keith Monks; helaas met een exorbitant hoog prijskaartje. Ook Moth, Loricraft, en de Oostenrijkse Waschbär van Blue Danube blijken een pittige investering te eisen. Amerikaanse alternatieven zijn de apparaten van VPI, helaas nog steeds vrij prijzig, en de wat vriendelijker geprijsde Nitty Gritty’s. Maar met de dure Amerikaanse dollar…
Jaren gaan voorbij en ik draai redelijk tevreden met natte vingers de vinyl schijven rond in het badje van mijn Knosti apparaat. De grootste ergernis is nog de lange wachttijd die verloopt tijdens het drogen en het beperkte aantal plaatsen in het bijgeleverde afdruiprekje. Dan hoor ik van Clearaudio importeur Audioclassics dat deze fabrikant, waarvan ik zelf de tot volle tevredenheid stemmende Clearaudio Champion Limited Edition draaitafel in bezit heb, een platenwasmachine op de markt gaat brengen. Wanneer hij me vervolgens een aantal kenmerken noemt, waarin de machine zich van zijn directe concurrentie zal onderscheiden, ben ik verloren en reserveer ik ter plekke een exemplaar. Tijdens de enkele maanden daarna plaats vindende HighEnd beurs 2003 in Frankfurt demonstreert zoon Robert van Clearaudio oprichter Peter Suchy me de werking van het prototype en de eerste indrukken op het gebied van bouwkwaliteit, reinigingswerking, bedieningscomfort en design maken me razend enthousiast. Zozeer dat ik uiteindelijk zelfs de aanschafprijs voor lief neem die in de tussenliggende maanden in gestaag tempo steeds opnieuw naar boven bijgesteld wordt tot hij een veelvoud bedraagt van het bedrag dat aanvankelijk als indicatie genoemd is. Een beslissing waarvan ik tot op heden nog geen seconde spijt gehad heb.
Clearaudio electronic GmbH
Wie Clearaudio zegt, denkt in eerste instantie waarschijnlijk aan Champion, Solution, Evolution, Revolution, Reference en Master Reference draaitafels of aan mm dan wel mc elementen waarvan ik u de vele typenamen zal besparen. Daardoor is dit Duitse bedrijf dan ook met name bekend geworden. En misschien ook wel doordat er veel mogelijkheden bestaan om een product steeds opnieuw naar een hoger niveau te tillen waarbij alleen het prijsverschil tussen beide niveaus betaald moet worden. We blijven tenslotte zuinige Hollanders. Maar ze fabriceren ook toonarmen, phono versterkers, voor- en eindversterkers, power supplies, filters, kabels, stekkers en alle mogelijke accessoires voor de analoog liefhebber zoals de unieke ‘Outer Limit’ ring.
Clearaudio Matrix
In een tijdperk waarin de cd naar de digitale kroon gegrepen wordt door oprukkende formaten als mp3, dvd-a en SACD is er van dit merk dan ineens een platenwasmachine die gekenmerkt wordt door een zeer solide bouwkwaliteit met onderdelen die betrokken zijn van autofabrikanten als BMW en Mercedes Benz vanuit de achterliggende gedachte dat de onderdelen ook over vijfentwintig jaar nog probleemloos leverbaar zullen zijn.
Een 22 kg zwaar, in zwarte kunststof uitgevoerd apparaat, met op de hoeken metalen poten en midden bovenop een solide metalen draaischijf. Aan de achterkant is een zwart netsnoer aangebracht. Geen IEC connector dus er kan niet geexperimenteerd worden met exotische netsnoeren en men dient het geluid, dat zeker bij het extra krachtig vacuüm zuigen een redelijk niveau bereikt, dan ook te accepteren zoals het is. Verder een doorzichtige slang met aan het eind een klem die verwijderd kan worden wanneer men de gebruikte vloeistof af wil tappen.
Het grote rechthoekige apparaat bevat twee motoren; één voor de aandrijving van het plateau en één voor het afzuigen van de verontreinigde vloeistof. Daarnaast uiteraard ook twee reservoirs ; één voor de reinigingsvloeistof die via een op de topplaat boven de reinigingsborstel gesitueerde afsluitbare vulopening bijgevuld kan worden en een tweede om de afgezogen vervuilde vloeistof in op te vangen. Op de topplaat bevinden zich alle van belang zijnde onderdelen voor de bediening. In het midden de met een schuimrubber mat bedekte zware metalen draaischijf, aan beide zijden geflankeerd door de armen die over het draaiplateau heen geschoven kunnen worden. Rechts de arm met de reinigingsborstel en links de arm die op het afzuigmechanisme aangesloten is. Op mijn exemplaar zijn ze van kunststof, inmiddels wordt de nieuwe Matrix geleverd met armen van stainless steel. Het is dat ik zo tevreden ben anders zou ik bijna zeggen dat ik hem te vroeg gekocht heb. Rechtsonder zijn de bedieningsknoppen gesitueerd. De bovenste tuimelschakelaar bedient de motor van het draaiplateau. Naar beneden, in stand II, draait het plateau met de klok mee. In stand I draait het in tegenovergestelde richting. Direct onder deze knop zit een drukknopje waarmee reinigingsvloeistof via de reinigingsarm op de te wassen lp gespoten kan worden. Tenslotte dient de daaronder aangebrachte derde knop, wederom een tuimelschakelaar, voor het in werking zetten van de motor die de afzuiging van de verontreinigde vloeistof verzorgt. Deze knop kan in stand I of II gezet worden. Stand I is de normale stand terwijl II extra zuigkracht levert.