NIEUWS

Ninm It’s OK: de Walkman is dood, lang leve de Walkman

Dit jaar is de Walkman 40 jaar oud. Wat is een Walkman? Dat is een draagbare cassettespeler, oorspronkelijk veertig jaar geleden door het Japanse Sony op de markt gebracht. De Walkman is inmiddels verdwenen, afgezien dan van het woordmerk Walkman dan nog op draagbare muziekspelers van Sony is te vinden. De aangekondigde It's OK van Ninm lijkt de Walkman-nostalgie te verzilveren. Leuk voor wie nog cassettebandjes heeft. Oh, en hij heeft bluetooth aan boord.

Ninm It’s OK: cassettespeler met bluetooth-connectiviteit

Cassettebandjes zijn nooit helemaal weggeweest maar ze spelen geen grote rol meer in het muzieklandschap. Desondanks is een voorzichtige opleving waarneembaar en waar een markt is, is er een Kickstarter-project dat op zoek is naar geld. Voorbeeld: de Ninm It’s OK. De It’s OK is een draagbare cassettespeler, zoals een originele Walkman, maar dan voorzien van moderne bluetooth-connectiviteit (5.0).

Dus terwijl de It's OK de gebruikelijke tape dingen doet, zoals het afspelen of opnemen van cassettes, wordt het ook beschouwd als 's werelds eerste draagbare Bluetooth-cassettespeler. (NB: de meeste Walkman’s van vroeger konden alleen afspelen, niet opnemen.) Met de bluetooth-verbinding kan de luisteraar een draadloze hoofdtelefoon of bluetooth-luidspreker gebruiken.

Het samenvoegen van bluetooth en audiotechnologie van veertig jaar geleden lijkt misschien ver gezocht, maar het is niet het slechtste idee ooit. Waarom ook niet? Wie aandacht wil trekken in het openbaar vervoer, trekt een Walkman uit zijn zak en niet een smartphone. Een Walkman is apart, een smartphone niet. De It's OK heeft echter ook een gewone 3,5 mm hoofdtelefoonaansluiting. Hij werkt zelfs op AA-batterijen, net zoals de oude Walkmans.

Ninm bestaat uit een team van ontwerpers die zich op verschillende plaatsen in de wereld bevinden. Een product kopen dat nog niet bestaat houdt altijd een risico in. De It’s OK zou in december van dit jaar op de markt moeten komen, maar Kickstarter-projecten kunnen ook mislukken. Ninm heeft echter al eerder en  met succes een retro-technologie crowdfundingcampagne uitgevoerd. Bovendien, het risico is met een prijs van 75 dollar overzichtelijk te noemen.

De koper heeft sraks de keus uit een uitvoering in roze, wit of marineblauw. De laatste is speciaal ontworpen om de gedachte aan de originele Sony Walkman TPS-L2 op te roepen. De levering start naar verwachting in december 2019. Het bedrijf zal ook een leeg cassettebandje bij elke It's OK leveren. Wie geen cassettebandjes bezit, kan dan meteen na levering aan de slag. Het is OK.

Meer weten? Kijk dan op de Kickstarter-pagina van Ninm.EDITORS' CHOICE