NIEUWS

Apurna Carmina komt naar de markt

Het Franse audiobedrijf Apurna heeft na de onthulling van de Carmina, zijn eerste luidspreker, laten weten dat de luidspreker binnenkort naar de markt zal komen. Het bedrijf heeft ook technische gegevens vrijgegeven. De verkoopprijs is nog onbekend.

Apurna Carmina: drieweg basreflex luidspreker

Wij hebben eerder geschreven over de Carmina, de eerste luidspreker van het Franse Apurna, die wij op de High End audiobeurs in München hebben mogen bewonderen. Apurna heeft inmiddels een persbericht met foto’s en technische gegevens vrijgegeven over de Carmina. De prijs is nog niet bekend gemaakt.

Apurna heeft naar eigen zeggen zijn kennis van de ruimtevaarttechnologie overgenomen zoals gebruikt in de analoge versterkers van het merk en heeft deze kennis gebruikt om de “ultra-high-end akoestische luidsprekers” Carmina te creëren.

De Apurna Carmina is een passieve drieweg vloerstaande luidspreker met wat het bedrijf classificeert als “een ongeëvenaarde benadering voor energiebeheer”. Dit vindt plaats via het zelfvervaardigde techniek genaamd Composite Apurna Resonance System (CARS). De elegante luidsprekers maken gebruik van een meerlaagse composietshell van 30 millimeter, gekoppeld aan drie solide koperen basreflex poorten. Het ontwerp maakt zorgvuldig gecontroleerde stijfheid en flexibiliteit van de kast mogelijk.

De energie die wordt gecreëerd door de beweging van de twee woofers (diameter 26 centimeter) wordt effectief geabsorbeerd, waardoor het schadelijke effect van staande golven in de luidsprekers wordt weggenomen. Het resultaat is dat de luidsprekerkast veel minder gevoelig is voor klankkleuring. Zoals we op de High End München hebben mogen horen, is de laagweergave snel en strak met een ongelooflijk realistische presentatie, zelfs op de laagste frequenties.

Met de CARS-techniek komt de energie van de middentoner en tweeter in een geïsoleerde behuizing, uitgerust met een ontkoppelingssysteem dat het scheidt van de basreflexkamer.

Aan de achterkant van de luidsprekers zijn vier WBT-0702.01 24-karaats vergulde aansluitingen, waarmee de Carmina in een bi-amping systeem kan worden gebruikt. De slanke kolommen van 1,75 m hoog staan op vier solide roestvrijstalen voeten die individueel kunnen worden afgesteld om een wiebelvrije plaatsing te verkrijgen.

De Apurna Carmina heeft een geclaimde gevoeligheid van 93 dB / 1W / 1m. De kasten hebben een eigen ingebouwd sfeerlichtsysteem en dat is zondermeer zeer apart te noemen. Net als alle andere producten van Apurna zijn de Carmina’s in schijnbaar eindeloze maatafwerkingsopties in elke gewenste RAL-kleur te verkrijgen.

Apruna Carmina: technische specificaties

  • Drivers: lage tonen 2 x 26 cm (basreflex), middentonen 2 x 12 cm (gesloten kamer), tweeter 1 x 2,7 cm (dome)
  • Frequentiebereik: 21 Hz – 40 kHz, -3 dB
  • Gevoeligheid 1 Watt (2,00V / 1 m): 93 dB
  • Nominale impedantie: 4 Ohm
  • Minimale impedantie: 2,7 Ohm bij 70 Hz
  • Crossover-frequentie: 240 Hz / 2.400 Hz
  • Aanbevolen versterkervermogen: 50 – 600 Watt
  • Afmetingen (HxBxD): 1750 x 495 x 590 millimeter
  • Gewicht: 97 kilogram


EDITORS' CHOICE