NIEUWSTAD

TAD R1TX: nieuwe drieweg vloerstaander van referentiekwaliteit

Het Japanse audiobedrijf Technical Audio Devices Laboratories, kortweg TAD, heeft de R1TX onthuld, een vloerstaande luidspreker van referentiekwaliteit. TAD heeft de kast van de nieuwe R1TX samen met de Japanse bouwer van luxe meubels Tendo Moko in Yamagata ontwikkeld en gebouwd. Het resultaat is volgens TAD een prachtige luidspreker en een ongeëvenaarde klank. Het prijskaartje is stevig.

TAD R1TX: drieweg vloerstaander

TAD zegt met trots een nieuwe generatie luidsprekers van referentiekwaliteit neer te zetten. De nieuwe R1TX is het nieuwe vlaggenschip van TAD en is de opvolger van de eerdere modellen R1 en R1MK2. De nieuwste en meest hoogwaardige techniek is volgens TAD verwerkt in het nieuwe topmodel R1TX, een vloerstaande drieweg luidspreker. De kast is samen met Tendo Mokko uit Yamagata ontwikkeld. Dit in 1940 opgerichte bedrijf bouwt luxe meubels en heeft een grote ervaring met houtverwerking, kastconstructies en afwerkingstechnieken.

TAD R1TX: drivers

TAD heeft een Coherent Source Transducer (CST driver) ontwikkeld voor de weergave van hoge tonen en middentonen. De tweeter, die een diameter heeft van 3,5 centimeter, bevindt zich in het hart van de middentoner (diameter 16 centimeter) en samen vormen ze een puntbron met een frequentiebereik van 250 Hz tot 100 kHz. Vanwege de concentrische constructie treden geen fasefouten op. Het resultaat is volgens TAD een volkomen heldere, transparante en realistische weergave.

Zowel de conus van de tweeter als de conus van de middentoner zijn gemaakt van beryllium. De conussen worden gemaakt met een speciale zelfontwikkelde opdamptechniek.

De twee geplaatste woofers, die een diameter hebben van 25 centimeter, hebben een conus genaamd Tri-Laminate Composite Cone (TLCC) die is gemaakt van een sandwich van twee lagen acrylamide, dat ook wordt gebruikt in vliegtuigen, met daartussen een laag aramide vezels. Het resultaat is een ultrastijve en lichte conus die een ongekleurde weergave produceert.

De woofers zijn voorzien van een OFGMS circuit (Optimized Field Geometry Magnet Structure). Dit zorgt voor een lineair bewegingsgedrag over een groot volumebereik. De baspoort heeft een aerodynamische vorm en ook dit draagt volgens TAD bij aan een ongekleurde weergave.

TAD R1TX: kast

De kast is gemaakt van verschillende materialen met gebruik van Structurally Inert Laminated Enclosure Technology (SILENT). De demping is volgens TAD uitstekend. De zijpanelen van de kast zijn 50 millimeter dik. Aan de binnenkant is 21 millimeter dik berkenhout verwerkt. De ronde vormen van de kast dragen bij aan de stijfheid en vormvastheid en voorkomen het ontstaan van staande golven aan de binnenkant.

De koper kan kiezen uit twee afwerkingen waarvan de kleur is afgeleid van het mineraal beryl, het ruwe materiaal waar beryllium van wordt gemaakt. De ene afwerking wordt “emerald black” genoemd, een soort diepgroene kleur. De andere kleur heet “beryl red”, een dieprode kleur.

De kast is ontwikkeld en gemaakt in samenwerking met Tendo Mekko, een Japanse meubelbouwer die is opgericht in 1940 in Tendo City, Yamagata.

TAD R1TX: technische specificaties

Het frequentiebereik loopt van 21 Hz tot 100 kHz. Dit is overigens op niveau -10 dB. Op het meer gebruikelijke niveau van -3 dB zal het frequentiebereik ongetwijfeld iets beperkter zijn. De cross-overfrequenties liggen op 250 Hz en 2 kHz. De nominale impedantie is vier Ohm. De gevoeligheid is 90 dB (2,83 Volt @ 1 meter vrije ruimte). De maximale SPL is 115 dB. TAD adviseert een versterker van 300 Watt.

De afmetingen van de TAD R1TX zijn 554 x 1.293 x 698 millimeter (B x H x D). Het gewicht is fors: 150 kilogram.

TAD R1TX: prijs en leveringsinformatie

In de loop van de zomer van 2019 zal de TAD R1TX op de markt komen. Voor een bedrag van 135.000 euro wisselt een paartje van eigenaar.

 

 

 

 


EDITORS' CHOICE