NIEUWSArgon

Argon Audio Forte A4 en Forte A5: actieve luidsprekers met DSP

Argon Audio, van oorsprong het huismerk van winkelketen HiFi Klubben, heeft de Forte-productlijn van compacte actieve tweeweg luidsprekers uitgebracht. De Forte A4 en Forte A5 hebben krachtige klasse D versterkers aan boord. Argon profileert zich als net zo goed maar dan goedkoper dan de concurrent.

Argon AudioForte A4 en Forte A5

Argon Audio is ooit begonnen als het huismerk van HiFi Klubben. Het merk meldt met trots dat het zelfstandig is geworden en heeft mede daarom heeft zijn eigen webshop gelanceerd. Naar eigen zeggen is de strategie van Argon om kwalitatief goede producten te maken die mooi zijn en makkelijk in gebruik maar dan voor een significant lager prijskaartje dan bij de concurrent.

Enkele jaren geleden heeft het merk het model Alto uitgebracht, een actieve tweeweg luidspreker. Naar eigen zeggen was er vraag van klanten om iets vergelijkbaars te maken, maar dan beter. Het antwoord is de Forte geworden, ook een actieve tweeweg luidspreker, leverbaar in twee uitvoeringen genaamd Forte A4 en Forte A5. De Forte A5 is iets groter dan de Forte A4. De luidsprekers zijn ontworpen in Denemarken en worden in China geproduceerd. De Forte is een basreflex master/slave-systeem. De baspoort zit aan de achterkant.

De kasten van de Forte-modellen zijn kleiner dan van de Alto, maar klasse D versterkers gecombineerd met DSP zouden de Forte’s groter moeten laten klinken dan ze zijn. De versterker is voorzien van een actieve cross-over en kan 80 Watt per kanaal leveren aan alle vier kanalen (twee per luidspreker). De Forte A4, die voorzien is van een één inch tweeter en een vier inch middentoner/woofer, heeft een frequentiebereik van 50 Hz tot 20 kHz (± 3 dB). De grotere Forte A5 pakt vanwege de grotere middentoner/woofer op bij 40 Hz. Beide luidsprekers hebben magnetisch bevestigde frontjes en een 5 Volt usb-aansluiting voor bijvoorbeeld een Chromecast.

De gebruiker kan muzieksignaal aanleveren via een tweetal optische aansluitingen een gewone cinch-lijningang, een mm-ingang voor draaitafels of via bluetooth aptX. Wie meer lage tonen wil horen, kan een subwoofer aansluiten op de subwoofer-uitgang.

Argon levert een IR-afstandbediening maar aangesloten op een tv van Samsung of Sony kan de afstandbediening van de tv worden gebruikt. Alle nodige kabels worden meegeleverd.

Argon AudioForte A4 en Forte A5: prijzen en leveringsinformatie

De Forte A4 kost 359 euro per paar en de Forte A5 wisselt voor 419 euro van eigenaar. Beide luidsprekers zijn verkrijgbaar in witte of zwarte uitvoering. Meer weten? Kijk dan op de website van Argon Audio.


MERK

EDITORS' CHOICE