NIEUWS

Sony wil cd- en blu-ray fabriek in Engeland sluiten

Sony heeft de voorgestelde sluiting aangekondigd van haar DADC (Digital Audio Disc Corporation) UK-distributiecentrum in Enfield, Engeland. Volgens Sony ligt dit aan de toename van muziekconsumptie door streaming en de afgenomen verkoopaantallen van de diverse digitale schijfjes. Mogelijk zal de naderende Brexit en de daarmee samenvallende onzekerheid ook een rol spelen.

Continuïteit van Sony’s s digitale schijfjesfabriek in Engeland staat op de tocht

Sinds de eerste fabriek aan het begin van de jaren tachtig is Sony DADC uitgegroeid tot een van 's werelds grootste fabrikanten van cd's, dvd's, UMD's en Blu-ray-schijven, voornamelijk door het persen en distribueren van schijfjes voor de platenlabels van Sony Music Entertainment. In 2011 werd het pakhuis in Noord-Londen zwaar beschadigd door een brand, die ongeveer 25 procent van de totale voorraad home entertainment-schijven van Groot-Brittannië vernietigde. Zeven jaar na de heropening zou het Enfield-distributiecentrum voorgoed gesloten kunnen gaan worden.

Een dergelijke sluiting zou onveranderlijk een weerslag zijn van de immer groeiende consumptie van muziek en videostreaming en de daaropvolgende achteruitgang van de verkoop van fysieke media, zoals Sony erkent. Hoewel dit niet is uitgesproken, zou het ons niet verbazen als de onzekerheid over de naderende Brexit ook een rol speelt. Sony heeft immers nog meer distributiecentra. Terwijl andere Europese Sony DADC-fabrieken in Oostenrijk, Tsjechië en Spanje dus open blijven, komt het nieuws pas 17 maanden nadat Sony de productie van audiodiscs uit haar Indiana, VS-centrum heeft overgeheveld naar discfabrikant CDA, Inc. Het distributiecentrum in Indiana was de allereerste fabriek en werd in 1983 geopend. Uit deze fabriek kwam Sony’s eerste cd, het album “Born In The USA” van Bruce Springsteen, dat uitkwam in 1984.

Sony stelt: “naarmate de consumptiegewoonten op de markt voor home entertainment zich verder ontwikkelen, heeft Sony DADC in Engeland zijn voorstel aangekondigd om het distributiecentrum in Enfield, Engeland, te sluiten. Dit voornemen bevindt zich momenteel in de voorstelfase en het bedrijf zal volledig overleggen met de betrokken werknemers en hun aangestelde werknemersvertegenwoordigers over het voorstel, inclusief manieren om werknemers te ondersteunen en de impact van het voorstel te verzachten. Sony DADC zal een sterke en betrouwbare end-to-end serviceprovider en partner blijven voor de home entertainment-industrie en daarbuiten door gebruik te maken van de combinatie van het bestaande operatienetwerk in Oostenrijk, Tsjechië en Spanje, plus partnerschappen met andere providers,” aldus Sony.

De sluiting is dus nog niet definitief vastgelegd, maar als de daling van de verkoop van digitale schijfjes verder doorzet, zullen er onherroepelijk hier en daar fabrieken moeten sluiten. In dat geval ligt het wellicht voor de hand om te kiezen voor een fabriek die naar het zich laat aanzien straks buiten de EU is gevestigd. De tijd zal het leren.

EDITORS' CHOICE