NIEUWSOrtofon

Ortofon MC A Mono (mono en duur) en OM 5 Series (stereo en goedkoop)

De Deense elementbouwer Ortofon heeft een bijzonder element op de markt gebracht genaamd MC A Mono. Het tamelijk prijzige element heeft als bijzondere eigenschap dat het uitsluitend geschikt is voor mono-weergave, maar dan wel in geoptimaliseerde vorm. Ortofon heeft ook de OM 5 Series uitgebracht, een reeks van een drietal stereo-elementen die allemaal minder dan 100 euro kosten. Goed beschouwd is dus sprake van twee uitersten.

Ortofon MC A Mono: mono-element van hoge kwaliteit

De nieuwe MC A Mono van Ortofon gebruikt ontwerpelementen uit het MC A 95-element en is gemaakt met Ortofon's SLM-techniek (Selective Laser Melting), waarbij fijne titaniumdeeltjes, laag voor laag, aan elkaar worden gelast om een geheel uit één stuk te maken.

In het persbericht voor dit high end mono-element stelt Ortofon dat de MC A Mono is geoptimaliseerd voor mono-weergave. “Als je een mono-opname met een stereo-element afspeelt, bereik je niet hetzelfde signaal in de twee uitgangskanalen, als gevolg van onvolkomenheden zoals overspraak, ruis, fasefouten, volgfouten, anti-skating en vervorming. Dit verschil tussen de kanalen zal resulteren in een onstabiel en gecompromitteerd beeld. Een goede phono-trap kan dit enigszins compenseren. Bij gebruik van een speciaal mono-element, worden alle reproductieproblemen geëlimineerd, omdat het element slechts één signaal produceert en beide kanalen van het hifisysteem gelijkmatig voedt. Dit levert een veel krachtiger en stabieler beeld op met een voller geluid. Bovendien, mono-elementen reageren ook niet op verticale bewegingen, omdat alle muziekinformatie alleen in het horizontale vlak van een recordgroef wordt opgenomen,” aldus de verklaring van Ortofon.

De MC A Mono is uitgerust met Ortofon’s meest exclusieve naald, de Replicant 100, en Ortofon's gepatenteerde Wide Range Damping (WRD) technologie en hoogwaardige componenten zoals een sterke, compacte neodymiummagneet en de Aucurum-spoelen (99,999% OFC met een opgedampte goudlaag). De cantilever is gemaakt van borium. De MC A Mono weegt zes gram en heeft een uitgangsimpedantie van zeven Ohm. De gemiddelde uitgangsspanning bedraagt 0,2 mV. Het frequentiebereik loopt van 10 Hz tot 50 kHz op niveau – 3 dB. Op niveau – 1 dB is dat 20 Hz tot 20 kHz.

De MC A Mono is een behoorlijk exclusief ding. We mogen veronderstellen dat het MC A Mono’s niet als warme broodjes wegvliegen, want de meeste muziekliefhebbers zullen meer stereo-opnames dan mono-opnames bezitten. Bovendien is de prijs met 4.500 euro fors te noemen.

Ortofon OM 5 Series: drietal betaalbare mm-elementen

Ortofon maakt niet alleen peperdure elementen. Het bedrijf heeft ook verschillende productlijnen van zeer betaalbare stereo-elementen, zoals de OM Series. De drie leden van de OM familie hebben de laagste massa van alle mm-elementen van het bedrijf.

Voor toepassing in toonarmen met beperkte instelmogelijkheden biedt Ortofon met de OM 5S een hoogwaardig element voor een bescheiden prijs van 60 euro. De hoge spanningsafgifte (4,5 mV) garandeert een ruisvrije weergave en de toepassing van een sferische (ronde) naald voorkomt complexe instellingen. Een uitneembaar massaplaatje (2,5 gram) en een gering eigengewicht van vijf gram maakt montage in standaard en low mass (lichte) toonarmen mogelijk.

De 80 euro kostende OM 5E is gelijk aan de OM 5S behalve dat de sferische (ronde) naald is vervangen door een elliptsiche (eivormige) naald. Elliptische naalden lezen de groef uit met een groter contactoppervlak, met een nog betere weergave van de hoge tonen als resultaat.

De Super OM 5E (95 euro) is gelijk aan de OM 5E, behalve dat het motormechanisme hier voorzien is van de split pole pin technologie zoals toegepast in de 2M modellen. De split pole pins zorgen voor een zeer evenwichtige frequentie response en een verbeterd fasegedrag. De behuizing van OM modellen is van kunststof. De behuizing van de Super OM is gemaakt van gegoten Noryl, een kunststof versterkt met een glas component. Dit materiaal is zeer stijf en resonantiearm.

Meer weten? Kijk dan op de website van Ortofon of op de website van HNNY, de Nederlandse importeur.EDITORS' CHOICE