NIEUWS

Agenda: Festival Sound of Europe in Breda (oktober)

Redactie Hifi.nl | 01 oktober 2019

Gespot voor in de agenda: festival Sound of Europe. Grenzeloze muziek van Europese topmusici komt samen op het Bredase festival. Na een succesvolle eerste editie in het Chassé Theater vorig jaar, verhuist Sound of Europe op 11 & 12 oktober naar de Belcrum: een rafelrand van Breda in opkomst als culturele hotspot. 

De rode draad door de programmering is de ruimte die gecreëerd wordt voor improvisatie en solisten. De term ‘jazzfestival’ doet Sound of Europe daarbij tekort: artiesten uit Frankrijk, Duitsland, België en Nederland brengen van jazz tot brass, en van klassiek tot rock-invloeden ten gehore.

Deze editie presenteert Sound of Europe twee avonden in respectievelijk Podium Bloos (vrijdag 11 oktober) en Electron (zaterdag 12 oktober).

Sound of Europe

Sound of Europe wordt georganiseerd door Beaux Jazz, al sinds 1996 een vaandeldrager voor de ontwikkeling en professionalisering van jazzmuziek in de regio Breda. Oprichter en programmeur Frank van der Kooij: “Sound of Europe richt zich op artiesten die een spannende weg inslaan tussen jazz en klassiek. Dat is een ontwikkeling die we enorm boeiend vinden; niet beperkt tot specifieke genres. Het is muziek met zeggingskracht die zowel de geoefende als beginnende luisteraars boeit."

De eerste avond treedt onder meer pianist Franz von Chossy (DE) op. Zijn nieuwe album 'Life Theater' werd onlangs geprezen door Jazzism met vijf sterren. Verder speelt accordeonist, vocalist en componist Vincent Peirani (FR) met een "chamber rock music orchestra": een bombastische mix tussen rock en klassiek, maar zijn krachtige jazzband kan net zo goed elegante, kleine nummers aan.

Daarnaast treden mondharmonica-speler Hermine Deurloo (NL) en Rembrandt Frerichs Trio (NL) samen op. Laatstgenoemde werd vorige maand na een show met trompettist Paolo Fresu met een 10 beoordeeld door het publiek van Het Concertgebouw. Een "zeldzaam hoge waardering" volgens Het Concertgebouw.

Op zaterdagavond speelt baritonsaxofonist en componist Tini Thomsen (DE) haar energieke jazzrock, die ze samen met haar bands MaxSax en Q4 door heel Europa speelt. Na optredens met onder meer The Temptations, Metropole Orkest, Glenn Miller Orchestra en New Cool Collective, staat ze deze avond in Electron. Daarnaast speelt Kleptomatics (BE) deze avond hun 'Brass & Jazz': zes blaasinstrumenten en een drumstel zorgen voor aanstekelijke grooves en verrassende arrangementen. Dat wordt daarna voortgezet door een DJ in het café van Electron.

Een aanvullend Beyond Borders-programma op zaterdag presenteert jong muziektalent zoals Contours Group, het eerste akoestische jazzkwintet van saxofonist en componist Paul van de Calseijde (NL). Naast trombonist en componist Nabou Claerhout (BE) samen met onder meer trompettist Thijs van den Geest, pianist Manuel Wouthuysen, bassist Freek Mulder en drummer Jens Meyer. 

Kijk voor meer informatie op sound-of-europe.nl


EDITORS' CHOICE