Review Dutch & Dutch 8c: kleine kast met zeer grote prestaties

SAMENVATTING

De 8c is een luidspreker die vol zit met originele technische vondsten. Het plaatsen en noodzakelijke inregelen zal voor veel consumenten te ingewikkeld zijn. Wie echter de plaatsing- en inregelperikelen voor lief neemt of uitbesteedt aan een deskundige dealer, zal zich beloond zien met een transparant en neutraal klinkende luidspreker die samenwerkt met de luisterruimte en uiteindelijk wegvalt in de luisterruimte.

PLUSPUNTEN

  • Transparante en neutrale klank
  • Muziek komt los van de luidsprekers
  • Zeer goede laagweergave
  • Kan zeer luid en onvervormd spelen
  • Volledig aan te passen aan de luisterruimte
  • Kan op zeer korte afstand van een muur worden geplaatst

MINPUNTEN

  • Inregelen vergt deskundigheid en apparatuur

Het Nederlandse Dutch & Dutch bestaat nog niet zo lang en bouwt slechts één product, een actieve drieweg luidspreker genaamd 8c. De 8c, een forse en zwaar gebouwde monitorluidspreker, onderscheidt zich van andere actieve drieweg luidsprekers door de aanwezigheid van DSP en een zeer uitgebreide parametrische toonregeling waarmee de luidspreker verregaand kan worden aangepast aan de luisterruimte.

DSP en software kunnen de tekortkomingen van een slecht akoestisch ontwerp niet wegnemen en daarom heeft Dutch & Dutch veel aandacht besteed aan de bouw van de kast, de keuze van de drivers en het op elkaar afstemmen van alle componenten. Het resultaat? Volgens de makers versmelt de 8c met zijn omgeving en vraagt hij geen aandacht voor zichzelf. Deze claim gaan we onderzoeken.

Dutch & Dutch: Nederlands bedrijf gevestigd in Rotterdam

Dutch & Dutch is in 2014 opgericht door vijf mensen die met een gezamenlijke visie en gecombineerde kennis en kunde een waardevolle bijdrage aan de audio-industrie meenden te kunnen leveren. De oprichters zagen dat de markt voor de betere hifi- en studioapparatuur heel conservatief is. Er is immers voornamelijk sprake van incrementele innovatie. Radicale innovatie vindt tegenwoordig vooral plaats aan de onderkant van de markt. Neem bijvoorbeeld kleine actieve bluetooth luidsprekers met DSP. Ze bieden een grote mate van gebruiksgemak en klinken voor hun formaat soms verrassend goed. In de meer prestigieuze hifi zijn losse componenten en passieve luidsprekers nog altijd gemeengoed. Dutch & Dutch zag kansen om met een radicaal nieuwe benadering de betere hifi- en studiomarkt flink op te schudden.

De geestelijk vader van de 8c is Martijn Mensink. Mensink heeft het concept van de 8c bedacht en neemt de akoestische aspecten van het productontwikkeling voor zijn rekening. Desgevraagd voegt hij daar aan toe: “Ik ben zoals we het intern noemen 'het gezicht van Dutch & Dutch', maar de praktijk is natuurlijk dat je een complex product als de 8c alleen met een multidisciplinair team kunt maken. Binnen Dutch & Dutch heeft ieder zijn eigen expertisegebied, waar onder softwareontwikkeling, digitale signaal processing (DSP), elektronica, akoestiek, psychoakoestiek en industrieel ontwerp.”

Dutch & Dutch 8c: ontwerpfilosofie achter de 8c

De drijvende krachten achter Dutch & Dutch waren ervan overtuigd dat ze met Dutch & Dutch mensen thuis en in studio's meer van muziek konden laten genieten door beter klinkende systemen te maken die eenvoudig in gebruik zijn en de leefomgeving niet domineren. De 8c is het eerste product dat is ontwikkeld vanuit die visie: een woonkamervriendelijk alles-in-één systeem dat qua klank de concurrentie met feitelijk al het andere op de markt aan kan. Dat klinkt ambitieus, maar naar eigen zeggen heeft de 8c al menige veel duurdere vloerstaander vervangen.

Om dit te bereiken, combineren de 8c’s een gepatenteerde waveguide-tweeter met een akoestisch cardioïde middentoner, boundary coupled bass drivers en actieve kamerafstemming. Het resultaat: perfecte akoestische weergave in elke kamer, aldus Dutch & Dutch.

In de 8c worden moderne technologieën zoals DSP, streaming, een app, netwerkcontrole en firmware-updates over het internet gecombineerd met enerzijds best practices van luidsprekerontwerp. Dutch & Dutch heeft zich laten inspireren door o.a. Floyd Toole, Sean Olive, Earl Geddes en Roy Allison. Anderzijds zitten in de 8c eigen innovaties verwerkt, zoals een minimum diffractie waveguide, akoestisch cardioïde afstraalgedrag, boundary coupling en actieve kamerafstemming.

Een product als de 8c is een heel ambitieus eerste product voor een nieuw bedrijf. Er zit naar eigen zeggen heel veel R&D achter. Om de schoorsteen te laten roken, heeft Dutch & Dutch de eerste jaren veel ontwerpwerk voor andere bedrijven gedaan. De belangrijkste opdracht was voor een Amerikaans bedrijf, voor wie het bedrijf een objectgebaseerd 3D geluidssysteem heeft ontwikkeld. Dit betrof de ontwikkeling van een algoritme, een bestandsformaat, een VST-plugin, allerlei elektronica en software. Ondertussen werd gestaag doorgewerkt aan de ontwikkeling van de eigen 'technology-stack'.

Dutch & Dutch 8c: ontstaansgeschiedenis

De 8c is in de loop van 2017 geleidelijk op de markt gebracht. Eind 2017 begon er enige buzz rondom de 8c te ontstaan in professionele kringen. Met name mastering engineers waren heel enthousiast over de 8c. Dutch & Dutch deed (en doet nog steeds) praktisch niets aan marketing, maar de vraag nam snel toe door mond-tot-mond reclame, zowel online als offline. Begin 2018 is de productie goed losgekomen. De vraag is vanaf het allereerste begin groter geweest dan de productiecapaciteit, die overigens continu wordt opgeschaald. Het begon dus in de studio, maar ook de gewone consument weet de 8c inmiddels steeds beter te vinden.

Dutch & Dutch staat voor Nederlands ontwerp en Nederlandse fabricage. De meeste deelfabrikaten, zoals de kasten, het staalwerk en de baffles, worden in Nederland gefabriceerd. De eindassemblage vindt plaats in Rotterdam. In de nabije toekomst zal het portfolio worden uitgebreid met een aantal accessoires, gevolgd door meer luidsprekers. Centrale elementen in het portfolio blijven gunstige akoestische ruimte-integratie, zo accuraat mogelijke weergave, audio over IP (AoIP), apps, gebruiksgemak en systeemintegratie.

Dutch & Dutch 8c: forse actieve drieweg monitorluidspreker

Een koper kan kiezen uit een viertal uitvoeringen: 1. witte baffle, blankhouten kast, 2. zwarte baffle, blankhouten kast, 3. zwarte baffle, donkerhouten kast, en ten slotte 4. zwarte baffle, zwarte kast. Een paartje 8c’s kost 9.950 euro. NB: de 8c is actief dus de koper kan het geld voor een eindversterker in zijn zak houden.

De luidspreker is 485 x 270 x 380 millimeter groot en weegt 26 kilogram. Dit gewicht is hoger dan het gewicht van menige vloerstaander. Dutch & Dutch levert geen statieven mee, immers niet iedereen heeft statieven nodig. De statieven die voor de test zijn meegeleverd zijn prototypes en het is de bedoeling om op termijn ook geschikte statieven in het portfolio op te nemen. Er zijn overigens diverse modellen geschikte statieven van andere bedrijven beschikbaar en Dutch & Dutch kan een belangstellende eenvoudig doorverwijzen.

Martijn Mensink heeft een paartje 8c’s persoonlijk afgeleverd in de luisterruimte en daarna afgeregeld. Voordat we naar de 8c gaan luisteren, zullen we de techniek en het inregelen van de 8c nader bekijken en bespreken. Er kan vast verklapt worden dat schrijver dezes met tegenzin de 8c na enige weken weer zag vertrekken.


MERK





EDITORS' CHOICE