NIEUWS

Salk Sound presenteert SS 9.5 vloerstaande luidsprekers

De Amerikaanse luidsprekerbouwer Salk Sound heeft de SS 9.5 gepresenteerd, een vloerstaande luidspreker die onder andere is voorzien van een beryllium tweeter. Salk Sound levert zonder tussenkomst van importeurs en dealers en dat geeft een groot prijsvoordeel dat naar eigen zeggen grotendeels ten goede komt aan de consument. De SS 9.5 was te zien op de Axpona-audiobeurs in Chicago en werd aangeprezen als een “betaalbaar maar compromisloos luidsprekerontwerp dat hoge prestaties levert”. 

Salk Sound SS 9.5: vloerstaande luidspreker rechtstreeks van de fabrikant

Audiobedrijven die werken met een directverkoopmodel leveren rechtstreeks aan de consument, dus zonder tussenkomst van dealers of een importeur. Het overslaan van allerlei tussenpersonen elimineert ook alle marge die door tussenpersonen in rekening wordt gebracht en om die reden kunnen producten tegen een lagere prijs worden aangeboden bij gelijkblijvende kwaliteit.

Dit neemt niet weg dat een dealer ook een nuttige functie kan hebben. Een goede dealer kan zijn klant immers van advies voorzien en een dealer heeft meestal meerdere modellen van verschillende merken in huis, zodat de klant verschillende modellen kan horen en met elkaar vergelijken. Fabrikanten die direct leveren bieden vaak de optie om het gekochte product voor een periode van dertig of zestig dagen thuis te proberen. Bevalt het product niet, kan de koper het product retourneren en vaak zijn dan alleen verzendkosten verschuldigd. Op deze manier wordt het nadeel van niet van tevoren kunnen luisteren bij een dealer tot op zeker hoogte ondervangen. De voorwaarden verschillen per fabrikant.

Salk Sound, opgericht in 2002 door Jim Salk en gevestigd in Michigan, is zo’n fabrikant die rechtstreeks aan consumenten levert. Het bedrijf heeft een portfolio opgebouwd dat bestaat uit verschillende productlijnen. Het bedrijf bouwt vloerstaanders, monitorluidsprekers en subwoofers. Afgezien van het gebruik van hoogwaardige componenten in zijn producten, biedt Salk Sound naar eigen zeggen ook “bijna onbegrensde afwerkingsopties”.

Het nieuwste product van Salk Sound is de SS 9.5 een drieweg vloerstaande luidspreker die veel waardering oogstte tijdens de recente Axpona-show in Chicago. De SS 9.5 wordt aangeprezen als een “compromisloos luidsprekerontwerp, maar wel betaalbaar en met hoge prestaties”. De SS 9.5 is het nieuwe vlaggenschip van de SS-productlijn.

Salk, de hoofdontwerper, stelt dat klanten “nog hogere getrouwheid eisten met lineaire fasereactie, lagere vervorming en ruimere bandbreedte, vooral om de weergave van lage tonen met een octaaf uit te breiden. Met het fenomenale succes van ons Song3 BeAT-model, besloten we dat het tijd was om Satori's fenomenale berylliutweeter te combineren met het uitstekende midden van AudioTechnology voor een nieuw vlaggenschipmodel. Dat is de SS 9.5 geworden.”

Voor een nauwkeurige weergave en lage vervorming van de hoge tonen, gebruikt de luidspreker een beryllium dome-tweeter van de Deense driverbouwer SB Acoustics, model Satori. De middentoner is afkomstig van het eveneens Deense AudioTechnology. De woofer, model Satori, is ook afkomstig van SB Acoustics en heeft een diameter van 9,5 inch. Om de lage frequentierespons uit te breiden zonder concessies te doen aan de nauwkeurigheid en het fasegedrag, zijn aan de zijkant van de kast passieve radiators geplaatst.

De SS 9.5 heeft een frequentiebereik van 25 Hz tot 40 kHz en een impedantie van zes Ohm. De gevoeligheid is 86 dB en dit betekent dat de gebruikte versterker wel een beetje vermogen moet hebben. Salk Sound adviseert een versterker van ten minste 150 Watt per kanaal.

Salk Sound SS 9.5: prijs en leveringsinformatie

Een paar SS 9.5-luidsprekers kost net geen 9.600 dollar afgewerkt in satijnzwart of wit. In de standaard afwerkingen curly maple, curly cherry, curly walnut, oak and straight mahogany, wisselt een paartje SS 9.5’s voor een bedrag van net geen 10.000 dollar van eigenaar. Aangepaste kleuren en geverfde afwerkingen zijn ook beschikbaar als opties, net als crossover-component en bi-wiring-upgrades. Wie meer wil weten kan de website van Salk Sound bezoeken.

EDITORS' CHOICE

 • Op vakantie bij de dealer
  Primeur: Bowers & Wilkins 700 Signature
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »
 • Review
  NAD M33: grensverleggend
  Review
  lees meer »
 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »