NIEUWS

CanEVER ZeroUno DAC-HPA: DA-converter en hoofdtelefoonversterker

Het Italiaanse audiobedrijf CanEver heeft de ZeroUno DAC-HPA aangekondigd, een DA-converter tevens hoofdtelefoonversterker die werkt in klasse A. De nieuwe ZeroUno DAC-HPA heeft een hoogwaardige volumeregeling aan boord en zou dus eventueel ook als voorversterker ingezet kunnen worden. De binnenkant heeft veel aandacht gekregen, maar de buitenkant ook want de ZeroUno DAC-HPA is straks in verschillende kleuren verkrijgbaar.

CanEVER ZeroUno DAC-HPA

Het in de Italiaanse stad Veneti√ę gevestigde audiobedrijf CanEVER heeft een bescheiden portfolio bestaande uit een drietal apparaten genaamd ZeroUno Plus (een voorversterker met analoge en digitale ingangen), ZeroUno DAC (DA-converter) en La Scala (eindversterker). Alledrie producten zijn voorzien van buizentechniek. De nieuwe ZeroUno DAC-HPA is een DA-converter tevens hoofdtelefoonversterker en is het eerste apparaat van CanEVER waarin geen buizen zijn verwerkt.

De ZeroUno DAC-HPA is naar eigen zeggen een DA-converter van topkwaliteit op basis van de goed ontvangen ZeroUno DAC (lees ook onze recensie over de ZeroUno DAC), gecombineerd met een krachtige hoofdtelefoonversterker die werkt in zuivere klasse A. Het nieuwe apparaat kan 2,5 Watt leveren aan een hoofdtelefoon met een impedantie van 30 Ohm. De uitgangsimpedantie is lager dan één Ohm. De 32-bits volumeregeling heeft een restruis die lager ligt dan -130 dB. Een afstandbediening wordt meegeleverd en de ZeroUno DAC-HPA zou als voorversterker ingezet kunnen worden, mits geen behoefte is aan het gebruik van analoge bronnen. Het apparaat heeft immers alleen digitale ingangen (1 x optisch, 1 x coaxial, 1 x USB en 1 x AES/EBU (XLR)).

CanEVER ZeroUno DAC-HPA: voeding en aansluitingen

De goede werking van de ZeroUno DAC-HPA is gebaseerd op een hoogwaardige voeding, waardoor elk onderdeel van de machine een rotsvaste basis heeft om op topniveau te presteren. In totaal zijn zes ringkerntransformatoren geplaatst, drie per kanaal. Wie de printplaten van de ZeroUno DAC bekijkt, kan vaststellen dat circa 70% van de ruimte worden ingenomen door de transformatoren en circuits voor de afzonderlijke voedingen.

Er is ook speciale aandacht besteed om zo kort mogelijke signaalpaden te realiseren in de ZeroUno DAC-HPA met een minimum aan hoogwaardige componenten. In de hoofdtelefoonversterker zijn geen koppelcondensatoren gebruikt in het signaalpad. Alle circuits zijn vrij van feedbacklussen.

Afgezien van de hoofdtelefoonaansluitingen aan de voorzijde, is de ZeroUno DAC-HPA standaard voorzien van een tweetal cinch-uitgangen aan de achterzijde. Optioneel kan één van de cinch-ingangen worden vervangen door een symmetrische uitgang met XLR-connectoren.

CanEVER ZeroUno DAC-HPA: DA-converter

Het circuit van de ZeroUno DAC-HPA is gebaseerd op de ESS Sabre32 ES9018S DAC-chip met een eigen hybride filterontwerp en inkapseling tegen invloeden van buiten. Voor optimale prestaties werkt de Sabre-chip op een eigen implementatie van speciaal ontwikkelde firmware.

De sample frequenties 44.1, 88.2, 176.4 en 352.8 kHz enerzijds en de sample frequenties 48, 96, 192 en 384 kHz anderzijds hebben ieder hun eigen klok. De USB-invoer komt voor rekening van een XMOS xCore-audiochip met bit-perfecte overdracht voor 16-bits, 24-bits of 32-bits muzieksignaal in PCM-formaat tot 384 kHz, inclusief ondersteuning voor native DSD/DoP en MQA.

CanEVER ZeroUno DAC-HPA: bediening

Het centraal geplaatst lcd-scherm heeft een variabele helderheid en de gebruiker kan de lettergrootte veranderen voor een betere aflezing op de luisterpositie. De meegeleverde  IR-afstandbediening heeft directe functietoetsen voor volume, balans, polariteit, dempen en ingangskeuze.

CanEVER ZeroUno DAC-HPA: prijs en leveringsinformatie

We weten nog niet wanneer de nieuwe ZeroUno DAC-HPA leverbaar zal zijn. Hij staat nog niet op de website van de fabrikant. Ook hebben wij nog geen offici√ęle prijsinformatie, maar op een Engelstalige website zagen wij een prijs van 4.500 euro.EDITORS' CHOICE