NIEUWSOrtofon

Ortofon ST-70: step-up transformator voor mc-elementen

Het Deense Ortofon heeft de ST-70 uitgebracht, een step-up transformator voor mc-elementen. De ST-70 heeft geen actieve componenten aan boord en zou daarom beter presteren dan een phono-versterker die immers wel actieve componenten aan boord heeft. Ortofon heeft de ST-70 aan het publiek getoond op de afgelopen High End audiobeurs in München.

Ortofon ST-70 Step-Up Transformer: dual mono ontwerp

De Ortofon ST-70 Moving Coil transformer is een dual mono ontwerp voorzien van volledig discrete circuits. Het hart van de ST-70 zijn een tweetal hoogwaardige Lundahl mu-metaal afgeschermde transformatoren. Verplaatsbare interne jumpers geven de gebruikers de mogelijkheid om te kiezen tussen twee gain / impedantie-opties ter optimale afstemming op het gebruikte mc-element. De ST-70 was te zien op de Ortofon-stand op de recente High End 2019-show in München in de hal van Ortofon.

“Het dual mono ontwerp van de ST-70 resulteert in een schonere, duidelijkere reproductie met aanzienlijk meer stereobeeld. Ongeacht het soort muziek dat je er doorheen speelt, de uitgestrekte stereoscheiding van de Ortofon ST-70 biedt een levensecht realisme en een nauwkeurige tonale balans zonder kleuring,” aldus het Deense bedrijf.

Om de signaalverslechtering te minimaliseren en de signaalstroom te maximaliseren, is de ST-70 ontworpen met hoogwaardige industriële PCB's en een absoluut minimum aan interne bedrading. Vergulde cinch-aansluitingen met Teflon isolatie zorgen voor een optimale geleiding voor gebruik met verbindingen van hoge kwaliteit.

Hoewel zowel step-up transformators voor mc-elementen als phono-voorversterkers voor mc-elementen zorgen voor de versterking die nodig is om de uitgangsspanning van een mc-element op te voeren, zijn de apparaten fundamenteel verschillend qua functie en qua sonisch karakter. De step-up mc-transformator wordt over het algemeen als superieur beschouwd omdat deze volledig passief is en om die reden uitzonderlijke geluidsprestaties en geluidskwaliteit biedt zonder de mogelijk verstoringen die actieve componenten soms veroorzaken.

De ST-70 wisselt voor 1.145 euro van eigenaar.

Ortofon ST-70 Step-Up Transformer: technische specificaties

Jumperconfiguratie A (5 – 50 Ohm)

  • Frequentiebereik:10 Hz – 100 kHz ± 1 dB
  • Versterkingsfactor: 24 dB bij 1 kHz
  • Aanbevolen belasting: 47 kOhm / 200 pF

Jumperconfiguratie B (< 10 Ohm)

  • Frequentiebereik: 10 Hz – 80 kHz ± 1 dB
  • Versterkingsfactor: 30 dB

Afmetingen (BXHxD): 58 × 135 × 150 millimeter

Gewicht: 1,233 kilogram


EDITORS' CHOICE