REVIEWPiega

Review: Piega Premium 701 - het geluid van Zwitserland

SAMENVATTING

De Premium 701 is een topmodel uit de Premium-lijn en dus ook niet de goedkoopste Piega. Maar je gaat niet teleurgesteld zijn. Het presenteert zich echt als een premiumspeaker, zowel qua looks als qua klank.

PLUSPUNTEN

  • Helder, fris geluid met veel resolutie
  • Weinig kastkleuring
  • Oogt slank en luxe
  • Doen niet moeilijk over plaatsing

MINPUNTEN

  • Houdt wel van een betere versterker
  • Geen basmonsters
  • Hogere prijsklasse

Op één of andere manier weerspiegelen de luidsprekers van Piega alles wat je zou verwachten van iets gebouwd in Zwitserland. De Premium 701 pronkt met een slank design, een bouwkwaliteit om U tegen te zeggen en een frisse, vloeiende klank.

Piega Premium 701

In deze review bekijken we de Premium 701-speakers van Piega, een merk uit Zwitserland dat op zijn manier in de markt staat. Ze bouwen luidsprekers met de hand, gebruiken daarvoor graag aluminium, hebben eigen tweeters en schuwen een moderne designtaal niet. En dan hanteren we het woord ‘design’ op twee manieren: voor hoe de speakers er uitzien en voor de technologische keuzes die er zijn gemaakt.

De Premium-lijn is bij Piega de middenklasse, luidsprekers bedoeld voor veeleisende luisteraars die geen zin hebben in dikke vloerstaanders die heel de woonkamer opeisen. Wie overigens twijfelt of die Zwitsers wel echt iets afweten over luidsprekerdesign, moet de high-end Master Line Source-luidsprekers van Piega maar eens bekijken. We hoorden ze nog recent op de High End-beurs in München, en ze klonken spectaculair – op een understated manier. De Premium-lijn omvat vergeleken met die mastedonten eerder ‘gewone’ luidsprekers, al blijft deze slanke toestellen alleen al door hun gestroomlijnde behuizingen toch ook iets apart in de markt. De Premium die we in deze test bekijken is een passieve speaker, niet te verwarren met de actieve Premium Wireless-lijn die Piega net op de High End-beurs lanceerde.

Rigide constructie

Het Zwitserse Piega is typisch zo’n merk dat zijn eigen plek op de markt heeft. Het is een luidsprekerbouwer die echt zijn die-hardfans heeft, terwijl weer anderen het soms verkeerd inschatten als een soort lifestylemerk genre Bang & Olufsen. Dat heeft mogelijk te maken met de enorme voorliefde van het 35-jaar oude Piega voor aluminium én met de slankere ontwerpen die de Zwitsers graag neerzetten.

Die twee zaken geven een elegantere designuitstraling aan Piega-speakers, waardoor ze voor traditionele audiofielen mogelijk niet traditioneel en op high-end weergave gericht lijken. Maar geluidskwaliteit staat niet op de tweede plaats, benadrukken zowel de enthousiaste vertegenwoordigers van het merk die we ontmoeten op ISE als de Benelux-importeur AVTunes. Integendeel, luidt het, de keuze voor aluminium is er net een die fundamenteel voortvloeit uit het akoestische design van de luidsprekers.

Piega kiest voor behuizingen uit dit metaal en niet uit MDF of een andere houtsoort omdat het materiaal zeer rigide is, terwijl het gewicht niet enorm hoog ligt. Hoewel, de Premium 701 weegt 28 kg per stuk, en dat is nu ook niet niets. Dat je met aluminium heel boeiende dingen kunt doen qua vormen is natuurlijk ook mooi meegenomen.

Slank topmodel

De Premium 701 is het hoogste model uit de Premium-reeks. Deze 1,06-meter hoge luidsprekers werden ontworpen door Stephan Hürlemann, een ontwerper die in een elipsvorm (vanaf boven gezien, dan) een aantal goede eigenschappen zag. Zo staat de Premium 701 heel licht en slank in onze testruimte, hoewel de luidspreker toch een grotere kastvolume heeft. De meegeleverde voet is uiteraard wat breder en dieper dan de zuil zelf, want zo blijft de speaker stabiel staan. De ontwerper heeft er gelukkig wel voor gezorgd dat de voet subtiel overkomt en dus niet visueel het geheel uit balans trekt. Het lijkt een detail, maar een forsere voet kom je vaak tegen bij heel slanke luidsprekers. Ze doen net vaak die elegante uitstraling teniet.

De afwerking van de Premium 701 is top-notch. Er hangt een premiumprijskaartje aan deze speakers, dus zijn we wel veeleisend. Maar er valt nergens kritiek op te geven. Het voordeel van aluminium: als het kundig geborsteld en geanodiseerd wordt, eindig je met iets heel fraai en modern. Het is ook makkelijker om metalen met heel fijne toleranties af te werken, waardoor alle onderdelen heel net in elkaar kunnen passen. En dat is bij de Premium-luidsprekers ook helemaal het geval.

Onze testspeakers zijn in het geanodiseerd zwart uitgevoerd, maar eigenlijk is een zilverkleur naar ons gevoel typischer Piega – we denken dat een natuurlijke aluminiumkleur op een lichte en sierlijke wijze in een woonkamer staat. De vanaf-prijs van de Premium 701 is 2.650 euro per stuk, maar dat kan afhankelijk van de uitvoering iets hoger liggen. De geanodiseerde zwarte versie met vaste luidsprekergrille die wij ontvingen kost bijvoorbeeld 150 euro meer. Dat geldt ook voor de witte versie met zilveren frontjes. En ja, je leest het correct: je kiest bij aankoop voor de aanwezigheid van een grille. Die wordt magnetisch aangebracht, maar het lijkt bijna een niet-verwijderbaar element. Het frontje ligt iets verzonken, zodat het gelijk ligt met de zijranden van de speaker. En dat oogt wel heel netjes, want je krijgt bijna een naadloze overgang. Normaal verkiezen we onze luidsprekers met de drivers open en bloot, maar in dit geval snappen we wel waarom je voor de roosters zou gaan.

Eigen drivers

Natuurlijk, als de roosters afwezig zijn zie je wel meteen wat de 701 onderscheidt van de andere Premium-luidsprekers. Dit topmodel komt namelijk met de nieuwe LDR 3056-linttweeter, terwijl de lagere Premiums een iets ouder lintdesign bevatten. We hebben de 501 en de andere Premium-modellen nog niet gehoord, dus een vergelijking maken tussen de oude en nieuwe linttweeter kunen we echter niet maken. Interessant weetje: de linttweeters die Piega gebruikt worden door het merk met de hand gebouwd.

De 701 heeft een 2½-driveropstelling die plaatsing eenvoudiger maakt. De bolle C-vormige behuizing is namelijk volledig gesloten, en vooraan vind je onder de twee 140-mm drivers een baspoort die de kamer inblaast. Dat geeft je wel wat vrijheid als het gaat om de afstand tussen speaker en muur. Dicht of ver weg, het heeft geen immens impact op de klank, vonden we.

Muzikaal 

De Premium 701-speakers hadden we een maand of zo op bezoek. Van AVTunes, de Benelux-distributeur, kregen we de Gato Audio 250 DIA als versterking en bron meegeleverd. Deze klasse D-versterker kan optioneel met een veelzijdige streamingmodule uitgerust worden – en dat was inderdaad bij ons het geval. De Gato-versterker pakt uit met een eigenzinnig design en interessante technologie, en gaan we daarom binnenkort apart behandelen in een andere review. Tijdens het testen hebben we de Piega’s soms gecombineerd met een set bestaande uit een Hegel Röst en een NAD C 658 Streaming DAC. Dat laatste toestel hebben we al een aantal weken in de testruimte staan, maar we wachten met de publicatie van de review tot het verschijnen van de update die Dirac-kamercorrectie mogelijk maakt. Op alle andere vlakken is de NAD echter helemaal klaar, incluis BluOS-streaming en – voor onze testopstelling belangrijk – Roon Ready-compatibiliteit. De 250 DAI is dat trouwens ook; dat maakt het testen wel heel eenvoudig.

Beide systemen konden probleemloos de Premium 701 aansturen. Op zich niet verrassend, want de 4-Ohm Piega heeft een gevoeligheid van 91 dB, wat voor een betere versterker geen uitdaging mag zijn. Persoonlijk vonden we de warmere Gato wel klankmatig beter passen bij de luidsprekers dan de strakke, gecontroleerde Hegel, maar dat is iets persoonlijk. Puur op buikgevoel: de Piega’s lijken ons ook wel iets om te combineren met een Naim. In elk geval zouden we vanwege de grotere resolutie die de Piega’s bieden je aanraden om toch te kiezen voor een versterker met een goede DAC en/of phono-stage. Vermogen is minder noodzakelijk, je hebt vooral nood aan een goede klankkwaliteit.

We houden wel van linttweeters vanwege de frisse, open, snelle klank en vaak bredere uitstraling in het horizontale vlak. Voor die laatste reden zou je kunnen zeggen dat je de Premium 701 niet hoeft in te draaien. En ja, dat klopt ergens, maar toch verkozen we de Piega’s een stukje toe-in te geven om niet al te veel reflecties te hebben. Hangt van je kamer af.

Dat open gevoel met veel detail, zonder pijnlijk helder te zijn, het viel meteen op als we naar muziek luisterden. De Premium 701 stelt een snelheid in het hoog tentoon, waardoor alle vormen van percussie – het getik op de rand van een snaardrum bijvoorbeeld – in ‘Hungry Ghost’ op Brad Mehldau’s ‘Mehliana: Taming the Dragon’ heel mooi worden neergezet. En hoewel de Piega-vloerstaanders niet heel diep lijken te duiken, is de laagfundering wel verrassend gegeven de slanke uitstraling. Max Richters ‘War Anthem’ maakt bij de Piega’s indruk, niet vanwege de diepe percussie die artillerie moet voorstellen – dat is de aandachtstrekker als we deze track beluisteren op de kollosale KEF R11’s in de woonkamer – maar wel door het melancholische, meeslepende cellospel dat heel fraai en vloeiend wordt neergezet. Het zijn zonder twijfel speakers die melodieuze en ingetogen muziekwerken als het Chopin-album van Alice Sarah Ott en Olafur Arnalds pakkend en meeslepend weergeven.

Als je houdt van veel resolutie en een geluid dat helemaal loskomt van de speakers, dan ga je helemaal tevreden zijnmet deze Piega’s. Bij technomuziek blijf je qua laagweergave misschien wat op je honger zitten, maar de Premium 701 blinkt wel echt uit met klassiek, jazz en vocals.

Conclusie

De Premium 701 is een topmodel uit de Premium-lijn en dus ook niet de goedkoopste Piega. Maar je gaat niet teleurgesteld zijn. Het presenteert zich echt als een premiumspeaker, zowel qua looks als qua klank. De Premium 701 is een lust voor het oor van elke muziekliefhebber die houdt van een vloeiende, natuurlijke klank met veel plaats voor detail en snelheid. Dat deze luidspreker slank in je desiginterieur past en met een oog voor detail en kwaliteit is afgewerkt, zoals we verwachten van een merk uit het Alpenland, maakt ze bijzonder aantrekkelijk.

Piega Premium 701
Vanaf 2.650 euro/stuk | www.piega.ch
Beoordeling 4,5 op 5







EDITORS' CHOICE