Merrill Audio Element 114 stereo eindversterker aangekondigd

“Zero Feedback, Zero Dead time en een bodemloze ruisvloer verkregen met Gallium Nitride (GaN) transistors op de Element 114 stereo eindversterker van Merrill Audio maken het eenvoudigweg één van de beste beschikbare versterkers”, beweert het nieuwste persbericht van het Amerikaanse audiobedrijf Merrill Audio. De nieuwe versterker maakt gebruik van trickle-down technologie van de modellen Element 118 en Element 116, mono eindversterkers, die vorig jaar zijn uitgebracht. Het bedrijf stelt “erg opgewonden te zijn om deze nieuwe geavanceerde technologie tegen een lagere prijs vrij te geven”.

Merrill Audio Element 114: stereo eindversterker

Met behulp van Gallium Nitride (GaN) -transistors en geavanceerde PCB-ontwerptechnieken wordt de dode tijd tot nul teruggebracht, wat volgens Merrill elke vorm van vervorming wegneemt. Wat is dode tijd? Merrill Audio verklaart: “Deadtime is de tijd die de MOSFET nodig heeft om te ontladen of te laden wanneer de status verandert. Aangezien er geen dode tijd vervorming is, heeft het zelf ontwikkelde ontwerp genaamd ZXOL ook nul feedback”. ZXOL staat voor een nuldoorgang en open lusontwerp.

De Merrill Audio Element 114 stereo eindversterker maakt, net als de Element 116 en Element 118, gebruik van een op maat gemaakte LLC resonante voeding met een aangepaste transformator. De Element 114 is volgens Merrill Audio “load-invariant”. Dit betekent dat de Element 114 vermogen levert aan alle complexe belastingen waarbij het vermogen verdubbelt als de impedantie halveert. Concreet levert de Element 114 200 Watt per kanaal aan acht ohm, 400 Watt aan vier Ohm en 800 Watt aan twee ohm. De uitgangen zijn beveiligd tegen het voor luidsprekers gevaarlijke clipping.

De nieuwe stereo eindversterker wordt geleverd in een uitvoering met gepolijste zwart-nikkel en roségouden voorplaat en accenten. De XLR-ingang heeft een volledige teflon body met zilveren pinnen die voorzien zijn van een laagje rhodium. De luidsprekeraansluitingen zijn gemaakt van koper. De versterking is 26 dB bij een vermogen van 400 Watt aan vier Ohm met een vervorming van 0,08 procent. De signaal-ruisverhouding is 110 dB.

Merrill Audio Element 114: prijs en leveringsinformatie

De definitieve verkoopprijs van de Element 114 van Merrill Audio in Nederland ligt nog niet vast, maar importeur Hear Everything Audio verwacht dat de versterker 16.750 euro gaat kosten.

MERK

EDITORS' CHOICE