NIEUWSOrtofon

Ortofon MC Anna Diamond: high-end mc-element

Het Deense Ortofon bestaat honderd jaar en heeft daarom een reeks jubileummodellen uitgebracht. Aan de bovenkant van het productfolio wordt nu de MC Anna Diamond toegevoegd, een prijzig mc-element dat is afgeleid van de in 2013 uitgebrachte MC Anna. Het nieuwe element zal straks aan het publiek worden getoond op de High End audiobeurs in München. 

Ortofon MC Anna Diamond

Ja, je zou kunnen spreken over een diva in de beste zin van het woord als het gaat om de Ortofon MC Anna Diamond. Ortofon’s MC Anna werd immers in 2013 ingewijd door operadiva Anna Netrebko. In de nieuwe versie, nu gepresenteerd voor de High End 2019, krijgt de diva een diamant zoals het hoort.

De nieuwe Ortofon MC Anna Diamond, die op de High End audiobeurs in München aan het publiek zal worden getoond is een low output mc-element. De nadruk ligt op een naalddrager gemaakt van één stuk diamant, die verantwoordelijk zou moeten zijn voor absolute precisie.

De fabrikant benadrukt vooral ook het grote contactoppervlak van de zogenaamde Replicant 100 Schliffs met r/R5/100 micron tot de groef van de plaat, maar ook de absolute stijfheid van de diamant naalddrager en de naar eigen zeggen tot nu toe onmogelijke nauwkeurigheid van het uitlezen van de groef met alle details die erin worden weergegeven in frequentie en dynamiek.

Een ander speciaal kenmerk van de nieuwe Ortofon MC Anna Diamond is de spoel gemaakt van Aucurum, in feite een draad gemaakt van monokristallijn, zuurstofvrij 6N puur koper. Ook dit zou ertoe moeten bijdragen dat elk detail kan worden afgebeeld.

Om negatieve invloeden, bijvoorbeeld door de behuizing, te voorkomen, hebben de ontwikkelaars zich ook op speciale maatregelen in dit verband. gericht.  Zo wordt de behuizing van het nieuwe Ortofon MC Anna Diamond geproduceerd met gebruik van het zogenaamde SLM-proces, dat staat voor Selecticve Laser Melting. In principe is de behuizing vergelijkbaar met een 3D printer laag voor laag opgebouwd, maar dan met een speciaal poeder, in het bijzonder titaan, dat wordt gebruikt ter verkrijging van de hoogste stijfheid en door een speciale constructie vrij is van trillingen en resonanties.

Het  nieuwe mc-element weegt 16 gram en is dan ook ontworpen voor middelzware tot zware toonarmen voorzien van een standaard bevestigingssysteem van een halve inch.

De Ortofon MC Anna Diamond heeft een uitgangsspanning van 0,2 mV en zou een frequentierespons van 20 Hz tot 20 kHz moeten hebben. De aanbevolen afsluitweerstand wordt door de fabrikant gespecificeerd als groter dan 10 Ohm, de aanbevolen naaldkracht is 2,4 gram, met een bereik tussen 2,2 en 2,6 gram.

De verpakking van de nieuwe Ortofon MC Anna Diamond is uniek. Het is  een edele houten kist die is gemaakt van Japanse eik, gelakt met een hoge kwaliteit donkerbruine verf.

Ortofon MC Anna Diamond: prijs en leveringsinformatie

Eén ding is duidelijk. Het nieuwe element is met een vermoedelijke prijs van 8.500 euro bedoeld voor een kleine groep liefhebbers. Uiteraard heeft Ortofon ook meer betaalbare modellen. We weten nog niet wanneer de nieuwe MC Anna Diamond in de winkel zal liggen.EDITORS' CHOICE