NIEUWS

Genuin Audio Ava: drieweg actieve monitorluidspreker met DSP

Het in Duitsland gevestigde Genuin Audio heeft de Ava aangekondigd, een actieve monitorluidspreker met DSP die op de komende High End audiobeurs in München aan het publiek zal worden getoond. De nieuwe Ava heeft analoge en digitale aansluitingen. DSP zorgt voor een tijd- en fasecorrecte weergave. De Ava is verkrijgbaar vanaf het derde kwartaal van 2019.

Genuin Audio Ava: drieweg luidspreker met versterkers en DSP aan boord

De in de Duitse plaats Cottbus gevestigde luidsprekerbouwer Genuin Audio heeft zijn actieve vloerstaande model Neo tot pakweg de helft van de hoogte teruggebracht en heeft aldus de Ava gecreëerd, een actieve monitorluidspreker die voorzien is van DSP. De Ava is uitgerust met dezelfde coaxiale driver voor midden en hoge tonen, maar de woofer heeft een diameter van 20 centimeter, één maat kleiner dan de woofer in de vloerstaande Neo.

Een digitale signaalprocessor zorgt voor een nauwkeurige frequentierespons en tijdcoherente afstraling. Iedere Ava is voorzien van een vierkanaals versterker die werkt in klasse D met een totaalvermogen van 1.000 Watt. Twee gekoppelde kanalen nemen samen de aandrijving van de woofer voor hun rekening. Omdat iedere driver zijn eigen versterker nodig heeft, vervalt de noodzaak van een cross-overfilter.

Signaal wordt analoog aangeleverd via XLR of digitaal via AES/EBU. Bij digitale besturing krijgt de andere box muzieksignaal via de AES/EBU- uitgang van de masterbox. Met drie presets kan het geluid worden aangepast aan de installatie in de kamer. Bovendien biedt de besturingssoftware verdere mogelijkheden voor kamercorrectie. De Ava pakt op bij 33 Hz (op niveau -6 dB). Mede vanwege het gebruik van DSP en afzonderlijke versterkers is de frequentiekarakteristiek vrijwel recht.

Ondanks de digitale focus kan de Ava van Genuin Audio ook analoog worden aangestuurd. In dat geval worden de analoge signalen gedigitaliseerd via de premium AD-convertermodule. Om een verliesvrije en volledig originele digitalisering van analoge bronnen te garanderen, werken twee 24-bit converters in een speciale circuitfunctie als AD-converters met 128 dB dynamisch bereik. Het resultaat is dat via de XLR-ingang hoogwaardige analoge bronnen zoals mengpanelen en andere studioapparatuur en gewone hificomponenten zoals een stereo-voorversterker kunnen worden aangesloten.

De behuizing van de AVA bestaat uit maximaal 54 mm dikke, intern geribbelde MDF-panelen met een basreflex poort op de achterkant. De afmetingen zijn 557 x 256 x 437 millimeter (H x B x D, zonder spikes) en het gewicht is 26,6 kilogram. De Ava is verkrijgbaar in zes afwerkingen: mat zwart en wit of fineer in sapelli, eiken, gerookt eiken en zwart essenhout.

Genuin Audio Ava: prijs en leveringsinformatie

De nieuwe Ava zal beschikbaar zijn vanaf het derde kwartaal van 2019. Voor een prijs van 19.900 per paar zijn ze rechtstreeks te koop via de website van Genuin Audio. De luidspreker zal ook worden gedemonstreerd op de High End audiobeurs in München (hal 1, stand B02 / C03).

 

 

 EDITORS' CHOICE