Gespot: Raidho TD3.8 op High End München 2019

De Deense luidsprekerbouwer Raidho Acoustics heeft een nieuwe vloerstaande luidspreker genaamd TD3.8 ontwikkeld die vandaag voor het eerst aan het publiek werd getoond op High End München. Een compleet nieuw ontwerp, maar wel met het bekende Raidho voorkomen.

Raidho TD3.8: vloerstaande luidspreker van 75 kilogram

Raidho Acoustics heeft naar eigen zeggen een compleet nieuwe luidspreker gecreëerd. Volgens hoofdontwerper Benno Baun Meldgaard is er vraag naar luidsprekers met grotere drivers en tegelijkertijd wilde het ontwerpteam Raidho naar een hoger plan tillen.

Met afmetingen van 1420 x 440 x 610 millimeter en een gewicht van 75 kilogram is de TD3.8 een forse luidspreker maar afgezet tegen het hele portfolio van Raidho is de TD3.8 qua formaat een middenmoter. Voor het eerst heeft Raidho een tweetal woofers van acht inch geplaatst in dit formaat luidspreker. Ook de middentoners, met een diameter van vijf inch, zijn dubbel uitgevoerd.

De conussen van de woofers en middentoners zijn gemaakt van vijf lagen materiaal waarbij onder andere gebruik is gemaakt van een laag tantalum en diamant. Dit zorgt naar eigen zeggen voor een extreem stijve conus. Ook de magneten zijn nieuw ontwikkeld en behoren tot de sterkste in de wereld. De kast zou inwendig minimaal moeten reflecteren, hetgeen resulteert in een dynamisch en transparant geluid, aldus Raidho.

Ook de tweeter is herzien. Het toch al lage niveau van vervorming is met nog eens 35 dB verlaagd, terwijl tegelijkertijd de gevoeligheid met 2 dB is verhoogd.

De hoge gevoeligheid van 91 dB bij vier Ohm en het zeer lage vervormingsniveau zorgen volgens Raidho voor een nieuwe luisterervaring, ongeacht de aangesloten versterker.

Raidho TD3.8: prijs en leveringsinformatie

Wie de TD3.8 van dichtbij wil zien, kan dat de komende dagen nog doen in Atrium 4.2, stand E227. We weten nog niet wanneer de TD3.8 in de winkel zal staan. De adviesprijs is 88.000 euro voor een hoogglans zwarte uitvoering. Een walnoot wortelhouten uitvoering of een custom kleur kost net geen 100.000 euro.

MERK

EDITORS' CHOICE