NIEUWS

Nord Pre TVC 1: passieve voorversterker met TFT-scherm en microprocessorbesturing

Het Britse audiobedrijf Nord heeft de Pre TVC 1 uitgebracht, een passieve voorversterker die ook voorzien is van een balansregeling. Het grote verschil met andere passieve voorversterkers is het feit dat de nieuwe Pre TVC 1 bestuurd wordt door een microprocessor en voorzien is van een TFT-scherm en programmeerbare ingangen. Een afstandbediening wordt meegeleverd.

Nord Pre TVC 1: passieve voorversterker

Wat is de functie van een voorversterker? De twee belangrijkste functies zijn volumeregeling en bronkeuze. Toonregeling laten we buiten beschouwing, evenals het naar lijnniveau versterken van het signaal van een draaitafel. Strikt genomen hoeft een voorversterker dus geen actieve componenten aan boord te hebben, aangenomen dat de ingang van de eindversterker voldoende gevoelig is. De voorversterkers van bijvoorbeeld Music First Audio (MFA) en The Bespoke Audio Company (TBAC) zijn volgens dit uitgangspunt gebouwd en hebben geen actieve componenten aan boord, en dus ook geen voeding. In beide gevallen is de volumeregeling met een potentiometer vervangen door volumeregeling met een transformator en een stappenschakelaar.

Kennelijk heeft men in  Groot-Brittannië wel iets met passieve voorversterkers want het eveneens Britse audiobedrijf Nord heeft de Pre TVC 1 uitgebracht. Ook de Pre TVC 1 is een passieve voorversterker. Er zitten dus geen actieve componenten in de signaalweg. Het verschil met de producten van MFA en TBAC is dat de Pre TVC 1 wordt bestuurd met een microprocessor en standaard wordt geleverd met een afstandbediening. Ook is voorzien in een balansregeling met een bereik van 10 dB.

De firmware van de Nord Pre TVC 1 maakt niet alleen de basisfuncties mogelijk, zoals balans en directe mute, die volgens Nord ontbreken in andere TVC-voorversterkers, maar ook echt geavanceerde functies, zoals automatische aanpassing van het ingangsniveau. Volumeniveau en bronkeuzeschakeling worden uitgevoerd met hermetisch afgesloten reed relais van hoge kwaliteit, waardoor de mogelijkheid van contactfouten die kunnen optreden met conventionele open draaischakelaars, zoals bij veel andere passieve verzwakkers, wordt geëlimineerd. De nieuwe Pre Amp kan worden gebruikt in TVC-modus (transformer volume control) of AVC-modus (autoformer volume control) en biedt volgens Nord enigszins verschillende muziekpresentaties voor alle soorten muziek. Met een druk op de knop kan worden overgeschakeld van TVC- naar AVC-modus.

De vervorming is niet meer dan 0,001 procent en de kanaalongelijkheid is maximaal 0,05 dB. De gebruiker heeft de beschikking over een viertal cinch-ingangen en een tweetal XLR-ingangen. In TVC-modus kan het volume in stapjes van 1 dB worden geregeld. In AVC-modus is dat 2 dB. Volgens Nord doen de meeste concurrenten dat met stapjes van 3 dB of 6 dB.

Nord Pre TVC 1: prijs en leveringsinformatie

We weten nog niet hoe de Pre TVC 1 van Nord klinkt en of hij ook naar Nederland zal komen en voor welke prijs. Op de website van Nord staat een prijs van bijna 2.000 Britse ponden. Wie meer wil weten kan kijken op de website van Nord.

EDITORS' CHOICE