De Melody-reeks van Marantz is de laatste tijd wat uit het zicht verdwenen bij het merk. Wat wil je, alle schijnwerpers zijn gericht op vlaggenschepen als de KI-Ruby en PM10. Maar nu kreeg ook de kleinste van de familie eindelijk een update van jewelste. Deze week aangekondigd, volgende week leverbaar, maar nu alvast door HiFi.nl aan de tand gevoeld.
Marantz Melody X (M-CR612)
De Melody X draagt eveneens het modelnummer M-CR612, waarmee het merk duidelijk maakt dat het toestel een opvolger is van de populaire M-CR611. Net als zijn voorganger is de nieuwe Marantz een alles-in-één-receiver met alle toeters en bellen die je maar kunt wensen. Streamingfanaten worden op hun wenken bediend met HEOS, Spotify Connect, AirPlay 2 én Bluetooth, liefhebbers van klassiekere muziekbronnen kunnen hun favoriete schijfjes draaien via de geïntegreerde cd-speler en er is een radiotuner aan boord. Met DAB+, want dat hoort op een apparaat dat bedoeld is om vele jaren in je woning te vertoeven.
Met zijn prijskaartje van 700 euro zit de Melody X duidelijk in het premiumdeel van het segment compacte muzieksystemen, iets dat je ook merkt aan zijn verfijnde design. Er worden geen luidsprekers gebundeld met deze Marantz, in tegenstelling tot bij de meeste (goedkopere) minisystemen. Dat komt omdat de M-CR612 toch op een ander publiek mikt. Het is uitgerust met een nieuwer versterkerluik, waardoor deze compacte receiver toch heel wat dichter bij de losse hifi-toestellen van Marantz staat dan concurrerende compacte systemen. HEOS is natuurlijk dé andere grote vernieuwing bij de Melody X.
Bijzonder veelzijdig
De M-CR612 is een van die toestellen waarvan je afvraagt: “Wat kan het niet?”. Het heeft uitgebreide streamingopties aan boord, kan in multiroom-systemen passen, speelt muziek-cd’s af en heeft een FM/DAB+-tuner. Daar komen nog een pak ingangen bij: twee optische inputs, een analoge ingang en een USB-poort. Helaas is er geen toegewijde phono-ingang, wat wel zou passen bij het concept. Vinylista's zullen een draaitafel met versterkte uitgang of een phono-voorversterker moeten aanschaffen. Een van de digitale optische ingangen is aangeduid met tv, en dat is geen toeval. In het overzicht van wat je allemaal kunt doen met deze alleskunner van Marantz zit ook het scenario ‘beter tv-geluid produceren’.
Marantz heeft zelfs veel moeite gedaan om dit laatste vlot te laten verlopen. Als je de televisie via een optische kabel aansluit, kun je rekenen op stereogeluid – eventueel ondersteund door een subwoofer via de sub-out-uitgang. Je kunt instellen dat de Melody X automatisch schakelt naar tv-geluid als je naar de televisie begint te kijken. Handig, want dan moet je niet tussen de kussens van de sofa graaien om de remote van de M-CR612 terug te vinden telkens je zin hebt in tv-kijken. De televisie inschakelen volstaat. Je hebt de Marantz-remote ook niet nodig om het volume te regelen, want er is een IR-leerfunctie die de volumeknoppen van je tv-kastje leert herkennen. Lopen er jonge kinderen in huis rond? Dan is de instelbare volumelimiet wellicht een aanrader.
Je moet natuurlijk niet alleen voor deze soort kleine comfortfuncties de Marantz kopen, maar ze maken het toestel wel echt aangenamer om te gebruiken. Marantz houdt de laatste jaren bijvoorbeeld ook uitdrukkelijk rekening met hoofdtelefoonfans. Ook de M-CR612 komt heeft een hoofdtelefoonuitgang, weliswaar met een 3,5-mm jack die beter past bij nieuwere mobiele koptelefoons. De versterker kan je trouwens via de instellingen meer gain geven, om ook de lastig aan te sturen hoofdtelefoons toch te kunnen gebruiken.
Mooi gebouwd
Liefhebbers van het nostalgische design van Marantz zullen goedkeurend knikken als ze de Melody X onder ogen krijgen. Met zijn afgeronde voorpaneel met een centraal geplaatste monochroom display geflankeerd door twee grote knoppen lijkt het helemaal op de duurdere losse hifi-toestellen van het merk. Al helemaal in de goudzilveren uitvoering. In die kleur ziet de nieuweling er niet heel anders uit dan voorheen, maar de zwarte editie is nu heel wat knapper geworden. De M-CR611 combineerde zwarte zijkanten met een zilverkleurig (of er was zelfs een versie in een soort muntgroen) voorpaneel, maar de Melody X is gelukkig helemaal zwart.
De afwerking en gebruikte materialen zien er kostbaar uit. Het lijkt net metaal, maar het gaat eigenlijk om een hoogwaardig kunststof. Ondanks het gebruik van plastic is de M-CR612 heel wat meer solide dan vele goedkopere concurrenten – en dat is maar goed ook, want 700 euro is niet niets, natuurlijk.
Toen we het toestel openschroefden, merkten we dat ook de assemblage goed was uitgevoerd. Alles zit stevig vast, met voldoende schroeven van een goede kwaliteit, zodat het toestel niet kraakt of delen niet plooien als je er op duwt. De opbouw van de printplaten en de layout intern geeft echt de indruk dat dit een apparaat is uit een hoger segment. De verschillende onderdelen van het ontwerp, zoals het eindtrapgedeelte en het digitale bord, zijn gescheiden en afgeschermd van elkaar, bijvoorbeeld. De cd-lade opent met zelfvertrouwen en tijdens het spelen draait het heel stil. Ook dat is niet bij elk minisysteem het geval.
Een boost van HEOS
Sound United, de groep achter Marantz en zustermerk Denon, zegt al een tijdje dat hun HEOS-streamingplatform naar veel meer hifi-producten komt. En inderdaad, HEOS begint stilaan een vast element te worden bij nieuwe Marantz-apparaten. Ook bij de Melody X mag het niet ontbreken. HEOS groeit zo uit tot een heel flexibel en uitgebreid platform dat veel meer kan dan het Sonos-systeem dat het oorspronkelijk wilde beconcurreren. Net zoals Sonos (en een aantal rivalen) zijn er verschillende kanten aan het HEOS-verhaal.
Om te beginnen biedt HEOS een heldere app waarlangs je muziek van allerlei streamingbronnen kunt afspelen. In de app is er ondersteuning voor Deezer en Tidal, en je kunt eigen muziekbestanden afspelen. Je hebt daarbij meer opties dan gewoonlijk: vanaf het mobiele toestel, een DLNA-server op het netwerk of vanaf een USB-schijf die aan een HEOS-toestel hangt.
Ook zie je in de HEOS-app in de lijst van muziekbronnen alle fysieke ingangen van de HEOS-toestellen die aanwezig zijn in huis. In het geval van de Melody X gaat het om de cd-speler en de drie ingangen. Wij hebben ook een Denon AVR-X6300H in de testruimte staan, waardoor ook de ingangen van deze AV-receiver in het overzicht verschijnen. Dat is best druk, maar je kunt wel ongebruikte streamingbronnen onzichtbaar maken.
Dat de fysieke ingangen mee in de streaming-app zitten is best interessant als je kijkt naar de tweede kant van HEOS: multiroom. Het platform laat toe om meerdere HEOS-toestellen op aanvraag te koppelen. Je kunt daarbij ook een fysieke bron doorsturen naar pakwek een set HEOS 1-speakers in de eetkamer. Concreet kun je dus het tv-geluid van de televisie aangesloten op een Melody X of de muziek van een cd eenvoudig naar elders in het huis sturen. Het is echter niet mogelijk om tv-geluid in Dolby Digital te verwerken en echt surroundkanalen naar verschillende HEOS-speakers die je in de kamer plaatst te sturen.
De HEOS-app laat je dus eigenlijk nagenoeg alle functies van een M-CR612 bedienen, incluis bijvoorbeeld de cd-speler. Maar de meegeleverde remote weggooien zouden we niet doen; een aantal zaken doe je toch nog sneller door op een knopje te drukken.
Als je een iPhone of iPad in huis hebt, heb je de HEOS-app overigens niet nodig. De Marantz is ook compatibel met AirPlay 2. Vanuit iOS of macOS stuur je met een simpele handeling of via Siri de audio van elke muziek-app door. Over Siri gesproken: je kunt HEOS ook besturen met stemcommando’s via Alexa (enkel in het Engels) en naar het verluidt binnenkort via de Google Assistant (wél in het Nederlands). Voor die beide opties heb je wel nog een toestel met een microfoon nodig, zoals je smartphone of een apparaat als een Google Home mini. Maar dan kun je meteen ook je slimme lampen van Hue en andere smarthome-spullen met de stem bedienen.
Nieuwe luidsprekermodus
De M-CR612 heeft een nieuw versterkerluik, gebouwd rond een TAS5558 en TAS5142-versterker van Texas Instruments, en met een nieuwere, stillere voeding dan voorheen. Het is dus klasse D-technologie, volgens Marantz gekozen op basis van de ervaringen met de HD-AMP1, PM-10 en KI-Ruby. Qua vermogen blijft het bij 2 x 60 Watt (of 4 x 30 Watt), net zoals zijn voorganger. Dat lijkt voor sommigen misschien niet veel, maar is in veel huishoudens voldoende om heel wat luidsprekers aan te sturen.
De Melody X krijgt bovendien een nieuw trucje mee om wat lastigere speakers toch beter onder controle te houden. Je moet er wel iets gek qua bekabeling voor uithalen… Op de achterkant van de Melody X vind je zoals verwacht luidsprekerterminals voor twee paar luidsprekers. Je kunt in de plaats van twee paar luidsprekers één koppel bi-ampen met twee 2-aderige luidsprekerkabels per luidsprekers. Uiteraard moet die luidspreker zelf daar wel klaar voor zijn. Je weet dat meteen door te checken of een luidspreker twee dan wel vier terminals heeft.
lDe M-CR612 biedt daarnaast een nieuwe optie: PBTL. Parallel BTL komt erop neer dat je aan elke kant een brug legt tussen de A- en B-terminals. Er loopt dus één kabel naar elke luidspreker, maar die is wel verbonden met de vier terminals (A+B) van links of rechts op de versterker. Of je gebruikt twee kabels per speaker en sluit beide aan op dezelfde terminals, als je het minder elegant wil aanpakken. In de instellingen van de Melody X moet je wel de juiste versterkermodus selecteren.
We hebben de PBTL-modus eens uitgeprobeerd met onze Focal Sopra N°2’s. Jaja, dat zijn inderdaad ronduit absurd dure speakers om te combineren met een minisysteem van 699 euro, maar de Focals stonden reeds opgesteld voor onze nakende test van de NAD M10 (en eerlijk gezegd: met een gewicht van 55 kilo zet je ze in je eentje niet snel even opzij). Ondanks het grote prijsverschil bleek de Melody X toch redelijk competent bij het aansturen van de (gevoelige) Sopra’s, zelfs als we het volume iets hoger durfden zetten. Kiezen we voor de PBTL-aansluiting, dan vinden we het niet opeens veel beter. Er lijkt iets meer controle in het laag te zijn, maar het is niet op een spectaculaire wijze dag en nacht verschil.
Lichte klankaanpassingen mogelijk
In de instellingen, onder audio, vind je bij de Melody X nog iets ongewoon: de optie ‘Curve’. Naast ‘Flat’ (de standaardinstelling van Marantz die beter ‘Niet aangepast’ zou heten) zijn er de keuzes Curve 1 tot Curve 4. De handleiding vertelt je er weinig over, maar in essentie komen de curves neer op een high-passfilter dat telkens op een hogere frequentie ingrijpt. Curve 1 haalt vanaf 40 Hz het signaal 12 dB naar beneden, Curve 4 doet hetzelfde vanaf 100 Hz. Het gaat hier overigens niet om een harde filter, maar een relatief zachte roll-off. Curve 4 begint aan 100 Hz, aan het 70-Hz punt zit je aan min 4 dB, om ergens rond 35 Hz aan -12 dB te zitten.
Wat is de concrete meerwaarde van dit alles? Op zeer kleine speakers en aan heel lage volumes zal je weinig merken van de verschillende curves, gewoonweg omdat compacte luidsprekers geen zeer lage tonen produceren. Bij grotere speakers maken de curves de klank iets dunner, wat bij sommige muziekgenres meer zal opvallen dan bij andere. Toch is het geen gimmick. De vier curves geven je bijvoorbeeld een rudimentaire manier om een room mode (een luide, wollige bastoon veroorzaakt door de vorm van je kamer) te verzachten. Je kunt ze ook gebruiken voor een betere integratie met een subwoofer. De curves worden immers enkel toegepast op de aangesloten speakers, niet op de sub-out of de pre-out. Ook de vrij goede hoofdtelefoonuitgang wordt ongemoeid gelaten.
De curves-instelling is trouwens niet enige manier om de klank bij te stellen. Via de HEOS-app kun je treble en bass aanpassen – al vonden we zelf dat het dan heel snel kunstmatig begint te klinken.
Een mooi stukje hifi
Voor de uiteindelijke evaluatie van de Melody X hebben we toch maar die Sopra’s afgekoppeld en verplaatst, en vervangen door onze Monitor Audio Gold 100’s (uit de vierde dus vorige generatie). We vinden MA’s altijd goed passen bij Marantz, en dat is hier opnieuw het geval als we luisteren naar ‘To believe’, het gloednieuwe album – het eerste in vele jaren – van The Cinematic Orchestra (lossless ALAC via AirPlay vanaf Roon).
De Melody X heeft geen enkel probleem om de Gold 100’s aan te sturen, hoewel deze luidsprekers iets meer vragen van een versterker. Het fijne detail, incluis het diepe gedetailleerde laag op ‘A caged bird’ of ‘Lessons’, komt mooi naar voren. Marantz mikt altijd wel op een lichtjes warme klank, wat ook goed past bij de urban muziek van Robert Glasper Experiment op ‘Black Radio 2’ (lossless cd-kwaliteit via HEOS). Soms vinden we oudere Marantz-versterkers een tikje lui klinken, wat de snelheid uit sommige muziekstukken kan halen. Maar het pianospel op ‘I stand Alone’ dat doorheen de track wisselt tussen voor- en achtergrond komt dartelend en snel uit de speakers gerold. Allesbehalve slecht voor een systeem van dit prijspunt. Enkel heel af en toe, zoals bij de machtige diepe orgels die terugkeren op de soundtrack van ‘Interstellar’, bijvoorbeeld bij ‘Dreaming of the Crash’, mocht het iets meer zijn. Maar deze soundtrack van Hans Zimmer is soms echt wel uitdagend.
De laatste tijd hebben we verschillende compacte stereoapparaten op bezoek gehad die zich ook presenteren als een oplossing voor een tv. De ene -zoals de Sonos Amp- wat meer dan dan de andere. De Melody X doet meer moeite om voor deze rol geschikt te zijn, al levert het nooit meer dan (echte) stereo. Het mag iets anders zijn dan surround, een goede stereoweergave is overigens ook al een enorme verbetering ten opzichte van de ingebouwde luidsprekers van de tv – en zelfs ten opzichte van heel wat soundbars. Voor het beste effect moet je de luidsprekers wel symmetrisch rond je scherm plaatsen en wellicht ook wat indraaien om dialogen echt van het scherm te laten komen.
Als we de M-CR612 met de optische kabel aan onze Samsung UE60KS7000 hangen, heeft de Marantz het meteen door als we de tv inschakelen en wordt de tv-ingang (optisch 1) geselecteerd. Je moet wel zorgen dat de audio die je tv uitstuurt in PCM staat. Bij ‘Wonder Woman’ (via Netflix) geeft dat meteen een hele upgrade ten opzichte van de tv-speakers. De dialogen zijn duidelijker en je zit meer in het geluidsveld van de film, al zouden we voor maximaal effect bij een actiefilm zoals deze nog een aparte subwoofer aanraden. Zeker bij compacte luidsprekers. Die sub hoeft overigens niet groot te zijn, een klein beetje ondersteuning kan al ver gaan bij stereo.
Conclusie
De elegante Melody X is iets boeiend. Het is een hoogstaand muzieksysteem dat makkelijk een plaats vindt in je woonkamer, en veel kwaliteiten van een groter hifi-toestel bezit. Zijn veelzijdigheid is een enorme troef: met de vele streamingopties en de cd-speler kun je op veel manieren naar muziek luisteren, en je kunt het gebruiken als mooie oplossing voor je tv-geluid. Het is heel wat beter dan menige compacte alles-in-één-toestellen die met kleine, goedkope luidsprekers worden geleverd. De meerkost van eigen luidsprekers moet je er wel bijtellen. Een aanrader voor wie weinig plaats heeft en toch in hogere kwaliteit naar muziek wil luisteren.
Marantz Melody X (M-CR612)
699 euro | www.marantz.nl
Beoordeling 4,5 op 5