NIEUWSPS Audio

PS Audio toont met de AN3 zijn eerste luidspreker

Het Amerikaanse audiobedrjjf PS Audio is vooral bekend om zijn schone stroom producten, versterkers en DA-converters. Het bedrijf zal binnenkort met de introductie van de AN3 de markt van luidsprekers betreden. De vloerstaande AN3 zal op de komende Axpona audiobeurs voor het eerst aan het publiek worden getoond.

PS Audio AN3: deels actieve vloerstaande luidspreker

Eén van de sterren van de komende Axpona audiobeurs in Chicago is het prototype van de AN3, de eerste luidspreker van het in de VS gevestigde PS Audio.. De nieuweling is gebaseerd op het werk van ontwerper Arnie Nudell. De AN-productlijn zal uiteindelijk uit drie modellen bestaan, waarvan de AN3 de kleinste en de minst dure zal zijn.

De AN3 zal worden gevolgd door de AN2 en de AN1. De AN1 wordt een enorme lijnbronluidspreker ontworpen als de ultieme uitdrukking van Arnies werk en een passende vervanging en opvolger van de Infinity IRS V's, die bij PS Audio al jaren dienst doen als referentieluidspreker. Het blijft overigens niet bij de AN-productlijn. Er zullen uiteindelijk ook drie modellen in de Stellar-productlijn worden ontworpen om de geluidskwaliteit van de AN-serie te emuleren, maar dan tegen lagere prijzen.

Trouw aan de traditie van PS Audio om toonaangevende prestaties te leveren tegen redelijke prijzen, zal de AN3 – met een te verwachten verkoopprijs in de VS tussen 12.000 en 15.000 dollar per paar – volgens PS Audio de technologie en prestaties leveren die normaal worden geassocieerd met luidsprekers van pakweg 40.000 dollar.

De AN3 is een deels actief vierweg systeem. Vanaf de onderkant is er een servo-gestuurde 12-inch woofer met een aluminium conus die een hoge uitslag kan maken en aangestuurd wordt door een ingebouwde versterker van 700 Watt. Daarboven bevindt zich  een 8-inch servo bestuurde aluminium middentoner aangestuurd door een versterker van 700 Watt. De actieve middentoner wordt bijgestaan door de uitstekende Bohlender-Grabber Neo 10, een vlakke transducer. De tweeter is een AMT wiens respons ver uitstijgt boven het menselijk waarnemingsvermogen. Een identieke AMT-tweeter is op het achterpaneel van de behuizing gemonteerd.

Tot de unieke functies van de AN3 behoren niveaubedieningselementen voor de subwoofer en de actieve middentoner. DSP wordt gebruikt om het subwooferniveau in de kamer in te stellen met gebruik van een meegeleverde testbron en microfoon. Onderdeel van de techniek van de AN3 (waarop patent aangevraagd) is een Perspective Control waarmee de luidsprekers een overtuigend geluidsbeeld kunnen produceren, ongeacht hoe dicht ze tegen een muur zijn geplaatst. Hoe dit precies werkt kunnen we nu nog niet zeggen.

De kasten van de AN3 zijn voorzien van een gelamineerde voorplaat van meerdere HDF-lagen die zijn samengevoegd tot een gedempte constructie met een dikte van vijf centimeter. De zijpanelen zijn gemaakt van één inch dik HDF. De subwoofers zijn aan de zijkant gemonteerd op de buitenpanelen van de behuizingen. Er zijn uitwisselbare trimpanelen beschikbaar, inclusief walnoot en glanzend zwart. AN3's wegen elk ongeveer 160 pond, de afmetingen zijn ongeveer 49 inch hoog x 20 inch diep x 13 inch breed. De impedantie is nominaal vier Ohm en de gevoeligheid is ongeveer 90 dB.

We hebben nog geen informatie over wanneer de luidspreker in Nederland geleverd kan worden en voor welke prijs.


EDITORS' CHOICE