NIEUWS

Credo Audio Cinema LTM: manshoge line-array vloerstaander

Het Zwitserse audiobedrijf Credo Audio heeft een nieuwe luidspreker genaamd Cinema LTM aangekondigd. De nieuwe Cinema LTM, een line-array model, is 187 centimeter hoog en weegt 155 kilogram. De luidspreker zal voor het eerst aan het publiek worden getoond op de komende Axpona audiobeurs in de VS. De Europese première zal zijn op de High End beurs begin mei in München.

Credo Audio Cinema LTM

Het in de plaats Basel in Zwitserland gevestigde audiobedrijf Credo Audio is een familiebedrijf dat voornamelijk luidsprekers bouwt. Het nieuwste product van Credo Audio is de Cinema LTM, een forse en zware vloerstaande luidspreker die voor het eerst aan het publiek zal worden gepresenteerd tijdens de komende Axpona audiobeurs in de VS, gevolgd door de Europese première tijdens de High End audiobeurs begin mei in München.

De afkorting LTM staat voor “La Tour Maubourg”. Dit was de naam van een project dat Credo in Parijs heeft uitgevoerd. Grofweg komt het erop neer dat Credo circa tweeëneenhalf jaar bezig is geweest met het ontwikkelen en bouwen van een stat-of-the-art maatwerk luidsprekersysteem. De Cinema LTM is te beschouwen als een spin-off van dit prokect.

Credo Audio Cinema LTM: technische kernmerken

Credo had zichzelf een aantal doelen gesteld bij de ontwikkeling van de Cinema LTM, zoals onder andere een zeer hoog dynamisch bereik, zeer lage harmonische en intermodulatie vervorming, een grote afstraalhoek, perspectief in het geluidsbeeld, een lineair frequentiebereik en tot slot een lineaire en uniforme impedantie. Het resultaat van deze doelen is de Cinema LTM, een passieve drieweg luidspreker.

De Cinema LTM is een line-array luidspreker die voorzien is van 32 tweeters met een diameter van 22 millimeter. De middentonen komen voor rekening van 14 drivers met een conus van Kevlar met een diameter van vier inch.. Een viertal 12-inch woofers verzorgen de weergave van de lage tonen. De woofers kunnen een slag maken van maar liefst 60 millimeter. Volgens Credo heeft de Cinema LTM een hoog rendement en een vlakke impedantiecurve, reden waarom de eindversterker niet heel krachtig hoeft te zijn.

De baffle van de Cinema LTM is van niet van aluminium want dit resoneert te veel volgens Credo. Credo gebruikt een twaalf millimeter dikke plaat polymeer waarin onder andere bauxiet is verwerkt. De rest van de kast is gemaakt van 120 millimeter dik hardhout ook wel “Panzerholz” genoemd. Met een gewicht van 155 kilogram is het verplaatsen van de luidspreker niet heel makkelijk.

Het resultaat is een luidspreker met een frequentiebereik van 16 Hz tot 20 kHz (+/- 2,5 dB). Meer specifiek, de roll-off van de lage tonen is 0 dB bij 20 Hz, -2,5 dB bij 15 Hz  en -10 dB bij 14 Hz. Het rendement is 85,5 dB (2,83 Volt / 1 meter). De nominale impedantie is acht Ohm met een minimum van 3,8 Ohm bij 10 kHz en een maximum van 9,1 Ohm bij 200 Hz.

Credo Audio Cinema LTM:: prijs en leveringsinformatie

We weten nog niet of en wanneer de nieuwe Cinema LTM van Credo Audio naar Nederland zal komen en voor welke prijs. De specificaties en afmetingen in aanmerking nemende veronderstellen we dat de luidspreker niet goedkoop zal zijn. Als we meer weten zullen we dit bericht bijwerken.EDITORS' CHOICE