REVIEWTeufel

Review: Teufel Kombo 20 Streaming

SAMENVATTING

De Kombo 20 is een compact hifi-systeem met een traditionele uitstraling, maar die zeker in de Streaming-versie helemaal modern is. Je krijgt veel aansluitingen en ontvangt streamingopties bij de vleet. Dat streamingaspect van het Teufel-verhaal zit heel goed in elkaar, beter dan bij heel wat hifi-merken. Een goede app, Chromecast en Spotify Connect maken het een topervaring.

PLUSPUNTEN

  • Bluetooth met aptX
  • Chromecast en multiroom/streamingopties via Teufel Connect
  • Veel ingangen en cd-speler
  • Prima speakers voor een compactsysteem
  • Redelijke prijs

MINPUNTEN

  • Cd-speler komt fragiel over
  • Geen echte integratie van streamingopties
  • Relatief diepe behuizing, grotere speakers
  • Basheads hebben een sub nodig

Teufel staat bekend als de directe verkoper van goed presterende luidsprekers en soundbars. De Berlijners bieden echter ook volledige systemen aan, zoals deze compacte receiver met ingebouwde cd en twee losse Ultima 20-speakers.

Teufel Kombo 20

Het eerste wat opvalt als we dit minisysteem van Teufel ontvangen? Dat het geleverd wordt in drie dozen, waarvan een toch behoorlijk groot is. Het alles-in-één-apparaat zelf is nochtans niet zo omvangrijk, maar in tegenstelling tot veel vergelijkbare producten komt de Kombo 20 met luidsprekers die potiger zijn. Voor mensen met weinig ruimte is dat vast een nadeel, maar zoals we ook bijvoorbeeld bij de recensie van de Denon CEOL N10 opmerkten: kleine speakers zijn vaak net het zwakke punt bij een systeem zoals dit. Teufels keuze om grotere Ultima 20-luidsprekers mee te leveren kan dus wel een echt pluspunt zijn.

De Kombo 20 bestaat in meerdere uitvoeringen, wij bekijken een duurdere Streaming-versie (519 euro) met een losse netwerkspeler compatibel met Spotify, Chromecast en andere diensten. De standaarduitvoering van de Kombo 20 aan 399 euro komt zonder dit extra toestel, maar bezit wel Bluetooth met aptX-ondersteuning. Daarmee kun je in principe ook alles streamen, maar dan vanaf je smartphone. De Teufel Connect-streamer geeft je echter meer comfort en mogelijkheden.

Welke versie van de Kombo 20 je kiest, de receiver in dit pakket is dezelfde. Het is een 2 x 40 Watt klasse AB-versterker met een ingebouwde cd-speler, een Bluetooth-ontvanger, een FM/AM-radio en verrassend veel ingangen. Je krijgt dus wel wat voor je geld.

Grotere speakers

In tegenstelling tot de meeste hifi-merken is Teufel vooral online actief en verkoopt ze rechtstreeks aan de consument. De levering volgt relatief snel, en om argwaan weg te nemen is er een uitgebreide proefperiode van 8 weken. De producten worden geleverd in anonieme dozen die je niet meteen inspireren zoals pakweg een Apple-verpakking dat doet. Maar alles zit degelijk ingepakt en de bouwkwaliteit van de producten zelf maakt geen slechte indruk. Bij de Ultima 20’s kijken we zelfs op, want de witte uitvoeringen die we ontvangen zien er veel gelikter uit dan de Teufel-luidsprekers die we vroeger getest hebben (met uitzondering van de Definions, maar die waren duur).

Teufel opteert doorgaans graag voor Teutonische degelijkheid die zich vertaalt in een solide maar eerder functionele uitstraling. De Ultima 20-luidsprekers ogen echter heel wat trendier met hun afgeronden hoeken en grille die naadloos aansluit op de behuizing. Nadat we de roosters uiteindelijk los kregen – iets dat meer kracht vereiste dan meestal nodig – kregen we een voorkant te zien die we persoonlijk snel weer zouden bedekken. Het blinkt allemaal nogal, in het bijzonder de wave guide op de tweeter, en de glazende, bronskleurige conus van de midrange-driver is visueel ook echt een aandachtstrekker. Het is natuurlijk een kwestie van smaak, maar de Ultima 20 met rooster vinden we toch een mooier voorbeeld van modern design. Het is maar wat je mooi vindt. Het totaalplaatje is positief: de Ultima 20’s zijn goed gebouwd, hebben een modern design en lijken heel solide. Hun vorm doet wat denken aan de Q Acoustics 3020, maar die is wel wat kleiner.

Degelijk ogende receiver

De KB 42 BT-receiver in het Kombo 20-pakket meet 35 x 27,5 x 13,5 cm. Qua hoogte en breedte spreek je dus over een kleiner toestel dat je makkelijk ergens op een meubel kunt kwijtraken. De diepte – 37 cm dus – van de KB 42 BT is wel iets groter dan typisch bij de meeste minisystemen, die meestal rond 30 cm aftikken. Omdat je ook wat ruimte achter het toestel moet laten voor kabels en stekkers, is dat wel iets om rekening mee te houden. Nogal wat tv-meubels of dressoirs hebben een diepte van 40 cm.

Teufel bouwt zelf geen elektronica, maar wie de fabrikant is wordt niet meteen duidelijk – ook niet als we de KB 42 BT even openen. De zwarte receiver komt in elk geval degelijk over. De voorkant is heel klassiek druk, met vooral veel knopjes, een paar extra aansluitingen, hoofdtelefoonuitgang, display en natuurlijk de klep van de cd-speler. Als je de cd-lade naar buiten ziet glijden, denk je niet meteen ‘wow, dit is stevig’. Het is een heel licht mechanisme dat je best met het nodige respect behandelt. Bij het afspelen van schijfjes blijkt het wel muisstil te zijn – en dat vinden we een heel belangrijke eigenschap.

Iets minder afgeborsteld vinden we de externe Bluetooth-adapter die je zelf op een connector aan de achterkant moet hangen. Nu ja, we moeten er ook geen drama van maken: eens je de adapter insteekt, moet je er nooit meer naar omkijken. De KB 42 BT is wel heel volledig. Naast Bluetooth-streaming en een ingebouwde cd-speler bezit het een FM/AM-receiver. DAB+ was natuurlijk nog mooier geweest, maar dat is misschien te hoog gegrepen voor dit prijssegment. Niettemin kijk je vroeg of laat naar een situatie waarbij de stekker wordt uitgetrokken voor analoge uitzendingen. Bij deze versie van het Kombo 20-pakket vinden we dat nu ook weer niet zo erg. Via de meegeleverde Teufel Connector (zie verder) kun je naar internetradio luisteren, incluis nagenoeg alle vaderlandse zenders.

Er zijn veel meer ingangen dan normaal op een toestel zoals dit. Een beetje paradoxaal dat, want mensen kopen net een alles-in-één-receiver omdat ze alles door één apparaat willen laten afhandelen. In elk geval krijg je achteraan analoge cinch-aansluitingen voor drie bronnen en een mini-jackingang voor een muziekspeler. Er is geen toegewijde phono-aansluiting voor een platenspeler. Wie naar vinyl wil luisteren, moet dus kiezen voor een draaitafel met versterkte uitgang of met Bluetooth. Of je stopt een kleine phono-voorversterker tussen je platenspeler en de KB 42 BT.

Er is geen optische ingang, helaas, wat handig was geweest om de Kombo 20 als oplossing voor tv-geluid te gebruiken. Met een nieuwere televisie kun je wel via Bluetooth audio draadloos naar de Teufel-receiver sturen.

Een handigheid vinden we de sub-uitgang. Hiermee kun je (eventueel later) een aparte subwoofer verbinden, als je vindt dat de Ultima 20’s aan laag ontbreken. Wie dat meteen overweegt: er is ook Kombo 20-pakket met sub beschikbaar onder de noemer ‘Kombo 20 Power’.

Met streaming en méér

Bij dit pakket krijg je een extra toestel: de Teufel Connector. Het is een extra kastje dat een eigen stopcontact vereist en met een meegeleverde cinch-kabel aan de receiver hangt. Samengevat: het voegt een hoop streamingopties aan de Kombo 20 toe. Maar dat is eigenlijk wat kort door de bocht. De Teufel Connector (dat in een eerder leven een Raumfeld-product was), heeft eveneens een analoge ingang en een USB-poort. In de Raumfeld-app waarmee je streaming op de Connector regelt, kun je makkelijk de muziekbestanden op de stick doorzoeken en muziek afspelen. 

De Teufel Connector voegt een aantal streamingopties toe aan de Kombo 20: Spotify Connect, Tidal en SoundCloud. “Geen Qobuz of Deezer”, roep je? Dat is geen probleem, want het kastje heeft ook Chromecast ingebouwd. Daarmee kun je ongeveer elke streamingdienst, incluis die twee, afspelen. Eigen muziekbestanden speel je af vanaf aangesloten USB-opslag of vanaf een DLNA-server op een NAS. Ondersteuning is er ook voor hi-res PCM-formaten (WAV, ALAC en FLAC) tot 192 kHz / 24 bit.

Je moet de Teufel Connector uiteraard eerst verbinden met je netwerk. Met een netwerkkabel ben je direct klaar, de WiFi-verbinding vereist iets meer werk. Via de heldere Teufel Raumfeld-app duurt het echter niet lang, zelfs als er tijdens de installatie een update wordt aangebracht. Ook handig is de optionele interactieve tour door de functies van de Connector.

De Teufel-app zelf is verrassend goed. Het oogt mooi, reageert soepel en is heel helder. Op een tabletscherm toont de app het mooist. Lijkt logisch, maar er zijn nog verrassend veel apps van audiofabrikanten die niet geoptimaliseerd zijn voor een iPad of Android-tablet. Een wijze beslissing bij de Teufel-app is om alle opties en streamingbronnen links in een smalle balk te stoppen, waardoor de rest van het scherm gebruikt kan worden om muziek te presenteren. Ook handig is het Home-scherm, waar je een overzicht krijgt van reeds afgespeelde album en favorieten. We vinden het fijn dat bij het beluisteren van een track drukken op de favoriet-knop je de optie geeft om het album of het liedje dat speelt toe te voegen. In veel apps moet je voor het toevoegen van een album terugnavigeren naar een algemeen albumoverzicht en daar een favoriet-knopje selecteren.

Het enige echte probleem dat we ervaren was toen we in onze eigen muziekbibliotheek via de optie ‘mappenstructuur’ wilden navigeren; dat gaf zowel voor de DLNA-server van onze Synology als Minimserver een foutmelding. Goed om weten: omdat we maar één Raumfeld-compatibel product op test hadden, konden we niet onderzoeken hoe vlot het schakelen tussen en het combineren van verschillende toestellen verliep.

De Connector is een apart toestel naast de KB 42 BT-receiver. Dat is op zich niet erg, buiten dat je een extra stopcontact en wat ruimte moet voorzien. Praktisch heeft nog een paar gevolgen: zo is de volumeregeling via de app enkel voor de streams (en kun je niet luider dan de volumeknop van de receiver ingesteld staat), en kun je via de app de receiver niet inschakelen.

Degelijke prestatie

We kennen Teufel als een merk dat graag uitpakt met een solide bas-onderlaag, dus we kijken wel een beetje op als we naar deze set met de Ultima 40 luisteren. Het is wat helderder en met een wat grotere focus op detail dan we van de Berlijners gewoon zijn. Om je maar een idee te geven: bij ‘Gorgio by Morodor’ van Daft Punk (hi-res ALAC) krijg je het drukke cymbalenspel echt prominent te horen. Vocals, zoals die van Paul Williams op ‘Touch’ een beetje verder op dit album, klinkt wel heel mooi en vloeiend. Ook ritmisch kunnen de Ultima 20’s mee, waardoor ze wel de snelheid van de oppeppende ‘Contact’ goed overbrengen. Als we dit vergelijken met wat de kleinere speakers bij gelijkgeprijsde minisystemen voortbrengen, dan spreek je toch over een hele verbetering. Maar die diepe drumaanslagen bij Contact, die mochten toch wat machtiger doorklinken. We zijn een beetje verwend door de (duurdere) KEF R-speakers die we net daarvoor aan het testen waren.

Gek genoeg klinkt de cd van ‘Ma Fleur’ van Cinematic Orchestra wel meer evenwichtig. De Ultima 20’s staan bij ons wel ver van de muur, 1,1 meter, en dat zwakt de basrespons wel wat af. Zet je ze dichter, dan klinken ze wel wat voller. Draaien we de volumeknop open, dan bekruipt ons het gevoel dat de Ultima 20’s tot meer in staat zijn met een potigere versterker. De KB 42 BT is zeker niet slecht voor zijn prijs, maar je kunt maar zoveel verwachten van een alles-in-één-toestel aan deze prijs. We vinden wel het pakket in zijn totaliteit heel degelijk voor wat je er voor betaalt.

Conclusie

De Kombo 20 is een compact hifi-systeem met een traditionele uitstraling, maar die zeker in de Streaming-versie helemaal modern is. Je krijgt veel aansluitingen en ontvangt streamingopties bij de vleet. Dat streamingaspect van het Teufel-verhaal zit heel goed in elkaar, beter dan bij heel wat hifi-merken. Een goede app, Chromecast en Spotify Connect maken het een topervaring. De aanwezigheid van Bluetooth met aptX-ondersteuning is ook een mooie plus. Je krijgt bij de Kombo 20 de Ultima 20-speakers, en die zijn behoorlijk goed voor de prijs. Ze zetten muziek voller en vooral gedetailleerde neer dan typische speakers bij dit soort alles-in-één-systemen. Het grotere formaat neem je er dan bij.

Teufel Kombo 20 Streaming
519 euro | www.teufel-audio.nl
Beoordeling 3.5 op 5

MERK

EDITORS' CHOICE