NIEUWSBryston

Bryston 28B³: zeer potige eindversterker

Het Canadese Bryston heeft de 28B³ uitgebracht, een krachtige mono eindversterker die meteen het vlaggenschip is van Bryston’s vloot van eindversterkers. De 28B³ kan 1.000 Watt aan acht Ohm leveren en 1.800 Watt aan vier Ohm. Maar de 28B³ heeft niet alleen brute kracht. Hij zou ook uiterst luchtig en transparant klinken.

Bryston 28Bł: voor wie heel veel vermogen nodig heeft

Een versterker kan beter teveel vermogen hebben dan te weinig. Een overschot aan vermogen hoeft immers niet gebruikt te worden, terwijl een tekort niet kan worden aangevuld. Beter een zware versterker niet te hard laten werken dan een lichte versterker alles uit de kast te moeten laten trekken. In dat laatste geval laat de geluidskwaliteit immers doorgaans te wensen over.

De nieuwe 28Bł van het Canadese audiobedrijf Bryston heeft genoeg vermogen om een zaal me te vullen dus het gemiddelde woonhuis zal een makkie zijn. “Het vlaggenschip van Bryston, 28B³, is ontworpen voor een breed scala aan audio/videosystemen die een middelhoge tot grote hoeveelheid stroom nodig hebben om dynamische geloofwaardigheid te garanderen, maar zonder in te boeten aan sonische nauwkeurigheid of betrouwbaarheid op lange termijn,” aldus het bedrijf. Niet dat iemand de betrouwbaarheid van Bryston-componenten serieus in twijfel kon trekken, want het is nog steeds het enige bedrijf ter wereld dat 20 jaar garantie op zijn producten biedt.

De Bryston 28Bł staat aan de top van Bryston's 'Cubed'-reeks versterkers, die begon met de 2.5Bł in 2016, waarna het Canadese bedrijf de 3Bł, de 4Bł, de 7Bł en de 14Bł, en vervolgens de 28Bł, uitbracht. Alle modellen in de Cubed-productlijn maken gebruik van een gepatenteerde superlineaire, geluidsarme invoerbuffer die gezamenlijk is ontwikkeld door Bryston en de overleden Dr. Ioan Alexandru Salomie en ze hebben ook allemaal meer robuuste rf- en audiofrequentieruisfiltercircuits in hun voedingen dan enig ander Bryston-ontwerp om te voorkomen dat ongewenste anomalieën op de voedingslijn het audiosignaal verstoren.

“Het innovatieve circuit ontworpen met Dr Salomie is briljant,” vertelt Bryston CEO Chris Russell. “De hoorbare verbeteringen omvatten grotere ruimtelijkheid en scherptediepte, betere algehele dimensionaliteit, verbeterde helderheid van de mid-bas en meer lucht en openheid in de hoge frequenties,” voegt Russel er aan toe.

Standaardfuncties op de Bryston 28B³ omvatten een gebalanceerde en een single-ended ingang (respectievelijk XLR en RCA), een selecteerbare versterkingingsfactor (23 dB of 29 dB), gereguleerde voedingen voor alle spanningsversterkingsfasen, onafhankelijke voedingen voor de verschillende circuits en convectiekoeling (dus geen fans!).

Naast een indrukwekkend uitgangsvermogen heeft de Bryston 28Bł ook indrukwekkende frequentiebereik-, vervormings- en ruisspecificaties, waarbij Bryston een THD claimt van minder dan 0,005%, een signaal-ruisverhouding van -112dB (A), een vermogensbandbreedte van minder dan 1 Hz tot meer dan 100 kHz en een dempingfactor van meer dan 300 op 20 Hz (acht Ohm).

Bryston 28Bł: prijs en leveringsinformatie

De koper kan kiezen tussen een zilverkleurige of zwarte frontplaat. We hebben nog geen prijsinformatie voor Nederland, maar op een Engelstalige website zagen wij een prijs van net geen 19.000 dollar. Een belangstellende moet rekening houden met wisselkoersschommelingen, transportkosten, eventuele importheffingen en het lokale BTW-tarief.

MERK

EDITORS' CHOICE