NIEUWSBEC-Akustik

BEC-Akustik maakt naaldvormige magnetostatische luidsprekers

De Duitse luidsprekerbouwer BEC-Akustik maakt aparte luidsprekers. De luidsprekers zijn namelijk naaldvormig en zijn bij uitstek geschikt om aan de muur te bevestigen. Bovendien zijn de luidsprekers van BEC-Akustik voorzien van magnetostatische drivers. De toevoeging van een subwoofer is overigens wel aanbevolen.

BEC-Akustik: luidsprekers zonder grote kasten of panelen

Luidsprekers zijn een mooi en tegelijkertijd een moeilijk onderwerp, want hoe beter ze klinken, hoe groter ze in de regel zijn. Met de nieuwe BEC-Akustik AI-120, AI-100 en AI-70 komt er een einde aan dit dilemma. Deze slanke luidsprekers met een breedte van slechts 36 mm, een diepte van 22 mm en een lengte van – afhankelijk van het model – 710, 1010 of 1210 mm, zorgen voor een kamervullend geluid. Voorts claimt de fabrikant dat het typische probleem dat muziekvolume afneemt naarmate de afstand t.o.v. de luidsprekers groter wordt, nagenoeg is opgelost.

De luidsprekers van BEC-Akustik hebben geen conventionele dynamische drivers maar “magnetostatische” drivers van elk 20 mm x 120 mm groot, in de AI-70 en AI-100 zijn er drie boven elkaar geplaatst, in de AI-120 vier. Deze worden niet, zoals gewone membranen, in het midden aangedreven, maar zoals een magnetostaat betaamt over het hele oppervlak. Het resultaat: je krijgt een groot, homogeen en gelijkmatig vibrerend oppervlak, dat ook het vermogen heeft om het geluid verticaal en minder horizontaal te bundelen.

Bij de luidsprekers van BEC-Akustik is de constructie zelf die het gewenste effect bereikt. Of je nou recht voor de luidspreker staat of op een paar meter afstand, het geluidsniveau varieert aanzienlijk minder dan bij conventionele speakers.Dit heeft ook invloed in ruimtelijke zin, omdat de typische stereodriehoek met de "sweet spot" als beste luisterpositie, bij deze luidsprekers ontbreekt.

In het horizontale vlak bereiken de elegante transducers een indrukwekkende straalhoek van 160 graden en in verticale richting 40 graden. Naast de gewenste bundeling heeft dit het voordeel dat de akoestiek niet zoveel invloed heeft. Gladde vloeren of plafonds die anders tot ongewenste reflecties zouden leiden hebben in dit concept minder kans. Nog een ander voordeel van het gebruikte ontwerp: Het gebruikte chassis heeft een zeer lineaire impedantie, die de prestaties van de versterker niet onnodig beperkt.

Het geluid is volgens de Nederlandse importeur Audio Innovations indrukwekkend goed. De luidsprekers van BEC-Akustik hebben een gebalanceerd en dynamisch geluid en bijna volledig onafhankelijk van de luisterpositie. Daarom zijn ze buitengewoon goed voor bijvoorbeeld vergaderruimtes, hallen, auditoria maar ook voor home-audio zoals 2.1 tot 7.1 oplossingen.

Zijn er dan helemaal geen nadelen? Toch wel, want de naaldvormige luidsprekers zijn niet geschikt voor de weergave van lage tonen. Voor de beste audio-ervaring raadt de fabrikant aan de luidsprekers te combineren met een gekwalificeerde subwoofer.

BEC-Akustik: prijzen en leveringsinformatie

Uitgebreide technische informatie en prijsinformatie is te vinden op de website van Audio Innovations, de Nederlandse importeur. Ter indicatie staan hieronder de prijzen van de AI-100 en AI-120, per set.

AI-1002 speaker set:   899 euro

AI-1202 speaker set:   999 euro

MERK

EDITORS' CHOICE