NIEUWSPrimaLuna

PrimaLuna EVO 100 Tube Digital AnaLogue Converter met buizenklok

Audiomerk PrimaLuna heeft een nieuwe productlijn aangekondigd genaamd EvoLution. Het eerste lid van de EvoLution-productlijn is een DA-converter voluit genaamd EVO 100 Tube Digital AnaLogue Converter. De EVO 100 is meteen de eerste DA-converter van PrimaLuna. Buizen spelen een prominente rol in de EVO 100. Zelfs de klok is gebaseerd op een buis.

PrimaLuna EVO 100 DA-converter: kloksignaal via een buis

PrimaLuna bouwt versterkers en bronnen waarbij het gebruik van buizentechniek centraal staat. De nieuwe EVO 100 DA-converter is de eerste DA-converter van het bedrijf en is tevens het eerste lid van de nieuwe EvoLution-productlijn. PrimaLuna heeft iets bijzonders gedaan want in de klok van de DA-converter is een buis geplaatst. Het resultaat is de SuperTubeClock. “Door een geluidsarme mini-triode vacuümbuis op te nemen in de digitale klok, biedt dit ontwerp een enorm superieure resolutie, detailherstel, verbeterde helderheid, verbeterde definitie en detail van boven naar beneden,” aldus PrimaLuna.

Door een buis te gebruiken, heeft PrimaLuna naar eigen zeggen de hoeveelheid jitter en ruis aanzienlijk verlaagd, wat resulteert in een superieure detailopname. Dit levert op zijn beurt superieure details en dynamiek op van boven naar beneden, en verbeterde algehele muzikaliteit.

De gebruikte buis is een zeer robuuste, duurzame Russische buis die gemaakt is voor militaire doeleinden. Het is een triode die speciaal is ontworpen voor oscillatiedoeleinden. De belasting van de buis is laag, dus de levensverwachting is ongeveer 5 tot 10 jaar.Triode-buizen zijn inherent apparaten met een laag geluidsniveau en extreem lineair wanneer ze op de juiste manier worden gebruikt. Dit betekent dat de oscillatiefrequentiegolf die het produceert zeer zuiver en schoon is. Geknipt voor gebruik in een DA-converter, aldus PrimaLuna.

De opbouw van de EVO 100 is dual mono en naar eigen zeggen zijn hoogwaardige onderdelen gebruikt. Een groot deel van de schakelingen is met point-to-point bedrading uitgerust. Aan de transformatoren is veel aandacht besteed.

DA-conversie wordt uitgevoerd door een dac-chip van Texas Instruments (Burr Brown) type PCM1792A. 24-bits/192 kHz upsampling komt voor rekening van een chip van het type SRC4192. De gebruikte buizen zijn van het type 12AX7, 12AU7 en 5AR4, van ieder type twee stuks. PCM-signaal kan tot 24-bit/192 kHz worden verwerkt. De EVO 100 kan ook DSD tot DSD 128 verwerken.

PrimaLuna EVO 100 DA-converter: prijs en leveringsinformatie

De PrimaLuna EVO 100 is verkrijgbaar voor een adviesverkoopprijs van 3.100 euro. De eerste exemplaren zijn te beluisteren bij Audio Concept in Luxemburg, RealFineAudio in Twijzelerheide en Dé HifiWinkel Beek – Ubbergen.


EDITORS' CHOICE