NIEUWSTeufel

Teufel Ultima 40 Active MK3: draadloze actieve vloerstaanders (uitbreidbaar!)

De Duitse luidsprekerbouwer Teufel heeft de derde generatie van zijn Ultima 40 actieve vloerstaander gelanceerd. De nieuwe luidsprekers hebben een hdmi-ingang gekregen en kunnen ook verbinding maken via bluetooth. Eventueel kan de gebruiker een subwoofer toevoegen of een setje achterluidsprekers van het model Effekt, die draadloos muzieksignaal krijgen aangeleverd. De luidsprekers waren op de IFA in september 2018 al aangekondigd, maar zijn nu daadwerkelijk leverbaar.

Teufel Ultima 40 Active MK3: draadloze master/slave vloerstaander

De Duitse luidsprekerfabrikant Teufel heeft zijn vloerstaande model Ultima 40 Active herzien en als MK3 opnieuw uitgebracht. Naar verluidt is de toevoeging MK3 niet te vinden op de nieuwe luidspreker maar er zijn wel de nodige wijzigingen en verbeteringen doorgevoerd.

De Ulitma 40 Active is een master/slave systeem. De master heeft de versterkers en verbindingselektronica aan boord. De slave heeft alleen drivers (en een filter) aan boord en dient met een luidsprekerkabel verbonden te worden met de master. Een geschikte kabel van vijf meter wordt meegeleverd.

De nieuwe versie heeft met een twee keer 130 Watt klasse D-versterker meer vermogen aan boord (was in de vorige versie twee keer 100 Watt). Ook is een hdmi-aansluiting toegevoegd en kan muzieksignaal via bluetooth worden aangeboden (verise 4.2 met aptX). Verder zijn een optische ingang en een analoge stereo cinch-ingang beschikbaar.

Eventueel kan het systeem worden uitgebreid naar een surroundsysteem met draadloze achterluidsprekers. Deze kunnen later worden gekocht, maar wie alles tegelijk koopt krijgt korting op de totaalprijs. Na toevoeging van twee achterluidsprekers zorgt een speciale centrumvirtualisatie voor een optimale dialoogverstaanbaarheid, zelfs zonder middenluidspreker. Voor meer bas kan de gebruiker ook een subwoofer aansluiten. De Teufel subwoofers T8 en T10 kunnen zelfs draadloos worden verbonden met de Ultima 40 Active. Voor alle andere actieve subwoofers is een RCA-connector beschikbaar op de achterkant van de master.

De Ultima 40 Active is voorzien van twee 165 mm woofers die een conus hebben die is gemaakt van glasvezel en cellulose. In het bovenste gedeelte zit de iconische koperkleurige middentoner met een 165 mm conus van Kevlar en glasvezel. Net daaronder bevindt zich de 25 mm tweeter, die nog dichter bij de middentoner is geplaatst dan in de MK2-versie. De weergave pakt volgens Teufel op bij 45 Hz en loopt door tot 20 kHz.


Teufel Ultima 40 Active MK3: prijs en leveringsinformatie

De Ultima 40 Active is nu beschikbaar voor de setprijs van 900 euro in de kleuren zwart en wit. De levering omvat naast de twee luidsprekers een voedingskabel, vijf meter luidsprekerkabel voor de aansluiting van de slave op de master, zelfklevende rubberen voetjes en een IR-afstandsbediening, inclusief batterijen. Voor een Ultima 40 Active Surround 4.0 set, dat is een set inclusief twee draadloze achterluidsprekers (model Effekt), dient de koper 1.200 euro af te rekenen. Kijk voor meer informatie op www.teufelaudio.nl.


MERK

EDITORS' CHOICE