Cocktail Audio X50D vervangt X50; firmware upgrade voor alle modellen

Cocktail Audio brengt met de X50D een opvolger van de X50 op de markt. Het verschil vind je louter aan de achterkant, want de X50D is wèl voorzien van een optische en een digitale ingang. De prijs blijft hetzelfde: 1.899 euro. 

Cocktail Audio X50 en X50D

De X50 puur digitale muziekserver en streamer van Cocktail Audio is behoorlijk multifunctioneel, want het apparaat is tevens voorzien van cd-speler, ripper en brander, DAB en FM tuner, én biedt ruimte voor twee harde schijven. Toch kwamen er geluiden om meer, want de X50 heeft geen DAC aan boord en geen ingangen om andere bronnen aan te sluiten. De fabrikant laat het aan de gebruiker om de kwaliteit van de DAC naar eigen keuze te bepalen. De X50 biedt echter de mogelijkheid om opnames te maken en met de toevoeging van digitale ingangen kun je opnames maken van muziekbestanden op de aangesloten digitale bronnen.

Daarom is er nu de X50D, een opvolger met een optische en coaxiale digitale ingang. Verder zijn de apparaten identiek. Dat geldt ook voor de prijs, die staat nog steeds op € 1899,-. Beiden apparaten krijgen tevens de firmware updates zoals onderstaand weergegeven, die het merk de komende weken beschikbaar zal maken.

Firmware updates voor alle Cocktail-modellen

In de komende weken wordt er begonnen met de uitrol van een grote firmware update, die automatisch wordt aangeboden indien je Cocktail Audio-apparaat is verbonden met het internet. De update zal model voor model worden uitgerold met tussenpozen van enkele dagen tot weken.

Bijna alle vernieuwingen, verbeteringen en bugfixes zullen beschikbaar komen voor alle geproduceerde modellen, met bepaalde functies voor zover van toepassing alleen voor het betreffende model. De software release notes zullen bij de betreffende modellen onder 'SUPPORT' geplaatst worden. Het plaatje rechts is overigens een screenshot in het Duits, vandaar de ontbrekende -n bij Internetdienste.

De meest opvallende vernieuwingen in de nieuwe firmware zijn:

  • Toevoeging op diversen plaatsen van thumbnails van de CD-cover (MusicDB, Afspeellijsten, i-Service en Browser). Deze functie is in het menu aan- of uit te zetten. Voorlopig is dit alleen te zien op het LCD scherm van het apparaat. Voor lancering begin tweede helft 2019 staat er een compleet nieuwe MusicX app in de steigers, waarin alle vernieuwingen zullen worden opgenomen;
  • CAF als rip en recording formaat toegevoegd. (WAV formaat bij recording kent een maximale grootte van 4GB, CAF kent deze limitering niet);
  • De cd-speler speelt nu ook MQA cd’s af;
  • ReplayGain maakt het mogelijk om geluidssterkte tussen albums of tracks gelijk te maken;
  • Van het geselecteerde album wordt de albumcover, voor de duidelijkheid, op het display groter weergeven;
  • Nederlandse menuvertalingen toegevoegd.

De nieuwste generatie apparaten (X14, X35, X45, X45Pro, X50, X50D en N15D) krijgt tevens twee nieuwe streamingdiensten toegevoegd: Amazon Music en HighResAudio (HRA Download Manager, HRA Streaming). Cocktail Audio bood al ondersteuning voor Tidal (MQA), Qobuz, Deezer, Napster, Spotify Connect. Daarnaast zijn alle modellen RoonReady en ondersteunen zij MQA.

EDITORS' CHOICE