NIEUWSTAD

TAD E1TX: nieuwe vloerstaander in de Evolution-productlijn

Het Japanse audiobedrijf TAD Laboratories heeft een nieuwe vloerstaande luidspreker uitgebracht genaamd E1TX. De nieuwe E1TX is volgepakt met nieuwe techniek. De luidspreker is onderdeel van de Evolution-productlijn en zal uitgebreid te bewonderen zijn in mei 2019 op de High End beurs in München.

TAD E1TX: drieweg basreflex vloerstaander

“Boven alles, volstrekt trouw aan de muziek,” luidt met zoveel woorden de strategie van het in Japan gevestigde Technical Audio Devices Laboratories Inc. (TAD), bouwer van luidsprekers, versterkers en bronnen. De luidsprekers van TAD doen met hun klank mee aan de bovenkant van de markt.

Niet bekend met de luidsprekers van TAD? Lees dan onze recensies over de Micro Evolution One, Compact Evolution One en Compact Reference CR1.

De Evolution-productlijn heeft twee luidspreker-leden, genaamd Micro Evolution One (ME1) en Compact Evolution One (CE1). Beide leden zijn tweeweg monitormodellen. De E1TX, voluit genaamd Evolution One TX, is het eerste vloerstaande model in de Evolution-productlijn en ook meteen het nieuwe vlaggenschip van deze productlijn.

De E1TX valt op door zijn relatief slanke vorm. Als een verdere ontwikkeling van de TAD ME1, maar op een wat grotere schaal, biedt het nieuwe TAD E1TX-luidsprekersysteem ook functies zoals een zogenaamde TAD CST-driver met een diameter van 9 centimeter met in het midden een 2,5 cm-dome oorspronkelijk ontwikkeld voor de ME1. CST, dat staat voor Coherent Source Transducer, is een coaxiaal chassis dat tweeter en middentoner-driver combineert om een optimale dekking van middentonen en hoge tonen te garanderen met minimale interferentie. De twee chassis moeten elkaar hier optimaal aanvullen en uiteindelijk het ideaal van een ideale punt bron benaderen.

De tweeter maakt gebruik van een bijzonder licht, maar ook extreem stijf Beryllium-diafragma. De middentoner heeft conus van magnesium, waarmee een zeer breed frequentiespectrum van 420 Hz tot 60 kHz wordt bestreken.

De TAD E1TX luidsprekersysteem is ontworpen als een drieweg bassreflexsysteem, waarbij twee woofers elk met een diameter van 16 cm worden gebruikt. Deze drivers hebben een zogeheten MACC Diafragma en dit staat voor Multi-Layered Aramid Composite Cone. Dit is een garantie voor een bijzonder stijf membraan dat in combinatie met een krachtige aandrijving zeer geringe interne verliezen en een optimale controle een volumineuze en rijke weergave van middentonen en lage tonen zou meten geven, vrij van vervorming en verkleuring.

Het basreflexsysteem van het nieuwe TAD E1TX luidsprekersysteem kent een speciale manier van geleiding naar de zijkant. TAD spreekt van een zogenaamde bi-directionele ADS-poort, waar ADS voor Aero-Dynamic Slot staat en bewust zeer laag op de behuizing links en rechts is geplaatst. Dit is om een uniforme uitstraling in de kamer te garanderen, zodanig dat staande golven effectief worden gestopt en tevens ervoor te zorgen dat plaatsing van de TAD E1TX relatief makkelijk is.

De TAD E1TX is een drieweg systeem met een frequentiebereik van 29 Hz tot 60 kHz. De cross-overfrequenties liggen op 420 Hz en 2,5 kHz. Overigens is de crossover hier gehuisvest in het bovenste deel van de behuizing, afgeschermd van de rest van de behuizing, zodat er geen negatieve invloeden te vrezen zijn. Met een nominale impedantie van vier ohm en een gevoeligheid van 88 dB is het nieuwe TAD E1TX-luidsprekersysteem ontworpen voor versterkers met een vermogen van maximaal 200 Watt.

De E1TX is met 46 kilogram zwaarder dan hij eruit ziet. De afmetingen zijn 350 millimeter breed, 1.215 millimeter hoog en 512 millimeter diep, maar de gekromde vorm van de behuizing zorgt voor een kleinere visuele beleving. De aluminium voet is 15 millimeter dik.

TAD E1TX: prijs en leveringsinformatie

De TAD E1TX kost per paar net geen 25.000 euro. Op de komende High End beurs in München kan hij uitgebreid worden bewonderd.


EDITORS' CHOICE