NIEUWS

Alle negen albums van Björk binnenkort verkrijgbaar op cassette

De IJslandse zangeres Björk heeft negen studioalbums uitgebracht. Haar platenmaatschappij heeft laten weten dat alle negen albums op kleurige cassettes zullen worden uitgebracht en verkrijgbaar zullen zijn vanaf 26 april 2019. Leuk voor de liefhebbers van Björk en cassettebandjes.

Cassettebandjes van zangeres Björk

Het cassettebandje dat we kennen sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw, leidt tegenwoordig een tamelijk marginaal bestaan. Het medium was vroeger heel populair, met name voor gebruik in de auto. Nadat cd-spelers voor in de auto betaalbaar waren geworden, ging het snel bergafwaarts met de verkoopaantallen van zowel lege als voorbespeelde cassettebandjes. Voorbespeelde cassettebandjes blonken daarnaast meestal bepaald niet uit in geluidskwaliteit.

Het cassettebandje is nooit helemaal verdwenen. Lege cassettebandjes zijn nog steeds te koop, maar het aantal merken en typen is wel minder dan in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Het cassettebandje is een beetje een cult-product geworden. Zo nu en dan brengen artiesten nog nieuwe cassettebandjes uit.

De uit IJsland afkomstige zangeres Björk is zo’n artiest die nog wel brood ziet in cassettebandjes. Platenmaatschappij One Little Indian brengt binnenkort de negen studioalbums van Björk uit op kleurige cassettebandjes. Vanaf 26 april 2019 zijn de cassettebandjes te koop op de website van One Little Indian Records. Een belangstellende kan afzonderlijke albums kopen maar kan ook kiezen voor een bundel van alle albums.

Zou de verkoop en het gebruik van het cassettebandje een opleving gaan meemaken? Hoewel de verkoopaantallen wat lijken te stijgen, lijkt die conclusie ons wat voorbarig. In de meeste huishoudens en auto’s zijn immers geen cassettespelers meer aanwezig. Feit is echter dat het cassettebandje aandacht trekt, vooral in een kleurige uitvoering. Bovendien heeft de luisteraar iets tastbaars in handen waar zonder internetverbinding naar geluisterd kan worden. Het vasthouden van een Walkman en het wisselen van kleurige cassettebandjes zal in de trein ongetwijfeld meer aandacht trekken van medepassagiers dan het samenstellen van een muzieklijstje op de nieuwste smartphone.

Overigens, Björk brengt komende lente ook een nieuw album genaamd Cornucopia uit. Het bestaat uit het zevendelige IJslandse fluitensemble dat op haar album Utopia uit 2017 is verschenen.EDITORS' CHOICE