NIEUWSBoulder

Boulder 2108: vlaggenschip phono-trap met losse voeding (en hoge prijs)

Het Amerikaanse audiobedrijf Boulder heeft de 2108 aangekondigd, het nieuwe vlaggenschip onder de phono-versterkers van het bedrijf. De 2108 maakt deel uit van de best presterende 2100-productlijn van het merk en is de phono-versterker van Boulder's referentieniveau. De voeding is onderbracht in een aparte kast. De prijs? Een bedrag van vijf cijfers, voor de komma.

Boulder 2108: mooie maar zeer prijzige phono-versterker

De 2108 is de tweede generatie en het nieuwe vlaggenschip van Boulder's phono-versterkers. De 2108 biedt verschillende verbeteringen in technologie en prestaties in vergelijking met het vorige model.

Er zijn onder andere verbeteringen aangebracht in de geluidskwaliteit door het gebruik van betere signaalpaden, een herziene circuit-topologie en een verlaging van de statische ruisvloer. Bovendien heeft een toegenomen gebruik van opbouw-PCB-technologie, vervaardigd met behulp van de eigen SMD-productiemachines en ovens van Boulder, ook verbeteringen in onder andere de hoeveelheid ruis, parasitaire capaciteit en de eliminatie van leidinginductie in geselecteerde circuits opgeleverd. Het biedt ook verbeteringen in unit-to-unit-kwaliteit en consistentie met het extra voordeel van verbeterde betrouwbaarheid op lange termijn.

Oorspronkelijk te vinden als een optie op de 2008, bevat de 2108 extra EQ-curven naar de RIAA. Selecteerbaar via het voorpaneel zijn FFRR, Columbia en EMI. Deze equalisatiecurven maken een correcte en nauwkeurige weergave mogelijk van vinylplaten die vóór 1954 zijn gemaakt.

Een machinaal bewerkt aluminium chassis bevat alle elektronica en besturingsfuncties. Alle voedings- en stand-by circuits zijn ondergebracht in een afzonderlijke behuizing om ruis te isoleren en te voorkomen dat ruis of brom van de voeding gevoelige signaalcircuits verstoren.

Bovendien heeft de reductie van de ruisvloer van de 2108 een verhoging van de versterking mogelijk gemaakt voor elementen met een lage output en mc-elementen zonder toename van de ruisvloer. Het netto resultaat is een substantieel verbeterde resolutie op een laag niveau en een dynamische of voorbijgaande respons. Op het achterpaneel zijn ook een paar cinch-aansluitingen geplaatst waarmee de gebruiker een externe element-demagnetiseerder voor bepaalde mc-elementen kan gebruiken.

De 2108 gebruikt verder elektronica die is afgekeken van de eigen 995-versterker. De modulaire, discreet geïmplementeerde, initiële versterkertrap vermindert vervorming en ruis in aanzienlijke mate, aldus Boulder. Deze reductie resulteert in substantiële verbeteringen in transparantie en ongekleurdheid. Alle 995-circuits zijn ingegoten in gepatenteerde epoxyhars voor consistente thermische stabiliteit en verhoogde betrouwbaarheid en vervolgens gemonteerd in een nauwkeurig bewerkte aluminium behuizing.

Ingangen en uitgangen zijn hoogwaardig en zonder uitzondering uitgevoerd in XLR en volledig gebalanceerd. Alle audiocircuits zijn uitgevoerd in een dual-mono-configuratie voor een betere isolatie van de linker- en rechterkanalen.

Er zijn drie ingangen beschikbaar voor het aansluiten van meerdere draaitafels of toonarmen, elk met aanpasbare instellingen om te voldoen aan de capaciteit en impedantie van de aangesloten elementen. Twee uitgangen zijn beschikbaar en de gebruiker kan dus eventueel twee voorversterkers aansluiten.

Het tere analoge phono-signaal wordt nooit door een schakelaar of relais of meerdere soldeerverbindingen geleid die het verlies en de vervorming aanzienlijk zouden kunnen vergroten. Alle functies en bedieningselementen worden bediend met een logisch systeem om intern uitgestraalde ruis, zoals die van een microprocessor, te elimineren.

Andere kenmerken zijn een selecteerbaar low-cutfilter met high-pass-uitschakelpunten van 10 Hz, 20 Hz of Out, selecteerbare true mono-modus voor mono-opnames die met een stereo-element worden afgespeeld en uitgebreide demping en afscherming voor elk van de hoofdstroomtransformators. om de toevoeging van brom aan het audiosignaal audioplaatsen of hoorbare chassiszoem te elimineren.

Boulder 2108: prijs en leveringsinformatie

Al dit moois is niet goedkoop. In de VS geldt voor de Boulder 2108 een adviesprijs van 52.000 dollar. We weten niet hoeveel de Boulder 2108 in Nederland zal kosten. Een belangstellende moet rekening houden met wisselkoersschommelingen, importheffingen en het lokale BTW-tarief.

EDITORS' CHOICE