NIEUWSFyne Audio

Fyne Audio toont nieuwe vlaggenschip F1-12 op Bristol Hifi Show

Het in Schotland gevestigde luidsprekermerk Fyne Audio heeft afgelopen weekend twee nieuwe luidsprekers op de Bristol Hi-Fi Show aan het publiek getoond. De F1-12 is het nieuwe vlaggenschip en voorts heeft het publiek de ‘Special Production’ F502SP vloerstaander mogen bewonderen.

Fyne Audio op de Bristol Hifi show

De nieuwe F1-12 van Fyne Audio sluit aan op het vorige topmodel genaamd F1-10. Uiteraard zijn de nodige verbeteringen doorgevoerd.

De handgemaakte berkenhouten behuizing is in omvang toegenomen om plaats te bieden aan een gloednieuwe 12-inch versie van de zelfontwikkelde IsoFlare-driver. De nieuwe 12 inch-driver is opgebouwd rond een onbuigzaam gegoten aluminium chassis om ongewenste trillingen te elimineren en is gekoppeld aan een titaniumtweeter met een diameter van drie inch. De cross-over is cryogeen behandeld om stress in materialen en soldeerverbindingen te verminderen om de signaaltransparantie te maximaliseren, aldus Fyne Audio

De aluminium voet is ook vergroot voor de F1-12 en onder de down-firing poort van de behuizing is Fyne’s grootste BassTrax Tactrix Diffuser-systeem geplaatst. Dit zou moeten zorgen voor een gelijkmatige verdeling van geluidsgolven in een kamer, waardoor plaatsing van de kamer minder kritisch zou moeten zijn.

We weten nog niet wanneer de F1-12 leverbaar zal zijn in Nederland en voor welke prijs. In zijn vaderland kost de F1-12 in een walnootafwerking 24.000 Britse ponden, maar er zullen ook zwarte en witte hoogglans pianolak afwerkingen zijn voor een meerprijs van 2.000 Britse ponden. De prijzen in euro’s zijn nog niet bekendgemaakt.

Ook was te zien op de Bristol Hi-Fi Show een prototype van de F502SP (de ‘SP’ staat voor ‘Special Production’), die de drivers en technologieën van het model F702 combineert met de behuizing van de F50. Dit zou de kloof tussen deze twee modellen moeten overbruggen. De luidspreker zal beschikbaar zijn in de zomer in een piano glanzende afwerking. De prijs is nog niet bekend.

MERK

EDITORS' CHOICE