NIEUWSFocal

Focal lanceert Stellia en Arche


Sinan Kökbugur | 12 februari 2019 | Fotografie Fabrikant | Focal

Focal heeft een nieuwe hoofdtelefoon genaamd Stellia gelanceerd. Tevens heeft het Franse bedrijf de Arche gelanceerd, een hoofdtelefoonversterker die ook presets biedt voor de topmodellen van Focal. De prijzen voor Nederland moeten nog bekend worden gemaakt. 

Focal Arche: de eerste hoofdtelefoonversterker van Focal, gebouwd door Micromega

De Franse luidsprekerbouwer Focal, die inmiddels ook al enige jaren hoofdtelefoons bouwt, heeft zijn eerste hoofdtelefoonversterker niet zelf gebouwd. De bouw van de nieuwe Arche is namelijk voor rekening van Micromega gekomen, eveneens een Frans audiobedrijf. Ongetwijfeld heeft Focal zich wel met het ontwerp en de specificaties bemoeid want de Arche is naar eigen zeggen de ideale partner voor de hoofdtelefoons van Focal.

De Arche is in wezen een DA-converter gecombineerd met twee pure klasse A-versterkingsmodi die speciaal zijn ontworpen voor hoofdtelefoons. Ideaal om te zitten tussen digitale bronnen en een audiofiele koptelefoon. De twee premium AK4490 gebalanceerde conversiechips kunnen muzieksignaal verwerken in PCM-formaat tot 384 kHz, evenals DSD 256. Het analoge signaal wordt vervolgens doorgestuurd naar een klasse A-versterkertrap, waarbij elk kanaal is voorzien van een eigen voeding. Er zijn twee versterkermodi om uit te kiezen: 'Voltage' (met een uitgangsimpedantie van slechts 0,1 Ohm) en 'Hybrid' (die een hogere uitgangsimpedantie heeft). De gebruiker kan de modus kiezen die het beste bij zijn hoofdtelefoon past. Overigens heeft de Arche ook een analoge cinch-lijningang.

De Arche biedt ook presets voor de topmodellen in het portfolio van Focal (Utopia, Stellia, Clear, Elegia en Elear) om ervoor te zorgen dat de luisteraar het beste haalt uit de combinatie: bezitters van een Focal-hoofdtelefoon kunnen er daarom zeker van zijn dat ze genieten van een combinatie van elektronica en akoestiek die zorgvuldig is uitgedacht en speciaal vanaf het begin is ontwikkeld. Arche wordt bijgewerkt met behulp van een USB-stick.

Ogen in de richting van het front van de Arche zullen 6,35 mm ongebalanceerde en gebalanceerde 4-punts XLR-sockets detecteren, waardoor twee hoofdtelefoons tegelijk kunnen worden aangesloten.

Arche wordt geleverd met een stevige aluminium hoofdtelefoonhouder die is geïnspireerd op het logo van het merk. Deze oplossing is esthetisch fraai en bespaart ruimte, aldus Focal.

Het frequentiebereik van de Arche loopt van 10 Hz tot 100 kHz. De signaal/ruisverhouding is groter dan 116 dB bij een impedantie van 32 Ohm. Het maximale uitgangsvermogen is twee keer 1 Watt, eveneens bij 32 Ohm.

Focal Stellia: nieuw topmodel gesloten dynamische hoofdtelefoon

Focal’s nieuwste hoofdtelefoon is uitgerust met een nieuwe generatie exclusieve elektrodynamische drivers, die kunnen werken met een lage akoestische belasting en een extreem uitgebreide frequentierespons bieden van 5 Hz tot 40 kHz. Dankzij de geavanceerde technologie die is geïntegreerd in de drivers, o.a. de frameloze 100% koperen spreekspoel en de 'M'-vormige zuivere Beryllium-dome, levert de Stellia een perfect geluid, of het nu gaat om de weergave van lage tonen of de hoogste frequenties. Bovendien heeft de Stellia een extreem lage impedantie van 35 Ohm, waardoor de hoofdtelefoon zeer gemakkelijk door een mobiele audiobron kan worden aangestuurd. Ervaar de zuiverheid van geluid, overal, aldus Focal.

Elk component is ontwikkeld met optimale akoestiek in gedachten, zonder in te leveren op stijl. Want bij Focal gaat innovatie verder dan technologie; het beïnvloedt productgebruik en esthetiek. De afwerking in cognac en mokka en het gebruikte volnerfleder voor de oorkussens hebben ontegenzeggelijk een luxe uitstraling. In het ontwerp zijn ventilatieopeningen geïntegreerd om de frequentierespons van de luidspreker uit te breiden, terwijl er achter schuim is geplaatst om hoge frequenties te absorberen.

High-end hoofdtelefoons verdienen natuurlijk high-end verzorging, en daarom is de Stellia voorzien van een stijve reistas in bijpassende cognac en mokka geweven afwerkingen. Een tweetal kabels wordt meegeleverd. Eentje van drie meter voorzien van een 4-polige XLR-connector en eentje van 1,2 meter voorzien van een 3,5 mm jackplug.

Focal Arche en Stellia: prijzen en leveringsinformatie

De Stellia zou in de loop van deze maand zijn weg naar de winkel moeten vinden. De Arche is leverbaar vanaf maart 2019. De prijzen voor Nederland zijn nog niet bekend gemaakt, maar voor de Arche hebben wij een prijs van 2.500 dollar op een Engeltalige website gespot. Voor de Stellia is dat 3.000 dollar.


MERK

EDITORS' CHOICE