NIEUWSATC

ATC CD2 en SIA2-100: nieuwe cd-speler en geïntegreerde versterker

Sinan Kökbugur | 12 februari 2019 | Fotografie Fabrikant | ATC

Het in Groot-Brittannië gevestigde ATC heeft een nieuwe cd-speler, genaamd CD2, en een nieuwe geïntegreerde versterker, genaamd SIA2-100, gelanceerd. De nieuwelingen zijn gemaakt om met elkaar samen te werken, maar kunnen vanzelfsprekend ook los van elkaar worden gebruikt. De apparaten zullen worden gedemonstreerd aan het publiek op de komende Bristol Hifi show. In april zullen ze in de winkel liggen.

ATC CD2: cd-speler met digitale uitgangen

De CD2 van het Engelse ATC biedt een analoge uitgang uitgevoerd in cinch of XLR. Wie de CD2 als loopwerk wil gebruiken heeft de beschikking over een coaxiale en een optische uitgang. De bediening van de CD2 kan met de vijf drukknoppen op het voorpaneel, of met de meegeleverde IR-afstandbediening.

In de plaats van een slot loading loopwerk, gebruikt de CD2 het TEAC 5020A-AT-loopwerk, dat ATC's rigoureuze tests heeft doorstaan. De DA-converter is van AKM en werkt in combinatie met een uitvoerfiltertrap, die bestaat uit een digitaal filter en ATC’s eigen analoge filter met meerdere terugkoppelingen. De vier versterkingsfasen van de CD2, elk bestaande uit elf afzonderlijke componenten, bieden een echte differentiële output voor de linker en rechter kanalen. De uitgangstrappen zijn geconfigureerd als complementaire paren (Sziklai) en werken in klasse A. De positieve en negatieve halfgeleiders zijn parallel gerangschikt om te zorgen dat signaalvertragingen en faseverschuivingen aan elke zijde gelijk zijn.

ATC's voorkeur voor gedistribueerde lokale vermogensregeling en ontkoppeling betekent dat niet minder dan negen individueel gekalibreerde vermogensregelaars worden ingezet in het ontwerp van het circuit. De digitale coax-uitgang gebruikt een hoogwaardige scheidingstransformator om mogelijke zoemlus te voorkomen als zowel analoge  als digitale signalen op dezelfde apparatuur zijn aangesloten. Alle printbanen zijn zo kort mogelijk en er wordt aarding en afscherming toegepast.

ATC SIA2-100: tweekanaals geïntegreerde versterker met DA-converter aan boord

De nieuwe SIA2-100 van ATC is een geïntegreerde versterker met digitale ingangen. De nieuwe versterker kan twee keer 100 Watt continu aan acht Ohm leveren.

De SIA2-100 bevat twee paar cinch-ingangen, samen met een op het voorpaneel gemonteerde 3,5 mm jackplug-ingang. Digitale ingangen zijn er ook: 1 x optisch, 1 x coaxiaal (cinch) en 1 x usb (usb-b). Op het voorpaneel is een 6,35 mm jackplug aansluiting voor een hoofdtelefoon te vinden. Ingangsselectie wordt gedaan met een drukknop op het voorpaneel. Voor de volumeregeling is een precisiepotentiometer van Alps ingezet. Alle SIA2-100-functies worden gedupliceerd op de meegeleverde IR-afstandsbediening.

ATC heeft naar eigen zeggen rigoureuze maatregelen genomen om ruis en vervorming in de SIA2-100 te verminderen. De eindtrappen gebruiken de circuittopologie die de afgelopen dertig jaar is herzien en verfijnd voor alle eindversterkers van ATC. Mosfets worden ingezet om een zeer lage vervorming te bieden, samen met een ruim frequentiebereik. Een piekbegrenzer zou de luidsprekerdrivers moeten beschermen in het geval van overbelasting. Om de intermodulatie en overspraak te verminderen, worden de voorversterkerschakelingen apart van de eindtrappen gevoed.

ATC SIA2-100: DA-converter

De SIA2-100 maakt gebruik van een discreet analoog ontwerp en gebruikt meerdere lokale stroomregelaars. Dit biedt naar eigen zeggen het optimale operationele platform voor de AKM onboard DA-converter en usb-ontvanger. De usb-ingang kan PCM-signaal verwerken van 44,1 kHz tot 384 kHz, met bitrates tot 32 bits. Ook DSD-bronnen tot 2,822 MHz (Single rate, DSD64) en 5,644 MHz (dubbele snelheid, DSD128) kunnen worden afgespeeld. Alle ingangen, analoog en digitaal, halen vervormingscijfers onder 0,001%.

ATC SIA2-100: hoofdtelefoonversterker en analoge ingang voor mobiele apparaten

De SIA2-100 is uitgerust met een hoofdtelefoonversterker en een extra ingang van 3,5 mm met een hogere gevoeligheid, die dus beter geschikt zou moeten zijn voor aansluiting van draagbare audioapparaten. Beide circuits zijn ontworpen om de laagste niveaus van ruis en vervorming te leveren.

De hoofdtelefoonversterker werkt in klasse A en kan hoofdtelefoons met een impedantie van 32 tot 600 Ohm aansturen.

ATC CD2 en SIA2-100: prijzen en leveringsinformatie

Zowel het chassis van de CD2 als de SIA2-100 zijn gebouwd om zwaar, stijf en goed gedempt te zijn. De gefreesde aluminium voorpanelen zijn twaalf millimeter dik en geborsteld en geanodiseerd in een titanium/zilver-kleur.

Naar verwachting zullen beide apparaten in april 2019 in de winkel liggen. De Nederlandse prijzenmoeten nog bekend worden gemaakt, maar - ter indicatie - de CD2 kost in zijn geboorteland 1.500 Britse ponden en de SIA2-100 wisselt straks voor 2.500 Britse ponden van eigenaar.

ATC

ATC is een afkorting voor Acoustic Transducer Company. Het Britse bedrijf is door Billy Woodman opgericht in 1974 en maakte aanvankelijk vooral luidsprekers voor de professionele markt. De actieve modellen zijn voorzien van versterkers die door ATC zelf zijn ontwikkeld en gebouwd. Later is ATC ook luidsprekers en andere apparaten voor de consumentenmarkt gaan bouwen.

MERK

EDITORS' CHOICE