NIEUWS

Puresound A30-R en L5: nieuwe buizenversterkers uit Engeland

Sinan Kökbugur | 07 februari 2019 | Fotografie Fabrikant

Het Britse Puresound heeft zijn geïntegreerde buizenversterker A30 na dertien jaar herzien en opnieuw uitgebracht als A30-R. Het ontwerp is verder verfijnd en er is een transformator en een lijningang bijgekomen. Tevens heeft Puresound een nieuwe buizenvoorversterker genaamd L5 uitgebracht.

Puresound A30-R: geïntegreerde buizenversterker

De A30 van het Britse audiobedrijf Puresound is dertien jaar continu in productie geweest (lees onze recensie over de A30 van Puresound). De A30 komt in een herziene versie op de markt als A30-R.

De basisarchitectuur is hetzelfde gebleven. De A30-R is ook een 30 Watt-versterker op basis van push-pull geconfigureerde 6550-uitgangspentodes die werken in klasse A. De enkele voedingstransformator is echter vervangen door twee afzonderlijke transformatoren. Al met al zorgt dit voor een koelere werking en een lagere ruisvloer, volgens Puresound. Ook de uitgangstransformatoren zijn verfijnd met verbeterd laminaatmateriaal en een andere wikkeling, met een grotere bandbreedte tot gevolg.

De A30-R beschikt over een gemotoriseerde volumeregeling en een afstandsbediening met een mute-optie. De versterker heeft nu ook vier paar lijnniveau-ingangen in plaats van de eerdere drie. Simpel overschakelen tussen Ultra-lineair en Triode-werking is behouden.

De uitgangstransformatoren hebben wikkelingen en aansluitingen voor vier en acht Ohm om een optimale afstemming met de meeste luidsprekers mogelijk te maken.

We weten niet hoeveel de nieuwe A30-R in Nederland zal gaan kosten, maar op een Engelstalige website zagen wij een prijs van 1.900 Britse ponden.

Puresound L5: voorversterker met buizen en vier lijningangen

De nieuwe Puresound L5 is een compacte lijnniveau-voorversterker, compleet met afstandsbediening, waarmee het volume geregeld kan worden. Ook heeft de afstandbediening een mute-optie. De L5 heeft vier ingangen en twee paar uitgangen. Volumeregeling vindt plaats met een ALPS gemotoriseerde potentiometer.

De schakeling bestaat in essentie uit een paar 5670 dubbele triodes die direct zijn gekoppeld aan een uitgangsbuffer met lage impedantie.

De prijs voor Nederland moet nog bekend worden gemaakt maar in Groot-Brittannië kost de L5 net geen 1.000 Britse ponden.


EDITORS' CHOICE