Cocktail Audio HA500H: DAC en hoofdtelefoonversterker -UPDATE-

Sinan Kökbugur | 29 mei 2019 | Fotografie Jamie Biesemans | Cocktail Audio
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 10 mei 2019

Cocktail Audio heeft op de afgelopen High End audiobeurs in München de gloednieuwe HA500H gepresenteerd, een DA-converter en hoofdtelefoonversterker die ook als voorversterker ingezet kan worden. Het apparaat combineert oude en moderne techniek, want aan de binnenkant zijn buizen van het type ECC82 gemonteerd en op het front is een TFT kleuren LCD-display van 800 x 480 pixels geplaatst. Het gebruik van de buizen is overigens facultatief en door de gebruiker met een knopje te bepalen.

UPDATE: de Nederlandse importeur heeft ons van prijsinformatie voorzien. Tevens bleek dat wij foto's hadden gebruikt van een prototype met een andere indeling van de frontplaat. Prijsinformatie en de juiste foto's zijn toegevoegd aan ons eerdere nieuwsbericht.

Cocktail Audio HA500H

Het in Zuid-Korea gevestigde Cocktail Audio heeft zich min of meer gespecialiseerd in flexibele muziekservers en streaming-producten, maar het nieuwste product, de HA500H heeft geen streamingfuncties aan boord. Althans bluetooth-connectiviteit zien wij niet als een streamingfunctie. De HA500H is een DA-converter tevens hoofdtelefoonversterker die ook als voorversterker kan worden ingezet.

Cocktail Audio heeft naar eigen zeggen een hoogwaardig apparaat gebouwd. De behuizing is gemaakt van gezandstraald aluminium en is 270 x 333 x 90 millimeter groot. Het uiterlijk doet satijnachtig aan en de koper kan kiezen uit een zwarte of zilverkleurige uitvoering. Een centrale besturing kan worden gerealiseerd via triggerverbindingen. Als de nieuwe Cocktail Audio HA500H als voorversterker wordt gebruikt, kunnen een daarvoor geschikte eindversterker of andere bronapparaten mee aan/uitschakelen.

De Cocktail Audio HA500H heeft gescheiden voedinglijnen voor de analoge en digitale circuits. Het hart van de voeding is een hoogwaardige ringkerntransformator, die volgens de fabrikant ongeëvenaarde energie-efficiëntie biedt en externe magnetische velden minimaliseert.

Midden op het front is een vijf inch TFT kleuren LCD-scherm gemonteerd met een resolutie van 800 x 480 pixels. Bediening van de HA500H vindt plaats met de knoppen op het voorpaneel of de meegeleverde IR-afstandsbediening. Het scherm dient als terugkoppeling bij de bediening, maar de gebruiker kan ook kiezen voor de weergave van analoge VU-meters of VU-meters die worden weergeven als LED-balkjes.

Cocktail Audio HA500H: aansluitingen

 

De achterkant van de nieuwe Cocktail Audio HA500H is erg uitgebreid. De gebruiker heeft niet alleen de beschikking over digitale ingangen (optisch, coaxiaal, AES/EBU, usb) maar ook over een analoge cinch-lijningang en XLR-lijningang. Verder is er ook een HDMI-interface, die is ontworpen als I2S. Om rechtstreeks een pc of Mac aan te sluiten, heeft de Cocktail Audio HA500H een usb-poort, die natuurlijk is gebaseerd op een asynchrone gegevensoverdracht op basis van zijn eigen multi-core microcontroller.

De optische en coaxiale aansluiting en ook de AES/EBU-aansluiting op de HA500H kunnen signalen tot maximaal 24-bits/192 kHz verwerken. De I2S en de usb-poort verwerken PCM-signaal tot 32-bits/384 kHz en DSD tot DSD256 Native, maar ook DoP, dat DSD over PCM met DSD128 en MQA mogelijk maakt.

Voor mobiele apparaten zoals smartphones en tablets is voorzien in bluetooth-connectiviteit. Bluetooth 4.2 wordt geleverd met ondersteuning voor SBC, AAC en aptX.

Ook te zien: de Cocktail Audio X50PRO, grote broer van de X50D

Cocktail Audio HA500H: DA-converter en analoog circuit

Het signaal wordt verwerkt door middel van de ESS Sabre32 ES9018K2M Dual DAC, één voor ieder kanaal afzonderlijk. Uiteraard is ook een nauwkeurige klok geplaatst.

De hoofdtelefoonversterker tevens voorversterker is hybride uitgevoerd. In het voorversterkercircuit zijn buizen van het type ECC82 geplaatst wat resulteert in een bijzonder vloeiend geluid. De gebruiker kan met een knopje op de voorkant kiezen voor het gebruik van de buizen of voor het gebruik van een transistorvoortrapje.

De HA500H is symmetrisch uitgevoerd en heeft XLR-lijnuitgangen aan de achterkant en een symmetrische hoofdtelefoonaansluiting op het front. Uiteraard zijn ook een cinch-lijnuitgang een 6,35 millimeter jackplug uitgang beschikbaar. Omdat de impedantie tussen hoog en laag kan worden geselecteerd, is een optimale aanpassing aan verschillende hoofdtelefoons met een impedatnie tussen 16 en 600 Ohm mogelijk. Het spreekt voor zich dat er voldoende stroom beschikbaar is voor elke gangbare hoofdtelefoon.

Cocktail Audio HA500H: prijs en leveringsinformatie

De nieuwe Cocktail Audio HA500H zou binnenkort in de winkel moeten liggen. De koper kan kiezen uit een zwarte of zilverkleurige uitvoering. De officiële verkoopprijs is in Nederland vastgesteld op 2.299 euro.


EDITORS' CHOICE