Bowers & Wilkins en Remkes beeld & geluid: 'Project Architect Frame'

Rob Nijman | 02 februari 2019 | Bowers & Wilkins

Liefhebbers van betere audio kunnen bij Bowers & Wilkins ook terecht voor inbouwoplossingen, met een uitgebreid assortiment aan plafond- en wandinbouw-, outdoor, Marine en Theatre-luidsprekers van het merk. In Home Emotion 4 zijn we daarom een nieuwe serie gestart, waarin we periodiek bijzondere projecten uitlichten om te laten zien wat die mogelijkheden zijn.

In de eerste aflevering hebben we de schijnwerpers op een project van Elektropartners gericht. Deze keer gingen we in gesprek met Robert Remkes van Remkes beeld & geluid in Eindhoven, omdat hij net de laatste hand heeft gelegd aan een totaaloplossing voor de home cinema- en muziekbeleving in een woonkamer, voorkamer én keuken van een volledig verbouwde jaren 30-woning.

De mogelijkheden van Bowers & Wilkins

Dankzij een ruime keuze aan luidsprekers - zoals bijvoorbeeld in de badkamer of keuken - kun je met de inbouwoplossingen van Bowers & Wilkins veel kanten op en is het eenvoudig aan al je eisen aan te passen, voor elk budget. Maar het is dan wel belangrijk om net als bij je verlichtingsplan op tijd na te denken over hoe je het wil hebben.

Dat geldt voor nieuwbouwwoningen, maar ook voor een renovatie of verbouwing. Dat zorgde voor onze focus op Elektropartners in Home Emotion 4, maar Robert Remkes bewijst dat je ook op een later moment met Bowers & Wilkins kunt sparren voor de juiste oplossingen. “Als je maar op tijd met de klant aan tafel gaat, dan kan eigenlijk alles wel opgelost worden.”

Remkes beeld & geluid

Sinds september 2002 is Remkes beeld & geluid gevestigd aan de Aalsterweg 108 in Eindhoven. Al meer dan zestien jaar presenteren zij hun producten op een overzichtelijke manier, met persoonlijk advies over beeld en geluid. Die voorliefde voor audio en video wordt duidelijk in de uitstraling van de winkel, en vanuit het enthousiasme en advies van het personeel. Luisteren staat bij Remkes centraal: niet alleen naar het geluid van de aanwezige hifi-apparatuur, maar zeker ook naar de situatie bij de klant.

“Elke woning heeft bijvoorbeeld zijn eigen akoestiek. Daarom kijken we samen met de klant naar de mogelijkheden die passen bij interieur en smaak, en komen we graag bij je over de vloer om dat eens nader te bekijken. En wat dacht je van een totaaloplossing: perfect geluid in elke ruimte in uw huis? Geen draden, geen gedoe. In de winkel kun je bovendien volledig ervaren hoe een domoticasysteem kan werken of hoe inbouwluidsprekers geïnstalleerd kunnen worden én kunnen klinken.”

Architect Frame

“Hoe groot wil je je tv? Op welke hoogte wil je de speakers? Hoe ver naar links of rechts komt het beeld? En dan dat geheel integreren in de woonruimte en feilloos afstemmen op de zitpositie.” In het project dat we bespreken heeft Robert onder andere het Architect Frame van Bowers & Wilkins toegepast om een op maat gemaakte thuisbioscoop te verzorgen in een woonkamer waarin meerdere inbouwluidsprekers én de televisie op een fraaie manier zijn weggewerkt.

De luidsprekers zijn geplaatst achter een speakerdoek wat in elke gewenste kleur kan worden uitgevoerd, maar de oplossing gaat verder dan de woonkamer alleen. Er zijn namelijk in verschillende ruimtes inbouwluidsprekers geplaatst, achter speakerdoek of in de muur. De apparatuur is op één centrale plek in het huis weggewerkt: in één van de kasten, in de voorkamer van de en-suite, staat een Marantz SR8012 verstopt - waarover later meer. Het geheel wordt daardoor aangestuurd met één applicatie, waarmee in elke ruimte onafhankelijk of overal tegelijk muziek kan worden gespeeld.

Beeld- & Geluidarchitect

Het verzorgen van een dergelijke oplossing is inmiddels meer dan gebruikelijk bij Remkes. Sterker, het is al de vijfde keer dat deze configuratie als zodanig is geleverd. Geen volledige unieke oplossing dus, maar wel volledig op maat. Het zorgde er onlangs nog voor dat een interieurdesigner Robert aansprak op het feit dat hij de verkeerde naam boven zijn pand heeft staan. “Het zou eigenlijk Remkes Beeld- & Geluidarchitect moeten zijn!”

Deze nieuwste uitvoering van het Architect Frame van Bowers & Wilkins, het prachtige tv-meubel (wat heet) met inbouwoplossingen, werd gekozen door een klant die al vaker aan de Aalsterweg te vinden is geweest. Een klant die meerdere huizen bewoond heeft, maar daar zijn draai niet echt kon vinden. Dat zorgde ervoor dat er door de jaren heen wel diverse oplossingen werden aangeschaft, waaronder een Sonos Playbar, maar dat het plaatje nooit helemaal klopte. “Tot hij weer eens in de winkel kwam en overtuigd raakte van de weergavekwaliteiten van de Bowers & Wilkins inbouwoplossingen.”

Specifiek werd de aandacht getrokken door het Architect Frame zoals die behalve in de ontvangstruimte van Bowers & Wilkins Benelux in Antwerpen ook prominent in Robert’s winkel te vinden is. Je kunt er dan ook niet omheen, zowel esthetisch als qua praktische mogelijkheden. Het Frame is een ideale oplossing voor de veel voorkomende discussie: wat te doen met mijn televisie en speakers? Wél goede kwaliteit muziek en film in de woonkamer, maar het liefst zo min mogelijk zichtbaar. Dat is exact het uitgangspunt van het Frame, dat bovendien voor vele situaties toe te passen is. Het is een kwestie van de maat van de tv kiezen (55, 65, of net als hier zelfs 77(!) inch), het aantal speakers en de kleur. Daarnaast ziet het er fantastisch mooi uit in de woonkamer, zoveel maken ook de foto’s wel duidelijk.

Aan tafel

“Na die eerste kennismaking met het Frame kreeg ik prompt via Airdrop een plattegrond doorgestuurd van een huis dat volledig was gestript”, vertelt Robert, “klaar voor de laatste fase. De jaren 30-woning was constructietechnisch helemaal klaar en bevond zich in de afbouwende fase, en toen gingen we in gesprek. Als je maar op tijd met de klant aan tafel gaat, dan kan eigenlijk alles wel opgelost worden.”

Het Architect Frame van Bowers & Wilkins komt normaal gesproken bijvoorbeeld zo’n twintig centimeter naar voren, maar deze keer hebben ze het meubel met z’n kont in de muur laten vallen. Allemaal als een geheel verwerkt. Ook in de voorkamer zijn de kasten, volledig nieuw opgeleverd door een interieurbouwer, op de juiste manier geplaatst om de verschillende luidsprekers uit de CCM- en CWM-serie te kunnen behuizen. Een lijn die doorgetrokken is in de keuken om in dezelfde stijl als de woonkamer een compleet concept te realiseren, met doorgezette panelen.

Wat er zoal uit het zicht geplaatst is? Dat zijn onder meer drie Cinema 7-speakers in het Architect Frame in de woonkamer - links, rechts en onder de 75 inch-grote Samsung-televisie, met een ISW4 subwoofer inclusief SA250 actieve versterker bóven het scherm. Daarnaast natuurlijk een setje CCM 664 achterkanalen om het plaatje af te maken. Vervolgens een paar eveneens CWM Cinema 7 in-wall speakers in de tussenkamer én in de keuken, met tot slot de eerdergenoemde Marantz SR8012 weggewerkt in de kast om het geheel aan te sturen.

Marantz SR8012 in centrale rol

De eerder in 2018 verschenen SR8012, door Jamie uitgebreid getest, is een AV-vlaggenschip van Marantz, gemaakt voor surround op hoger niveau, maar volgens het merk ook best audiofiel. En dat is maar goed ook, want de basis in de woonkamer is 5.1, maar vier extra kanalen die het apparaat vrij heeft worden aangewend om andere zones van muziek te voorzien.

Dankzij maar liefst elf luidsprekeruitgangen kun je met de SR8012 namelijk aardig wat richtingen uit. Een 7.2.4-opstelling bouwen voor een uitgebreide Dolby Atmos-ervaring, bijvoorbeeld. Of kiezen voor een toch wat bescheidener surround installatie in combinatie met een tweede of eventueel derde zone. Het is in dit geval dus dat laatste geworden, met zeer fraaie audiomogelijkheden in de voorkamer en keuken, die dankzij het HEOS-platform dat je ook in de Marantz-AVR vindt eenvoudig aangestuurd kan worden. Het enige nadeel? “De klant had achteraf graag het hele huis willen laten doen!”

Bowers & Wilkins | www.bowers-wilkins.nl
Remkes beeld & geluid | www.remkesbeeldengeluid

MERK

EDITORS' CHOICE