Home Emotion: Bowers & Wilkins en Elektropartners - Project Amsterdam

HiFi.nl is een uitgave van BVDO sinds 1 juli 2019. Dit artikel is een externe bijdrage van Home Emotion.

Bowers & Wilkins is een belangrijke speler op het gebied van custom installation. De Britse luidsprekerfabrikant maakt al meer dan een halve eeuw naam in de high-end hifi en is bekend van de Nautilus speaker, de vermaarde 800-serie vloerstaanders en de rol die het merk speelt in de wereldberoemde Abbey Road Studios in Londen.

Custom Install

Het productgamma van de Britten is door kennis en innovatie stevig uitgebreid, met AirPlay modellen, draadloze actieve speakers en high-end hoofdtelefoons, maar dankzij de Custom Install-tak vind je hun oplossingen allang niet meer in een studio, aan weerszijden van een hifi-meubel of op iemands hoofd alleen.

Liefhebbers van betere audio kunnen bij Bowers & Wilkins ook terecht voor inbouwoplossingen, met een uitgebreid assortiment aan plafond- en wandinbouw-, outdoor, Marine en Theatre-luidsprekers van het merk. Dankzij een ruime keuze aan hoogwaardige opties is een volledig systeem eenvoudig aan al je eisen aan te passen, met voor ieder wat wils en voor elk budget. Maar het is dan wel zaak om er net als bij je verlichtingsplan tijdig na te denken over hoe je het wil hebben. Dat geldt voor nieuwbouwwoningen, maar ook voor een renovatie of verbouwing. Fotografie: Elektropartners

Elektropartners

In een nieuwe serie van Home Emotion lichten we vanaf de editie die nu voor je ligt periodiek bijzondere projecten uit, om te laten zien wat de mogelijkheden zijn wanneer je Bowers & Wilkins in samenwerking met Elektropartners de teugels in handen geeft om een woning van het betere geluid te voorzien.

Elektropartners is een elektrotechnisch installatiebedrijf dat net als Bowers & Wilkins op ruim 50 jaar ervaring kan bogen. Vanuit de vestiging in Heerhugowaard werken zij door heel Nederland voor aannemers, zakelijke eindgebruikers, overheid, defensie en particulieren, waarbij ze zich als installatie-architect onderscheiden van het klassieke installatiebedrijf door een geïntegreerde totaaloplossing te bieden.

Project Amsterdam

De pilot-aflevering van deze rubriek brengt ons bij ‘Project Amsterdam’, een onlangs opgeleverde verbouwing met de nodige oplossingen uit het Bowers & Wilkins Custom Install-pakket, inclusief een fraai setje 800 Diamond-speakers. In gesprek met Dennis de Cock, systeem-engineer en projectleider domotica bij Elektropartners.

‘Project Amsterdam’ zoals we de woning noemen, een particuliere locatie in de omgeving van het Vondelpark, betreft een grondige verbouwing van een monumentaal pand. ‘We hebben de woning voor deze renovatie helemaal leeggehaald en vanaf de opbouw voorzien van de nieuwste technieken’, vertelt Dennis. Niet alleen audio en video, maar ook tal van andere onderdelen die je bij een smarthome van nu mag verwachten: systeemintegratie voor verwarming, ventilatie, verlichting, gordijnen - noem maar op.

‘De opdrachtgever is de verhurende partij, waar we al vaker mee gewerkt hebben. Zij verhuren deze woningen compleet gemeubileerd en voorzien van moderne installaties voor audio, video en andere integratie van domotica.’ De verhuurder kwam daarbij opnieuw bij Elektropartners uit, omdat zij vanuit de samenwerking met Bowers & Wilkins standaard het aanbod van de Engelse luidsprekerfabrikant aanbieden en die kwaliteit is hen bij eerdere projecten en vergelijkbare woningen goed bevallen.

‘Als de opdrachtgever iets specifieks wil, kunnen we dat uiteraard wel aanbieden, maar in de basis werken we met Bowers & Wilkins en een aantal andere vaste merken, waaronder het aanbod van KNX.’

Bowers & Wilkins Custom Theatre

‘De grootste wens was om de domotica zoveel mogelijk uit het zicht te bouwen, met gebruiksgemak als uitgangspunt. Elke huurder moet de installaties zonder veel moeite kunnen gebruiken, met sfeerscènes en gemakkelijke bediening.’ In de huiskamer is evenwel gekozen voor een combinatie van goed geluid én zichtbare speakers, want ‘bij muziek en film in de woonkamer zijn deze mooie luidsprekers onderdeel van de maximale beleving.’

De uiteindelijke opstelling is daarom een combi van twee zichtbare modellen als voorkanalen en twee onzichtbare units weggewerkt in het plafond. De luidsprekers in het audioteam van Bowers & Wilkins? Een paar 805 D3 monitoren aan weerszijden van de televisie, twee CCM Cinema 7 speakers in het plafond en ter aanvulling voor het laag een ISW-3 subwoofer die eveneens aan het zicht is onttrokken.

Een Rotel RAP-1580 maakt het plaatje af, want de luidsprekers moeten natuurlijk wel aangestuurd worden. Een klus die je prima over kan laten aan Rotel, onderdeel van de Bowers & Wilkins Group en actief als fabrikant van kwalitatief hoogwaardige audioproducten. De 1580 werd een klein jaar geleden geïntroduceerd en is een 11-kanaals geïntegreerde versterker met ondersteuning voor Dolby Atmos en DTS:X.

Multi-room

In andere vertrekken in de monumentale woning is wel gekozen voor volledige inbouw, dus alles is daar uit het zicht weggewerkt. ‘Bij de eetkamertafel bijvoorbeeld is de muziek er vooral voor de achtergrond, dus daar zijn de CCM 663-speakers ook in het plafond weggewerkt’. Dezelfde modellen vinden we vervolgens ook in bad- en slaapkamer, dus in alle ruimtes kan de toekomstige huurder naar hartenlust met het Bowers & Wilkins-geluid aan de slag.

Voor de bediening ligt er één centrale afstandsbediening in de woonkamer, maar alles is uiteraard ook via de iPad of andere smartdevices te bedienen. In de centrale kast is daartoe een RKB8100 te vinden, eveneens van Rotel. Met 8 x 100 Watt is dat apparaat een van Rotel’s meest geavanceerde en krachtige multiroom versterkers, voortgekomen uit onderzoek naar wat installateurs nodig hebben voor een hedendaagse audio configuratie.

Smarthome

Het centrale besturingssysteem voor de A/V bij ‘Project Amsterdam’ komt van Savant Home Automation, de Amerikaanse speler die toepassingen van verlichting tot beveiliging en van entertainment tot het klimaat in huis zo gebruiksvriendelijk mogelijk wil maken. Naast de A/V-oplossingen van Bowers & Wilkins en Rotel krijgt de huurder ook eenvoudige bediening voor verlichting, verwarming en gordijnen via de systeemtechniek van KNX, waarvoor onder meer apparatuur van Theben en aanraakgevoelige schakelaars van Basalte zijn gebruikt. Een detail bij die schakelaars is dat ze vlak in de wand kunnen worden bevestigd, waardoor ook die elementen verzorgd en deels uit het zicht onttrokken weggewerkt kunnen worden.

Uitdaging

De diverse oplossingen zorgvuldig in muren en wanden wegwerken had overigens nog wel wat voeten in aarde. Dat wordt uiteraard goed voorbereid bij een renovatie, maar het feit dat het om een monumentale woning gaat geeft wat extra uitdagingen. Zo is er erg weinig ruimte in wanden en plafonds, waardoor het team van Elektropartners met de nodige creativiteit een aantal verschillende routes moest zoeken om het wensenlijstje van de opdrachtgever af te kunnen vinken.

De oplossing werd gevonden in het plaatsen van een aantal voorzetwanden. In de woonkamer is bovendien een verlaagd plafond aangebracht om daar de surroundspeakers in te kunnen verwerken. Als slotstuk werd ook het team van Bowers & Wilkins aangesproken om de verschillende oplossingen van het merk, zowel de fraai weggewerkte speakers als de aansturing en de 805’s in de woonkamer, volledig in te regelen. ‘Project Amsterdam’ is daarmee klaar voor de volgende bewoner, die eigenlijk alleen een smartphone hoeft mee te verhuizen.

Bowers & Wilkins
www.bowers-wilkins.nl

Elektropartners
www.elektropartners.nl

MERK

EDITORS' CHOICE