NIEUWS

'Engineered by Audio Note': EVGA's Nu Audio geluidskaart

Het Amerikaanse EVGA zal in kringen van liefhebbers van muziek en/of audio-apparatuur niet heel bekend zijn, want het Californische bedrijf is vooral bekend van zijn componenten voor computers. EVGA heeft een groot assortiment aan grafische kaarten en moederborden en richt zich met name op veeleisende gamers. Het nieuwste product is echter een geluidskaart, genaamd Nu Audio Card. Voor deze eerste geluidskaart heeft EVGA samengewerkt met niemand minder dan het Engelse Audio Note en het resultaat is een audiofiele geluidskaart. 

EVGA Nu Audio Card maakt van een computer een audiofiele bron

EVGA’s topman Andrew Han is een veeleisende audio-liefhebber die vintage Western Electric-hoorns bezit, alsmede een digitale set van dCS en versterkers van het Britse Audio Note. Han heeft Andy Grove van Audio Note bereid gevonden om zijn NU Audio Card, de eerste geluidskaart van EVGA, te ontwerpen en de nieuwe geluidskaart is op CES 2019 aangekondigd.

De NU Audio Card heeft een meerlaagse printplaat en wordt passief gekoeld. Audio Note’s in eigen huis ontwikkelde condensatoren en weerstanden zorgen voor een volledig gereguleerde stroomvoorziening en het analoge circuit van de kaart.

Bij de DA-conversie zien we aparte klokken voor 44,1 kHz-signaal en voor 48 kHz-signaal en een XMOS-chip die is aangesloten op een AKM AK4493 dac-chip, die PCM-signaal kan verwerken tot 32-bit/384 kHz en DSD256. De uitvoer loopt naar een ADI AD8056 op-amp eindtrap. De op-amp kan desgewenst verwisseld worden. Het analoge signaal komt naar buiten via een cinch-lijnuitgang.

Ook uitwisselbaar is de ADI OPA275 dual-op-amp die de ruggengraat vormt van de 6,35 mm (variabele) hoofdtelefoonuitgang die een uitgangsimpedantie biedt die kleiner is dan 1 Ohm. De Nu Audio Card is geschikt voor hoofdtelefoons met een impedantie tussen 16 Ohm en 600 Ohm.

De volumeregeling werkt in het analoge domein. EVGA's eigen software-regelt de Maxim DS1882-controller van de Nu Audio Card.

Wie een betere DA-converter aan zijn computer wil hangen kan daarvoor de optische uitgang van de Nu Audio Card gebruiken.

De Nu Audio Card is ook voorzien van een analoge ingang die het signaal, dat binnenkomt via een 3,5 millimeter jackplug, naar een AD-converter leidt van het type AKM AK5572. De voor gamers belangrijke microfooningang is natuurlijk ook aanwezig.

De kaart lijkt gericht op veeleisende gamers, maar lijkt ook zeer geschikt om een gewone pc te verbouwen tot een kwalitatief hoogwaardige muziekbron.

EVGA Nu Audio Card: prijs en leveringsinformatie

De Nu Audio Card staat te koop op de website van EVGA voor een bedrag van 270 euro.


EDITORS' CHOICE