NIEUWSYamaha

High End 2019: Yamaha C-5000 en M-5000: symmetrische voor- en eindversterker

Yamaha liet aan het begin van het kalenderjaar al weten dat de C-5000 voorversterker M-5000 eindversterker productierijp waren en spoedig kunnen worden geleverd. Het was dus geen verrassing de combinatie in München aan te treffen. Volgens de fabrikant presenteren de C-5000 en M-5000 een nieuwe standaard en wordt een elegant en massief design gecombineerd met hoge prestaties. Beide vlaggenschepen overtuigen met consequent symmetrische signaalwegen, voor 'True Sound' zonder compromissen, aldus Yamaha. 

Yamaha C-5000 en M-5000: voor/eindcombinatie voor fijnproevers

Yamaha heeft de nieuwe combinatie in augustus 2018 al aangekondigd. Op dat moment waren de C-5000 en M-5000 nog niet rijp voor productie en waren nog niet alle technische gegevens beschikbaar, maar de ontmoeting in München is meer dan genoeg reden nogmaals aandacht aan deze topmodellen van Yamaha te besteden.

Yamaha C-5000: high-end voorversterker met symmetrische dual-mono opbouw

Geselecteerde onderdelen, exclusieve materialen en een tijdloos design: de C-5000 voorversterker laat zien dat Yamaha staat voor consequente high-end. De schakelcentrale voor signaalverwerking vormt een naadloze eenheid met de M-5000 eindtrap en biedt zo compromisloos mooi geluid van begin tot eind, aldus het Japanse bedrijf.

De behuizing van de C-5000 rust op massieve messingpoten en wordt geflankeerd door elegante zijkanten in pianolak. Het geheel is natuurlijk zwaar uitgevoerd en resonantievrij. De uit aluminium gefreesde volumeregelaar met kogellagers laat ook direct de hoogwaardigheid van deze opvallende voorversterker tot uitdrukking komen. Binnenin bevindt zich een uit koper vervaardigd chassis, dat storende invloeden van spanningen op de elektronische schakeling minimaliseert.

Yamaha C-5000: maximaal puur geluid

De opbouw van de nieuwe vlaggenschip voorversterker geeft een volledig symmetrische signaalweg. Hierbij zijn het linker- en rechterkanaal exact gespiegeld op de belangrijkste printplaat gerangschikt waardoor in het totale stereospectrum puur geluid en harmonie in zeer hoge mate wordt bereikt.

Dankzij de eveneens consequente signaalscheiding bij de M-5000 eindversterker kan hierdoor een volledig symmetrische signaalketen worden gerealiseerd. Geniet van muziek, zonder storende invloeden: beide kanalen van de C-5000 beschikken over een eigen krachtige ringkerntransformator die geen last heeft van magnetische interferentie. De premiumbelofte komt niet alleen tot uiting in de aanwezige XLR-in- en uitgangen maar ook in de diverse vastgeschroefde kabels met een consequent grotere diameter in het interieur van de C-5000.

Yamaha heeft de nadruk bij het ontwerp van de C-5000 gelegd op analoge schakelingen. De C-5000 heeft dan ook geen digitale ingangen, hetgeen overigens niet vreemd is bij een vlaggenschip voorversterker.

Yamaha M-5000: massief design en maximale prestaties

Hoog prestatievermogen van 100 Watt per kanaal in acht Ohm en 200 Watt per kanaal in vier Ohm (20 Hz-20 kHz, 0.07% THD, twee kanalen aangestuurd) is ingebouwd in een indrukwekkende en elegante designbehuizing. De Yamaha M-5000 eindtrap combineert hoogwaardige elektronica met een groot vermogen in een massieve, vibratie geïsoleerde behuizing en een tijdloos design, aldus Yamaha.

In het kader van een nieuw ontwikkeld aardingsconcept, zijn de voedingstransformator, afvlakcondensatoren en koellichamen op een starre constructie vastgezet om de storende invloed van vibraties volledig tegen te gaan. De verlichte VU-meters visualiseren de dynamiek van de afgespeelde muziek en zorgen dat het vermogen van de M-5000 ook optisch een belevenis wordt.

Yamaha M-5000: zwaar uitgevoerd

De behuizing is gemaakt van dik plaatmateriaal en staat op solide voeten. De luidsprekeraansluitingen zijn gemaakt van messing. Aan de binnenkant bevindt zich een koperen chassis, vastgeschroefde kabelverbindingen en massieve koelvinnen. De M-5000 maakt in ieder opzicht duidelijk dat deze consequent is afgestemd op het high-end-segment.

De symmetrische signaalvoering van de componenten van de Yamaha 5000-serie vindt zijn voltooiing in de M-5000 eindtrap, die volgens het bedrijf bedoeld is voor hifi-geluid op het allerhoogste niveau. Hierbij zijn de signaalwegen zo kort mogelijk gehouden om energieverlies en storende invloeden tot een minimum te beperken. Daarnaast is de complete versterkerschakeling losgekoppeld van de massa om invloeden door spanningsfluctuaties of massastoringen te vermijden.

De massieve ringkerntransformator rust op een drie millimeter dikke grondplaat gemaakt van puur messing. Dit garandeert optimale prestaties en is bovendien effectief tegen magnetische strooivelden. De direct uit de spoelkern komende koperdraad zorgt daarbij voor duidelijk minder energieverlies in vergelijking met conventionele transformatoroplossingen.

De hoogwaardige MOSFET-schakeling maakt bovendien een directe verbinding mogelijk tussen de voeding en de eindtrappen en brengt daarmee het vermogen van de eindtrap precies waar het moet zijn, zelfs bij luidsprekerconfiguraties met een lage impedantie.

Yamaha C-5000 en M-5000: prijzen en leveringsinformatie

De C-5000 voor- en M-5000 eindversterker zijn in een zwarte en zilveren uitvoering verkrijgbaar, in beide gevallen afgewerkt met zwarte zijkanten in pianolak. De adviesprijs van beide apparaten is 7.499 euro per stuk.

MERK

EDITORS' CHOICE